Danes se pričenja veseli december

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Po več slovenskih mestih bodo danes prižgali praznične luči, vstop v veseli december pa bodo pospremili tudi z nekaterimi prireditvami. Praznične luči ne bodo zažarele samo v prestolnici, ampak tudi na Ptuju in Bledu, v Izoli, Kamniku in Velenju. V Portorožu bodo odprli božično-novoletno tržnico, v Kopru pa bo zaživelo drsališče.

S prižigom luči na ptujskem Mestnem trgu bo najstarejše slovensko mesto ob 18. uri zasijalo v novi praznični podobi. Soju tisočerih luči, ki bodo osvetlile pročelja zgodovinskih hiš, se bodo namreč v unikatni okrasitvi vizualne umetnice Stanke Vauda pridružili še zvočni dražljaji. Kot se spodobi za karnevalsko mesto, bo veselo ves december.

Otroško veselje ob drevišnjem prižigu lučk bodo pričarala pravljična bitja, za toplo okrepčilo in unikatna praznična darilca pa bodo ob glasbenih uspešnicah David Matići banda poskrbeli ptujski ponudniki na prazničnih stojnicah.

Kot poudarjajo na tamkajšnjem zavodu za turizem, je načrtovanje ptujske okrasitve vedno svojevrsten izziv, saj se ta ne poslovi s prazniki, pač pa traja vse do konca pustnega časa. Prav zato krožne oblike okrasitve simbolizirajo cikličnost letnih časov, plapolajoči beli trakovi pa vzbujajo asociacije na kurenta, ki v zimsko belino prinese barvito pomlad. Poseben element krasitve bodo tudi aluminjaste rondelice, ki jih razžarijo sončni žarki, veter pa jih zaziba v prijetni žvenket.

Unikatna okrasitev mestnega središča, ki se ji v zadnji polovici decembra pridruži še praznični program Ptujske pravljice, bosta po mnenju Vaude najlepše povabilo vsem generacijam, da se sprehodijo po najstarejšem slovenskem mestu in se naužijejo prazničnega duha.

V Izoli bodo praznične luči v parku Pietra Coppa ob 17. uri prižgali otroci in izolski župan Igor Kolenc, so sporočili z Občine Izola. Park bodo tudi letos krasile skulpture z morskimi motivi, izdelane iz odpadnih materialov. Prižig luči bodo popestrili člani gledališča STEPS, glasbena animacija Duo Pingo, animirani Disneyjevi junaki in mladi glasbeni talenti šole Cirque.

Pravljični Kamnik bodo odprli na Glavnem trgu, kjer bo ob 17. uri kamniški župan Marjan Šarec slavnostno prižgal praznično osvetlitev mesta. Letos bo okoli sedem kilometrov dolga osvetlitev segala tudi v Keršmančev park, so v sporočilu za javnost zapisali na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik. Prižigu lučk pa bo sledila zabava z glasbeno skupino Čuki.

Medtem bo Velenje s 150 tisoč lučmi praznično zasijalo ob 18. uri, na Titovem trgu bo zbrane nagovoril velenjski župan Bojan Kontič. Vstop v veseli december bo spremljal tudi koncert Mance Špik in Isaaca Palme, so sporočili z Mestne občine Velenje. Okrašeno bo središče mesta, promenada, Kardeljev trg in stari del mesta, drevesa ob Šaleški cesti, krožišči pod skakalnicami in pri Sončnem parku ter Šaleški grad.

Tudi Portorož bo danes zaživel v veselem decembrskem dogajanju. Ob 16. uri bo zaživela božično-novoletna tržnica v parku hotela Kempinski Palace Portorož, kjer bodo ponujali tipične izdelke in kulinarične dobrote. Dogajanje bo popestril tudi nastop baritonista Nevena Stipanova, najmlajše pa bo razveselil Miklavž s spremstvom, so sporočili iz Turističnega združenja Portorož. Malo pred 17. uro bo podžupanja piranske občine Meira Hot slavnostno prižgala praznično osvetlitev.

V okviru Magičnega decembra pa bo na Titovem trgu v Kopru ob 17. uri zaživelo drsališče. Poleg tega bo za praznično vzdušje poskrbela tudi gostinska ponudba in bogat program. Med 6. in 10. decembrom pa bo dogajanje v mestu še dodatno popestril Miklavžev sejem, so sporočili iz Mestne občine Koper.

nazaj na vrh