Pasica
Pasica


Predsedovanje EU danes za pol leta prevzema CiperPredsedovanje EU danes za pol leta prevzema Ciper, od koder je ta teden prišel že peti klic na pomoč iz območja evra. Ciprske težave so sicer le kaplja v morje problemov območja evra, ki bodo glavna evropska tema tudi v prihodnjih šestih mesecih. Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu unije.

Prošnji Španije in Cipra za pomoč ter negotov položaj Italije kažejo, da se kriza v območju skupne evropske valute poglablja in da bo njeno reševanje zaznamovalo tudi ciprsko predsedovanje, a sama prošnja Cipra za pomoč nanj ne bo bistveno vplivala.

Glavni razlog za to je dejstvo, da ima rotirajoče predsedstvo po uveljavitvi lizbonske pogodbe leta 2009 vse bolj le simbolično vlogo. Bruseljski stroj deluje po utečenih obratih, vpliv posamezne predsedujoče države je zelo omejen.

Poleg tega po lizbonski pogodbi predsedstvo na odločanje o finančnih in gospodarskih ter zunanjepolitičnih temah po lizbonski pogodbi predsedstvo nima več skoraj nobenega vpliva, vse druge teme, ki jih usklajuje, pa je kriza odrinila na stranski tir.

Edini dosje, ki je v rokah predsedstva in se bo zagotovo uspel prebiti v ospredje, je prihodnji večletni proračun unije. Glavni izziv ciprskega predsedovanja bo tako doseči dogovor o večletnem proračunu unije za obdobje 2014-2020.

Ciper bo predsedovanje prevzel od Danske, čez pol leta pa ga bo predal Irski. Po Madžarski, Poljski in Danski bo uniji po letu in pol spet predsedovala članica območja evra. Ciper bo tudi prva država, ki bo predsedovala z mednarodno finančno pomočjo.

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)