Na Karibih se pripravljajo na prihod orkana Irma

  • Napisal  B.S.
Divjanje orkana Divjanje orkana Foto: commons.wikimedia.org/ U.S. Navy photo by Jim Brooks CC-PD-Mark

Orkan Irma nad Atlantskim oceanom pridobiva na moči in po oceni pristojnih ameriških oblasti že dosega četrto, drugo najvišjo stopnjo. Sunki vetra pihajo s hitrostjo do 220 kilometrov na uro. V naslednjih 48 urah naj bi se orkan, ki je na poti proti Karibskemu otočju, še okrepil.

Nevihta naj bi po napovedih danes zvečer ali v sredo po lokalnem času dosegla Antile, kjer se zlasti na otokih Saint-Martin in Saint-Barthelemy že pripravljajo na njen prihod. Na svoji poti Irma grozi tudi Portoriku, Dominikanski republiki, Haitiju in Bahamom. Oblasti prebivalce pozivajo k previdnostnim ukrepom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V ponedeljek še ni bilo jasno, ali bo orkan dosegel tudi obalo ZDA. Center za opazovanje orkanov v Miamiju predvideva, da bi se lahko Irma umaknila nazaj nad morje, mogoče pa je tudi premik nad ozemlje ZDA. Guverner Floride Rick Scott je v pričakovanju prihoda orkana razglasil izredne razmere v celotni zvezni državi.

Konec avgusta je obalo Teksasa dosegel orkan Harvey in s poplavami na obsežnem predelu povzročil veliko opustošenje. Najvišja stopnja, ki jo je dosegel Harvey, je bila na lestvici moči orkanov prav tako četrta.

B.S.

nazaj na vrh