Predsedovanje EU danes za pol leta prevzema CiperPredsedovanje EU danes za pol leta prevzema Ciper, od koder je ta teden prišel že peti klic na pomoč iz območja evra. Ciprske težave so sicer le kaplja v morje problemov območja evra, ki bodo glavna evropska tema tudi v prihodnjih šestih mesecih. Glavni izziv za ciprsko predsedstvo bo doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu unije.

Prošnji Španije in Cipra za pomoč ter negotov položaj Italije kažejo, da se kriza v območju skupne evropske valute poglablja in da bo njeno reševanje zaznamovalo tudi ciprsko predsedovanje, a sama prošnja Cipra za pomoč nanj ne bo bistveno vplivala.

Glavni razlog za to je dejstvo, da ima rotirajoče predsedstvo po uveljavitvi lizbonske pogodbe leta 2009 vse bolj le simbolično vlogo. Bruseljski stroj deluje po utečenih obratih, vpliv posamezne predsedujoče države je zelo omejen.

Poleg tega po lizbonski pogodbi predsedstvo na odločanje o finančnih in gospodarskih ter zunanjepolitičnih temah po lizbonski pogodbi predsedstvo nima več skoraj nobenega vpliva, vse druge teme, ki jih usklajuje, pa je kriza odrinila na stranski tir.

Edini dosje, ki je v rokah predsedstva in se bo zagotovo uspel prebiti v ospredje, je prihodnji večletni proračun unije. Glavni izziv ciprskega predsedovanja bo tako doseči dogovor o večletnem proračunu unije za obdobje 2014-2020.

Ciper bo predsedovanje prevzel od Danske, čez pol leta pa ga bo predal Irski. Po Madžarski, Poljski in Danski bo uniji po letu in pol spet predsedovala članica območja evra. Ciper bo tudi prva država, ki bo predsedovala z mednarodno finančno pomočjo.

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)