Mujzej Prado v Madridu bo kmalu obeležil 200-letnico

  • Napisal  L. K.
Muzej Prado v Madridu. Muzej Prado v Madridu. Foto: Vir: Wikimedia commons CC BY-SA 2.0

Madridski muzej Prado, ki bo kmalu obeležil 200-letnico svojega obstoja, je prvi med španskimi muzeji na svoji spletni strani objavil svoj zgodovinski arhiv. Med 12.000 digitaliziranimi dokumenti, ki so zdaj javno dostopni najširši javnosti in raziskovalcem, je denimo dokument z imenovanjem Pabla Picassa za vodjo muzeja leta 1936.

Zgodovinsko gradivo pripoveduje zgodbo o glavnem španskem narodnem muzeju umetnosti, ki je svoja vrata odprl leta 1819. V arhivu so dokumenti iz leta 1814, ko je nastajala zasnova novega muzeja, dokumenti o odnosu z Muzejem Trinidad med letoma 1839 in 1872, ter pisma in drugo gradivo, ki se nanaša na ugledne kulturne osebnosti, tesno povezane z muzejem, kot sta družina Madrazo in Valentin Carderera.

Po arhivu je mogoče brskati po različnih kriterijih: časovnih obdobjih, osebah, krajih, institucijah in podobno. Javno dostopne informacije bodo po zagotovilih muzeja olajšale raziskovanje in spoznavanje muzejske zbirke, umetnikov in pomembnejših zgodovinskih dogodkov.

Muzej v središču Madrida se ponaša z eno najboljših svetovnih zbirk evropske umetnosti, ki časovno pokriva obdobje od 12. do začetka 19. stoletja in temelji na nekdanji španski kraljevi zbirki. Najbolj obširno zastopani umetniki so Francisco Goya, El Greco in Diego Velazquez, katerega umetnina Las Meninas velja za najbolj znano delo muzeja.

Poleg del iz španske kraljeve zbirke so muzej sčasoma obogatile tudi druge umetnine. Iz že omenjenega in zdaj zaprtega Muzeja Trinidad so Vodnjak gracije iz šole Jana van Eycka, oltarne podobe Santo Domingo in San Pedro Martir za samostan Santo Tomas v Avili, ki jih je naslikal Pedro Berruguete, in pet platen El Greca iz Colegia de dona Maria de Aragon.

nazaj na vrh