Na Vačah slovesnost ob 27-letnici začetka ustanavljanja MSNZ, navzoč tudi Kučan

  • Napisal  G. B.
Z današnje proslave Z današnje proslave Foto: Matic Štojs

Pred 27 leti je začela nastajati Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ), v okviru katere je Slovenija začela usposabljati lastne oborožene sile. Ta dan Zveza veteranov vojne za Slovenijo praznuje svoj dan. Danes je skupaj z Zvezo policijskih veteranskih društev Sever pripravila slovesnost na Vačah. Slavnostni govornik je bil premier Miro Cerar.

Cerar je v svojem nagovoru dejal, da je bil prispevek veteranov v vojni za Slovenijo neprecenljiv, "saj so se v usodnih dneh leta 1991 postavili v bran življenj in premoženja ter demokratične, na plebiscitu sprejete odločitve slovenskega naroda". 17. maj veterani povezujejo tudi z zavrnitvijo ukaza o oddaji orožja in z začetkom organiziranja Manevrske strukture narodne zaščite, kar je Cerar v govoru označil za pogumno in odločno dejanje, vredno spoštovanja.

Poudaril je še, da smo z zgodovinsko odločitvijo slovenskega naroda in dogodki, ki so sledili zatem, postavili temelje samostojne države in začrtali smer, v katero smo želeli: "da bi živeli v perspektivni, uspešni in varni državi, ki spoštuje vladavino prava in temeljne pravice ter svoboščine vseh njenih prebivalcev ter državo in družbo blaginje s priložnostmi za vse". Po oceni premierja smo z vstopom v evroatlantske integracije dokončno potrdili, da nam je mesto v svetu tam, "kjer vlada najvišja stopnja vrednot, kot so človekovo dostojanstvo, demokracija, svoboda, mir, spoštovanje različnosti in pravna država".

MSNZ je nastala kot odgovor na zahtevo JLA, naj ji Teritorialna obramba (TO) preda orožje. 15. maja 1990 je namreč JLA izdala pisni ukaz, naj TO orožje iz svojih skladišč preda v skladišča JLA. Posamezni odbori TO so ukazu sledili, tisti, ki so se zavedali, da slednje pomeni razorožitev, pa so se temu uprli. Kot je zapisano na spletni strani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, so s tem preprečili popolno razorožitev takratne TO ter vzpostavili obrambne sile novo nastajajoče države.

Pobudo za ustanovitev MSNZ je dal takratni načelnik oddelka za Ljudsko obrambo občine Kočevje Tone Krkovič, ki je bil tudi prvi poveljnik MSNZ. Oblikovanje slednje je sicer potekalo v tajnosti in brez prave formalne podlage. Slednjo je MSNZ dobila v začetku septembra 1990, ko je takratni notranji minister Igor Bavčar izdal uradno odločbo za oblikovanje MSNZ.

Konec septembra 1990 je MSNZ dobila tudi zakonsko podlago, ko je takratna slovenska skupščina sprejela dopolnilo k ustavi, s katerim je Slovenija dobila popolno oblast nad vodenjem lastnih oboroženih sil. Oktobra 1990 je MSNZ prešla pod okrilje slovenske TO, ki se je pozneje preimenovala v Slovensko vojsko.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je ob dnevu zveze, ki jo vodi, zapisal, da so člani MSNZ opravili "pomembno in junaško delo, saj so v času, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za TO, uspeli organizirati in voditi enote TO tako, da so bile pripravljene tudi na organiziran oborožen odpor zoper JLA, če bi se za to pokazala potreba". No, na Lipičevo sprenevedanje smo opozorili že danes zjutraj, saj je lani Lipič trdil, da razorožitve TO sploh ni bilo.

Najbolj sporočilno pa je bilo seveda dejstvo, da je bil v prvih vrstah na prireditvi tudi Milan Kučan, ki velja za enega najbolj odgovornih oseb za razoroževanje TO. Ob njem je stal slavnostni govornik, premier Cerar, ki tako vneto grozi nasprotnikom vladnega predloga izvedbe projekta drugega tira…

Na voljo je FOTOGALERIJA spodaj.

nazaj na vrh