Na Balkanu divja več požarov

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Donarreiskoffer/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Z več delov Balkana danes poročajo o požarih. Med drugim še vedno gori v črnogorskem nacionalnem parku Prokletije ob meji z Albanijo, kjer gašenje otežuje nedostopen teren. O požaru poročajo tudi z več gora v Bosni in Hercegovini ter iz okolice Aten, hudo je tudi v Albaniji, kjer so za pomoč prosili Italijo in Grčijo.

V nacionalnem parku Prokletije gori od srede, zaradi neprehodnega terena pa je gašenje oteženo. Zaenkrat je v Prokletijah pod nadzorom požar v bližini jezera Hrid, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Še vedno je aktiven požar na gorah Dinara in Staretina v Bosni in Hercegovini v bližini meje s Hrvaško. Gozdni požar na Dinari je dolg že več kot štiri kilometre. Pri gašenju na Staretini pa imajo težave tudi zaradi številnih predelov, kjer so verjetno še vedno mine. Na obeh lokacijah je mogoče le gašenje iz zraka, zato so na pomoč poklicali vojsko.

V Grčiji so zaradi požarov jugovzhodno od Aten na območju Lagonisi evakuirali več deset ljudi, saj je požar dosegel stanovanjska naselja. Pri gašenju pomaga okoli 40 gasilcev, 20 vozil in dva helikopterja. Težave povzroča predvsem močan veter. Grška televizija je poročala, da so se pri delu poškodovali trije gasilci, ki pa niso več v smrtni nevarnosti. Njihovo vozilo je sicer popolnoma zgorelo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gori tudi v Albaniji in sicer v nacionalnem parku Llogara, na območju Elbanasa in na gori Dajti ob Tirani. Oblasti so ocenile, da so razmere kritične, zato so za pomoč zaprosili Italijo in Grčijo, ki bosta predvidoma poslali letala za gašenje. "Stanje je kritično, aktivnih je 17 od 25 požarov," je dejal eden od predstavnikov lokalnih oblasti po pisanju Tanjuga.

Za Srbijo pa so oblasti razglasile rdečo stopnjo vremenske ogroženosti zaradi visokih temperatur, ki ob jutrih ne bodo nižje od 22 stopinj in bodo čez dan dosegle tudi do 40 stopinj Celzija.

Velik gozdni požar na Hrvaškem v bližini občine Kistanje, ki je zajel tudi del nacionalnega parka Krka v bližini istoimenskega samostana, pa je pod nadzorom in sedaj poteka sanacija požara, so danes sporočili tamkajšnji gasilci, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

B.S.

nazaj na vrh