Na Ljubljanskem gradu danes tradicionalna trgatev mestne trte

  • Napisal  L.K.
Fotografija je simbolična. Fotografija je simbolična. Foto: Vir: Twitter

Na Ljubljanskem gradu se bo danes odvila tradicionalna mestna trgatev Grajske žametovke, ki je dobro obrodila, so sporočili iz Ljubljanskega gradu. Gre za potomko trte z mariborskega Lenta, ki je najstarejša žlahtna trta na svetu, na gradu pa so jo leta 1990 zasadili kot znak prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljano.

Trta na Ljubljanskem gradu raste od 30. septembra 1990, in sicer na desni strani od vhoda na Grajsko dvorišče ob zidu razgledne terase pri Stolpu strelcev.

Leta 2001 je mestna trta dala prvi pridelek, liter žlahtnega vina, ki je bil javno predstavljen ob martinovanju na Ljubljanskem gradu 11. novembra 2002, poroča STA.

Vino iz grozdja ljubljanske grajske trte je pridelano s sodelovanjem Kmetijskega inštituta Slovenije ter se hrani v stekleničkah s posebno etiketo in v darilni škatli, uporablja pa se za posebna mestna protokolarna darila.

Kot so ob trgatvi, ki se bo začela ob 13. uri, zapisali na Ljubljanskem gradu, so bile letošnje vremenske razmere nekaj posebnega, a niso v slabem prav nič vplivale na trto Grajsko žametovko. Dogodek sicer organizirajo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Častivrednim vinskim konventom sv. Urbana.

nazaj na vrh