Na Vranskem lovci opozarjajo na previdnost pred medvedko

  • Napisal  B.S.
Medved Medved Foto: pixabay.com

Na štajerski avtocesti med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko so bili povoženi trije medvedji mladiči. Ker predvidevajo, da se na tem območju zadržuje razjarjena medvedka, lovska družina odsvetuje sprehode v naravi, nabiranje gob in podobno, so zapisali v sporočilu, objavljenem na portalu MojaObčina.si.

Kot so navedli, so napadi medveda na človeka sicer v splošnem zelo redki, a možnost obstaja. Z upoštevanjem nekaterih preprostih navodil obnašanja pa jo lahko zelo zmanjšamo, poroča Sta.

Rjavi medved, ki živi pri nas, namreč ne napada ljudi kot plen - za hrano. Do napada pa lahko pride, če se ob nekaterih posebnih okoliščinah človeka toliko ustraši, da se odloči, da ne bo zbežal, ampak se bo branil.

Do napada tako navadno pride, ko medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje oz. nima časa ali možnosti za umik. To je pogosteje pri samicah z mladiči, saj se ti ne morejo hitro umikati, mati medvedka pa jih brani, so še pojasnili v sporočilu.

V Lovski družini Vransko so za STA povedali, da so o omenjenem dogodku obvestili tudi Zavod za gozdove RS in lovskega inšpektorja.

B.S.

nazaj na vrh