Japonska: Cesar bo lahko odstopil

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Mj-bird/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Japonska vlada je danes sprejela zakon, ki bo dovolila cesarju Akihitu, da se naslednje leto odpove prestolu. Zakon mora zdaj v odobritev v parlament, sprejet pa bi bil lahko že junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Akihito je avgusta lani v enem svojih redkih video nagovorov zaradi vse večjih zdravstvenih težav nakazal očitno željo po upokojitvi, vendar pa mu sedanja zakonodaja to prepoveduje.

Zakon, ki ga je danes sprejela japonska vlada Shinza Abeja, je sicer namenjen zgolj Akihitu, ne pa tudi njegovim naslednikom. V skladu z določili zakona se bo s prestola lahko umaknil decembra 2018, ko bo dopolnil 85 let. S tem bo postal prvi japonski cesar, ki bo abdiciral po Kokakuju, ki je to storil pred okoli 200 leti.

Na "prestolu krizanteme" naj bi ga potem nasledil danes 56-letni princ Naruhito. Novi japonski cesar naj bi postal 1. januarja 2019.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, navaja dpa.

V tem tednu se je znova okrepilo zanimanje za cesarsko družino, ko je bilo objavljeno, da se bo princesa Mako, cesarjeva najstarejša vnukinja, poročila z "navadnim smrtnikom", sicer njenim nekdanjim sošolcem na univerzi. V tem primeru bo izgubila status člana cesarske družine, ki bo potem štela le še 18 članov.

Ženske sicer tako ali tako ne morejo naslediti cesarskega prestola. Mlajši brat princese Mako, 10-letni princ Hisato, je zaenkrat edini moški potomec v svoji generaciji.

nazaj na vrh