Oblasti v Toulousu zavrnile otrokovo ime Jihad

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: VOA / Wikipedia

Mestne oblasti francoskega mesta Toulouse so zavrnile, da bi par svojega otroka poimenoval Jihad. Zdaj bo o tem odločalo tožilstvo oziroma sodišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so sporočili iz mestne hiše, so starše napotili na lokalno tožilstvo, saj bi lahko to ime škodovalo otroku. Tožilstvo lahko zdaj zadevo prepusti sodišču, ki bi lahko odredilo spremembo imena. Če starši avgusta rojenemu dečku ne bodo želeli spremeniti imena, ga bo določilo sodišče.

Sprejeta ni bila še nobena odločitev, "postopek je v teku," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal sodni vir.

Beseda džihad izhaja iz arabskega jezika in pomeni boj ali napor. V muslimanski veri lahko pomeni sveto vojno v imenu vere, in tudi osebne napore za krepost. V zadnjem času je ta beseda postala sinonim za skrajneže, ki so v Franciji v zadnjih letih izvedli več terorističnih napadov.

V Franciji so glede na uradne statistike med letoma 2006 in 2015 Jihad ali Djihad poimenovali 289 dečkov.

Veliko pozornosti je leta 2013 v francoski javnosti prejela mati, ki je sina z imenom Jihad v šolo poslala v majici z napisoma "Jaz sem bomba" in "Jihad, rojen 11. septembra". Tedaj 35-letno mati so zaradi poveličevanja terorizma obsodili na enomesečno pogojno zaporno kazen, plačati pa je morala tudi 2000 evrov globe.

B.S.

nazaj na vrh