Janša: Referendum na to temo financ bi za državo lahko pomenil usoden udarecPotrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek ni, je pa razmeroma velika stopnja soglasja glede sprememb referendumskih pravil, tako da bo ta postopek tekel naprej, je po sestanku predsednikov strank v četrtek zvečer pojasnil premier Janez Janša. Policijske sindikate je tudi pozval, naj umaknejo vloženo referendumsko pobudo.

 

 

 


Da potrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ni, se je nakazovalo že nekaj časa, je po sestanku v državnem zboru dejal Janša. Pri tem je spomnil, da se odnos do fiskalnega pakta, ki je podlaga za vnos fiskalnega pravila v ustavo, spreminja tudi drugod po Evropi.

V zvezi s spremembami referendumske zakonodaje je predsednik vlade pojasnil, da je prišlo do razmeroma velikega soglasja zbranih predsednikov strank, tako da se bo ta postopek nadaljeval. Po njegovih besedah bodo skušali ustrezne rešitve pripraviti strokovnjaki v okviru parlamentarne ustavne komisije.

Premier je poudaril, da so se vsi predsedniki strank strinjali, da se iz referendumskega odločanja izvzame zakone, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna. Na mizi je bil tudi predlog, da na referendum ne bi mogle nobene rešitve, ki bi lahko omejevale človekove pravice in svoboščine, čemur prav tako ni nihče nasprotoval.

Zbrani so se po Janševih besedah strinjali tudi, da bi se lahko referendum o sprejetih zakonih razpisalo na zahtevo 40.000 državljanov, medtem ko se lahko danes tudi na zahtevo poslancev ali državnega sveta. Referendum o sprejetih zakonih bi lahko razpisal tudi državni zbor z večino svojih glasov, "če želi dodatno legitimnost temu, kar je sprejel", je pojasnil.

V zvezi z uvedbo kvoruma so bila mnenja deljena. Pri tem so bili različni tudi predlogi glede praga, ob kakšni volilni udeležbi bi bil referendum veljaven. Kot najvišji prag je bila predlagana 40-odstotna udeležba, je dejal premier.

Postopkovno je nadaljnje korake pri spreminjanju referendumske zakonodaje pojasnil Virant. Kot je dejal, so se dogovorili, da se zdaj najprej pripravi neformalni predlog, ki ga bi nato uskladili in skupaj vložili v zakonodajni postopek. Omenjeni predlog bo do ponedeljka, kot je dejal, pripravil sam.

Janša pa je povedal še, da je na sestanku prišlo do izraza tudi enotno stališče vseh, da današnja referendumska pobuda obeh policijskih sindikatov za zadržanje zakona za uravnoteženje javnih financ ni na mestu. Dodal je, da bi referendum na to temo lahko za državo pomenil usoden udarec.

"Računamo na to, da bo ta pobuda umaknjena. Upam, da gre za nesporazum. Da to vse skupaj ne bo bistveno zavleklo uveljavitve tega zakona," je pozval premier in opozoril na nevarnost vnovične rasti obrestnih mer na slovenske obveznice.

Ob tem je pojasnil, da se bodo predstavniki vlade in sindikatov na to temo srečali že v petek, da pa vlada nima veliko manevrskega prostora in se z njimi ne more pogajati izven okvirov, za katere se je dogovorila s preostalimi sindikati.

Izjavo po sestanku je dal še predsednik SD Borut Pahor, ki je bil, kot pravi, pobudnik za spremembo referendumske zakonodaje. Dogovor o tem je pozdravil, saj ocenjuje, da zdajšnja referendumska zakonodaja predstavlja sistemsko blokado države za reformne posege.

Glede fiskalnega pravila pa je dejal, da upa, da bodo zdaj, ko bodo uredili referendumsko področje, tisti, ki so ocenjevali, da bo omenjeno pravilo služilo kot obvod za referendume, spremenili svoje stališče in bodo pravilu bolj naklonjeni

STA, M. B.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)