Na Nadškofijsko karitas Maribor še vedno veliko prošenj za pomoč

  • Napisal  Demokracija
Simboliča fotografija Simboliča fotografija Foto: Karitas

Nadškofijska karitas Maribor v nasprotju z državnimi statistikami ugotavlja, da se socialni položaj ljudi v Sloveniji ne izboljšuje. Sami namreč po besedah predsednika Branka Mačka še vedno prejemajo veliko prošenj na pomoč. V prvih štirih mesecih letos je na njihova vrata potrkalo skoraj 1500 ljudi, ki so prosili za različne oblike pomoči.

Kot je ob današnji sedmi obletnici delovanja njihove Ljudske kuhinje Betlehem povedal Maček, vsak dan v letu glede na finančne zmožnosti razdelijo med 60 in 70 toplih obrokov najbolj nemočnim. Večina uporabnikov prihaja v razdelilno kuhinjo vsakodnevno, nekateri nekajkrat tedensko. "S tem jim zagotavljamo redno in uravnoteženo prehrano. Ta topel obrok pomembno vpliva na krepitev zdravja," je pojasnil.

Lani so razdelili 19.600 kosil med 223 unikatnih uporabnikov, letos že skoraj 6000. "Na vrata naše kuhinje je potrkalo 87 unikatnih uporabnikov, v večini primerov moških različnih starosti, ki se srečujejo s hudo materialno stisko in težavami glede ustrezne namestitve. Zaradi zelo nizkih dohodkov zelo težko najdejo primerno najemniško sobico, če že, pa je ta v zelo slabem stanju, zato si ne morejo sami pripraviti toplega obroka," je pojasnil Maček.

Ni težava le hrana, ampak številni potrebujejo predvsem finančno pomoč za plačilo osnovnih življenjskih stroškov. "Kakor na preteklih tiskovnih konferencah moramo tudi tokrat izpostaviti, da se je povečal obseg stisk ljudi, obstoječe stiske pa so se v mnogih primerih še poglobile," je dejal Maček.

"Ponovno opozarjamo na porast števila tistih, ki prvič potrkajo na vrata Karitas zaradi izgube zaposlitve, slabe funkcionalne pismenosti ob uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in drugih pravic na podlagi veljavne zakonodaje. Posebej bi radi opozorili na stiske družin, posameznikov, starejših, bolnih in invalidov ter drugih skupin, odrinjenih na rob družbe," je dodal.

Največje stiske so ob položnicah za stanovanje in šolanje otrok. "Trenutno se najpogosteje srečujemo z zaostanki pri plačilih elektrike in kurjave iz zime. Opažamo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, po pomoč prihaja veliko brezposelnih, ki prejemajo samo še denarno socialno pomoč. Velika večina prosilcev za pomoč se srečuje s telesnimi in duševnimi boleznimi," pojasnjujejo na Nadškofijski karitas Maribor.

Letos so izdali že skoraj 1200 prehranskih in higienskih paketov, 714 paketov oblačil in obutve ter odobrili 253 prošenj za finančno pomoč, povpraševanje pa je še vedno veliko.

V Nadškofijski karitas Maribor od leta 1993 izvajajo tudi svoj program Botrstvo, ki je namenjen otrokom iz socialno ogroženih in revnih družin. Prednostne obravnave so deležni otroci iz družin z več otroki, otroci z motnjo v duševnem ali telesnem razvoju, s kroničnimi obolenji in otroci z enim ali brez staršev. Trenutno je v ta program vključenih 80 otrok, ki so jim s pomočjo donatorjev lani razdelili skupno nekaj več kot 37.000 evrov.

nazaj na vrh