Pasica
Pasica


Hojs ne bo razveljavil odredbe o preimenovanju vojašniceParlamentarni odbor za obrambo je obrambnega ministra Aleša Hojsa pozval, naj razveljavi preimenovanje vojašnice Franca Rozmana Staneta. Hojs, ki takšnega poziva ni dolžan upoštevati, pa je že napovedal, da tega ne bo storil.

Za sklep, naj Hojs razveljavi odredbo o preimenovanju Vojašnice Franca Rozmana Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka ter po tem padlem pripadniku Teritorialne obrambe poimenuje katero drugo vojašnico, je glasovalo sedem, proti pa pet članov odbora. Za so glasovali v opozicijskih PS in SD ter koalicijskih Državljanski listi, SLS in DeSUS, nasprotovali pa v SDS in NSi. Hkrati je večina članov odbora ministrstvo za obrambo pozvala, naj pri pripravi novega zakona o obrambi predlaga tudi ustrezne rešitve glede imenovanja vojašnic, ki bodo imele širše soglasje.

Razpravo o preimenovanju vojašnic so zahtevali poslanci SD. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Janko Veber, izražajo spoštovanje padlim med osamosvojitveno vojno, a menijo, da je v primeru vojašnice Franca Rozmana Staneta prišlo do nepotrebnega preimenovanja, saj Rozman Stane simbolizira oborožen odpor v drugi svetovni vojni.

Veber ob tem opozarja, da želja po samostojni državi sega tudi v čas druge svetovne vojne, ter poudarja, da "moramo imeti pred očmi vsa dejstva, ki so pripeljala do tega, da imamo danes samostojno državo". Če v drugi svetovni vojni ne bi zmagala zavezniška stran, bi namreč imela danes Slovenija povsem drugo podobo.

V SD so zato predlagali sklep, s katerim bi obrambnega ministra pozvali, naj preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana Staneta razveljavi in po Edvardu Peperku, po katerem jo je poimenoval, poimenuje neko drugo vojašnico, ki nosi krajevno ime.


Hojs poziva ni dolžan upoštevati

Takšnemu sklepu je nasprotoval minister Hojs, ki je še pred odločanjem poslancev napovedal, da ga ne bo upošteval, saj bi bilo to skrajno neprimerno in nekorektno do svojcev padlega teritorialca. Poimenovanje vojašnic je sicer v pristojnosti obrambnega ministra, ki zato ni dolžan upoštevati poziva parlamentarnega odbora.

Hojs sicer, kot je dejal, ni pričakoval, da bo preimenovanje lahko vzbudilo takšne reakcije. Poudarja, da visoko ceni prispevek borcev NOB, a "za mene je jasno, kdaj je nastala slovenska država". Poleg tega pa se po Francu Rozmanu Stanetu v Sloveniji imenuje cela kopica objektov, po padlih teritorialcih pa ne.

Pojasnil je, da njegova odločitev o preimenovanju vojašnic ni bila povezana z dogajanjem okoli državne proslave, pač pa se mu je praznik zdel primeren dan, da se na simboličen način spomnimo na padle teritorialce. Po njegovih besedah je vojašnice preimenoval po "lokacijskem principu", torej je preimenoval tiste, v bližini katerih so padli pripadniki TO.


Hojs ne bo razveljavil odredbe o preimenovanju vojašnice

Nesoglasja tudi med koalicijskimi strankami


Ministru so pritrdil v koalicijskih SDS in NSi, medtem ko so se v opozicijskih PS in SD ter koalicijskih Državljanski listi, SLS in DeSUS strinjali predlogom, da Hojsa pozovejo k razveljavitvi preimenovanja. V razpravi so sicer drug drugemu očitali odpiranje ideoloških tem.

Poslanec SDS Robert Hrovat je denimo takšno odločitev obrambnega ministra pričakoval že dlje časa, saj je "država Slovenija nastala le enkrat". Opozoril je, da je obeležij Franca Rozmana Staneta veliko, obeležja Edvada Poperka pa nobenega.

Matej Tonin (NSi) pa meni, da je današnja seja popolnoma nepotrebna in se zlorablja za ideološko obračunavanje. Ob številnih obeležjih borcem NOB je prav, da se obeleži tudi padle v vojni za Slovenijo, pravi Tonin, ki opozarja, da "nehajmo slikati zgodovino črno-belo".

V Pozitivni Sloveniji po drugi strani opozarjajo, da je ravno Hojs s svojo odločitvijo sprožil ideološke razprave. Kot je dejala Melita Župevc, jih je s tem prisilil, da izbirajo med "junaki in junaki", med "zgodovino in zgodovino". Poslanka dodaja, da pri sedanji vladi ne verjame več v naključja.

Poslanka Državljanske liste Saša Kos pa ne razume, da Hojs primerja desetdnevno vojno za Slovenijo z drugo svetovno vojno. Če ne bi bilo partizanske vojske, tudi Slovencev ne bi bilo, je dodala.

Jasmina Opec (SLS) pa se sicer strinja, da je treba obeležiti spomin na padle v vojni za Slovenijo, obžaluje pa, da se znova odpirajo ideološke razprave. Kot pravi, je odločitev ministra prišla ob napačnem času in "vzbuja občutke, ki razdvajajo".

Tudi Franc Jurša (DeSUS) bi si želel, da ne bi odpirali tem iz polpretekle zgodovine, saj to državi ni v korist. A po njegovih besedah se ni dalo zaobiti tega vprašanja. Poslanec še dodaja, da ne bi bilo toliko polemik, če se preimenovanje ne bi zgodilo ob sporni državni proslavi. Jurša sicer ne verjame, da ni "še kdo sodeloval pri tej odločitvi".


Preberite v današnji tiskani izdaji tednika Demokracija:


Mojca Peperko, žena padlega pripadnika Teritorialne obrambe Republike Slovenije Edvarda Peperka, ki je v bitki pri Trzinu žrtvoval svojo življenje za slovensko samostojnost: S poimenovnajem sem se strinjala

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+1 #13 ivan 22:07 05-07-2012
4 leta borbe zato da so domovino pahnili v roke srbskemu okupatorju da sedaj njihovi potomci hočejo imeti plačilo in državljanstvo.Dovolj je bilo 45 let tiranije ki smo jo končali v desetih dneh.Mar bi moral narod bojevati 4 leta z to svojatjo.Uroš,Tedybear in ostali z takšnim razmišljanjem bi se morali sramovati misli in bog ne daj da si kaj takega upate napisati.Toda vam ni za SLOVENIJO vi žalujete za jugo.Bog se usmili take države ki ima take dr
žavljane
Citat
 
 
+3 #12 pimi 21:02 05-07-2012
Tedybear
(naslov, glava dokumenta...) nič ne spremeni
Spreminja se v glavah, razumel poanto. Preimenovanje kasarne in poimenovanje ulice je tanek led! Sem za poimenovanje ulice po padlem vojaku Peperku ampak Rozman ostane še vedno problem.

Uroš65
Vi lahko podarite svojo plačo, jaz sem svoj znoj izpred vrhniške kasarne že podaril v dobrodelne namene novorojeni državi Sloveniji.
Citat
 
 
-2 #11 Uroš65 19:45 05-07-2012
pimi
4 leta enačiš z desetimi dnevi.
Predlagam, da podariva v dobrodelne namene. Jaz 10 dnevno plačo, ti pa 4 letno.
Koga bo bolj prizadelo?

Lp
Citat
 
 
-2 #10 Tedybear 17:27 05-07-2012
Škoda, niste razumeli poante.
Imate še klic v sili in polovičko. Glas ljudstva pa ste - izgubili.
Citat
 
 
+2 #9 pimi 16:45 05-07-2012
Kaj naj bi rekli, kaj se lepše sliši, in vse vaše izpeljave niso nič drugega kot vaja v prostem padanju v triglavski steni. Vi se verjetno še vedno sprehajate po Titovi za ostalo množico Ljubljančanov se pa ne bojim. Abotno je pa padlega Peperka iz dušebrišniškega usmiljenja do svojcev "odhebat", verjetna žlahta Rozmana se je pa tega vašega namigovanja zlahka navadila. Kot, da se bojite, da bomo tudi po vas poimenovano ulico preimenovali.
Citat
 
 
-4 #8 Tedybear 15:53 05-07-2012
Nekatera preimenovanja in poimenovanja so tako neposrečena, da se, razen za potrebe korespondence v pisnih dokumentih (naslov, glava dokumenta...) nič ne spremeni. Kot se je od nekdaj reklo, da "grem iz Brnika....pristal bom na Brniku (ne na Pučniku),kar velika večina populacije uporablja še danes, čeprav je od preimenovanja že vsaj 5-6 let, bo tako tudi z vojašnico. Ta je že dolgo znana pod imenom FRS, tako med populacijo, tako med pripadniki SV, ki svojo službo opravljajo v FRS-ju, zbor imajo v FRS-ju...bodo zdaj šli v Peperka? Jih bo "hebal" tisti poveljnik, iz Peperke??? Mislim, da ne. Veliko lepše bi se slišalo...npr ulica E. Peperka 20...

Uboga svojci..mar jim res privoščite, da bodo poslušali mladež, da se dobijo pred Peperko, da jim je crknil avto tik pred Peperko....
Citat
 
 
+2 #7 pimi 13:44 05-07-2012
Vojna je vojna pa naj traja 10 dni ali pa 4 leta. V osamosvojitveni vojni je bil tudi Peperko ubit s sovražno "kroglo". Odločitev ministra Hojsa je pravilna, Rozman si pa ne zasluži časti s poimenovanjem vojašnice, ker je od "svojih" krvav do vratu. "Zmagoviti so kar z dekreti poimenovali po svojih izbrancih ulice, šole, univerzo, mesto. Kidričevo je izstopajoč primer zlorabe oblasti. Pod njim so namreč kosti pobitih po končani vojni.
Enemu je vse jasno o nastanku slovenske države drugi smo pa nek nebodigatreba ki se gre ideologijo.
Citat
 
 
-3 #6 Uroš65 13:37 05-07-2012
dbuser
Slovenska osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo znana tudi kot desetdnevna vojna, je trajala od 27 junija do 7 julija 1991.

vir: Wikipedija
Citat
 
 
+4 #5 dbuser 13:01 05-07-2012
Kakšna 10 dnevna vojna??!!! Ta vojna je trajala od maja 1990 do konca oktobra 1991, ko so šli agresorji ven iz Slovenije. Ne žalite vojne za Slovenijo!
Razlika med NOB in osamosvojitveno vojno - NOB je po letih bojev Slovenijo - zgubila in jo podredila Beogradu. Osamosvojitvena vojna je Slovenijo pred Beogradom obranila in obdržala komaj proglašeno samostojno državo.
Citat
 
 
+13 #4 erwin 10:01 05-07-2012
In kakšne zasluge za osamosvojitev izpod komunističnega jarma naj bi imela takoimenovana NOB z Rozmanom na čelu? Če bi imeli njih, bi bili danes severna Koreja ali mogoče še kaj slabšega.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)