Množica je Mihaila Sakašvilija rešila iz policijskega vozila

  • Napisal  M. B.
Mihaila Sakašvilija je danes v Kijevu množica rešila iz policijskega avtomobila. Mihaila Sakašvilija je danes v Kijevu množica rešila iz policijskega avtomobila. Foto: Twitter

Množica je nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki ga je danes v Kijevu kratko aretirala ukrajinska policija, rešila iz policijskega avtomobila, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinsko tožilstvo mu je kasneje dalo 24 ur časa, da se sam preda oblastem, ali pa ga bodo privedli.

Privrženci 49-letnega politika so blokirali cesto v središču Kijeva, razbili šipo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili iz vozila. Sakašvili, obkrožen z množico, je nato ljudi pozval, naj se podajo pred parlament in zahtevajo odstavitev predsednika države. "Na milijone nas je, smo zelo močni. Gremo v parlament, kjer bomo zahtevali odstavitev," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nekdanji gruzijski predsednik je skupaj z več kot 2000 podporniki pred parlamentom ukrajinskega predsednika Petra Porošenka pozival k odstopu. Stavbo parlamenta je varovalo več sto policistov in pripadnikov nacionalne garde, so poročali ukrajinski državni mediji.

Izbruhnili so tudi spopadi med policijo in protestniki, pri čemer so aretirali najmanj pet ljudi, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Ukrajinske oblasti so Sakašvilija aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi". Ukrajinski generalni tožilec Jurij Lucenko je Sakašvilija in njegove sodelavce obtožil, da so iz Rusije prejeli 500.000 ameriških dolarjev (420.000 evrov) za financiranje protestov proti prozahodni ukrajinski vladi, navaja AFP.

Lucenko trdi, da je nekdanji gruzijski predsednik v združbi z zavezniki nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi iz Rusije načrtoval maščevanje. V Rusijo se je zatekel, potem ko je moral leta 2014 zaradi množičnih protestov oditi z oblasti.

Tožilstvo je Sakašviliju dalo 24 ur časa, da se sam preda oblastem. "V 24 urah bo ukrajinski pravosodni sistem storil vse potrebno, da bo Sakašvili prišel pred preiskovalce in nato na sodišče," je še povedal Lucenko v parlamentu.

Iz Kremlja so ob današnjem dogajanju sporočili, da "se običajno ne odzivajo na izjave ljudi, ki sedijo na strehi". Sakašvili se je namreč pred aretacijo zatekel na streho stolpnice, v kateri živi.

Ameriško veleposlaništvo v Kijevu pa je vse strani pozvalo, naj zmanjšajo napetosti in se izogibajo nasilju.

Opazovalci sicer trdijo, da ni veliko volje za nov upor v Ukrajini, ki je od leta 2004 doživela dve ljudski vstaji.

Vendar pa je vodja Fundacije za demokratične pobude s sedežem v Kijevu Irina Bekeškina povedala, da bi lahko imela Sakašvilijeva aretacija večji učinek. "Težave, ki jih Sakašvili izpostavlja, zares obstajajo," je zapisala na Facebooku. "Korupcija, kraje več milijonov, nekaznovanost kriminalcev in veliko več," je povedala.

Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil iz Poljske v Ukrajino. Porošenko mu je pred tem odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.

Takrat je bil namreč imenovan za guvernerja ukrajinske Odese, a je leto in pol pozneje odstopil in pri tem Porošenka obtoževal korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji.

Nad Sakašvilijem visi tudi zahteva gruzijskih oblasti za izročitev zaradi očitane zlorabe položaja. Potem ko je prejel ukrajinsko državljanstvo, so mu gruzijskega odvzeli, tako da je trenutno brez državljanstva.

nazaj na vrh