Napad hekerjev na NiceHash pod drobnogledom kriminalistov za računalniško preiskovanje

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Twitter

Policija je bila obveščena o hekerskem napadu na družbo NiceHash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, in zadevo intenzivno preverja. Pod drobnogled so jo vzeli kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje, so za STA pojasnili na policiji. Vdor so za STA potrdili tudi v družbi, kjer zagotavljajo, da sodelujejo s preiskovalci.

"Policija je prejela prijavo in obravnava kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Gre za obravnavo suma tatvine, pri kateri se obravnava sum povzročitve večje materialne škode oz. pridobitve protipravne premoženjske koristi," so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Ob tem so dodali, da se s primerom ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje. "Zaradi obsega in zahtevnosti same preiskave te nove oblike kriminalitete več podatkov ta trenutek ne moremo dati, saj poteka intenzivno preverjanje," so še dodali.

Po neuradnih informacijah medijev naj bi hekerji ukradli za približno 56 milijonov evrov kriptovalut, česar pa v družbi še niso potrdili. Vodja marketinga v NiceHash Andrej P. Škraba je za STA sporočil, da sodelujejo s preiskovalci, več od tega, kar so objavili na spletni strani, pa ne morejo povedati.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav je v izjavi za medije dejal, da je kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja vdora v informacijski sistem v sredo podala pravna zastopnica gospodarske družbe z območja Ljubljane. Za to kaznivo dejanje je, kot je pojasnil, zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

"Preiskovalna dejanja ta trenutek potekajo zelo intenzivno, zato ne moremo govoriti o podrobnostih, lahko pa povem, da se s primerom ukvarjajo za to ustrezno strokovno usposobljeni kriminalisti z različnih področij kriminalitete," je pojasnil. Slovenski kriminalisti pri tem mednarodno sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi državami. Lindav sicer ni želel pojasniti, za katere države gre, saj bi s tem po njegovih besedah lahko prišlo do uničenja dokazov.

Policija je, kot je dodal, skopa z izjavami, saj je potrebna določena mera previdnosti. "Zagotavljam pa, da bomo v okviru preiskave preiskali vsa uradno pregonljiva kazniva dejanja, ki bodo odkrita," je povedal.

Na spletni strani NiceHash so sicer navedli, da je prišlo do vdora v njihov sistem, incident pa še preiskujejo, zato so za 24 ur prekinili vse operacije. "Prišlo je do vdora v naš plačilni sistem, vsebina denarnic bitcoinov pa ukradena," so navedli.

Dodali so, da še preiskujejo, koliko bitcoinov, katerih cena je trenutno 15.000 dolarjih, je bilo odtujenih. Uporabnikom so svetovali tudi, da spremenijo geslo.

nazaj na vrh