Predsedovanje EU danes za pol leta prevzema CiperPredsedovanje EU danes za pol leta prevzema Ciper, od koder je ta teden prišel že peti klic na pomoč iz območja evra. Ciprske težave so sicer le kaplja v morje problemov območja evra, ki bodo glavna evropska tema tudi v prihodnjih šestih mesecih. Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu unije.

Prošnji Španije in Cipra za pomoč ter negotov položaj Italije kažejo, da se kriza v območju skupne evropske valute poglablja in da bo njeno reševanje zaznamovalo tudi ciprsko predsedovanje, a sama prošnja Cipra za pomoč nanj ne bo bistveno vplivala.

Glavni razlog za to je dejstvo, da ima rotirajoče predsedstvo po uveljavitvi lizbonske pogodbe leta 2009 vse bolj le simbolično vlogo. Bruseljski stroj deluje po utečenih obratih, vpliv posamezne predsedujoče države je zelo omejen.

Poleg tega po lizbonski pogodbi predsedstvo na odločanje o finančnih in gospodarskih ter zunanjepolitičnih temah po lizbonski pogodbi predsedstvo nima več skoraj nobenega vpliva, vse druge teme, ki jih usklajuje, pa je kriza odrinila na stranski tir.

Edini dosje, ki je v rokah predsedstva in se bo zagotovo uspel prebiti v ospredje, je prihodnji večletni proračun unije. Glavni izziv ciprskega predsedovanja bo tako doseči dogovor o večletnem proračunu unije za obdobje 2014-2020.

Ciper bo predsedovanje prevzel od Danske, čez pol leta pa ga bo predal Irski. Po Madžarski, Poljski in Danski bo uniji po letu in pol spet predsedovala članica območja evra. Ciper bo tudi prva država, ki bo predsedovala z mednarodno finančno pomočjo.

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)