Janša: Referendum na to temo financ bi za državo lahko pomenil usoden udarecPotrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek ni, je pa razmeroma velika stopnja soglasja glede sprememb referendumskih pravil, tako da bo ta postopek tekel naprej, je po sestanku predsednikov strank v četrtek zvečer pojasnil premier Janez Janša. Policijske sindikate je tudi pozval, naj umaknejo vloženo referendumsko pobudo.

 

 

 


Da potrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ni, se je nakazovalo že nekaj časa, je po sestanku v državnem zboru dejal Janša. Pri tem je spomnil, da se odnos do fiskalnega pakta, ki je podlaga za vnos fiskalnega pravila v ustavo, spreminja tudi drugod po Evropi.

V zvezi s spremembami referendumske zakonodaje je predsednik vlade pojasnil, da je prišlo do razmeroma velikega soglasja zbranih predsednikov strank, tako da se bo ta postopek nadaljeval. Po njegovih besedah bodo skušali ustrezne rešitve pripraviti strokovnjaki v okviru parlamentarne ustavne komisije.

Premier je poudaril, da so se vsi predsedniki strank strinjali, da se iz referendumskega odločanja izvzame zakone, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna. Na mizi je bil tudi predlog, da na referendum ne bi mogle nobene rešitve, ki bi lahko omejevale človekove pravice in svoboščine, čemur prav tako ni nihče nasprotoval.

Zbrani so se po Janševih besedah strinjali tudi, da bi se lahko referendum o sprejetih zakonih razpisalo na zahtevo 40.000 državljanov, medtem ko se lahko danes tudi na zahtevo poslancev ali državnega sveta. Referendum o sprejetih zakonih bi lahko razpisal tudi državni zbor z večino svojih glasov, "če želi dodatno legitimnost temu, kar je sprejel", je pojasnil.

V zvezi z uvedbo kvoruma so bila mnenja deljena. Pri tem so bili različni tudi predlogi glede praga, ob kakšni volilni udeležbi bi bil referendum veljaven. Kot najvišji prag je bila predlagana 40-odstotna udeležba, je dejal premier.

Postopkovno je nadaljnje korake pri spreminjanju referendumske zakonodaje pojasnil Virant. Kot je dejal, so se dogovorili, da se zdaj najprej pripravi neformalni predlog, ki ga bi nato uskladili in skupaj vložili v zakonodajni postopek. Omenjeni predlog bo do ponedeljka, kot je dejal, pripravil sam.

Janša pa je povedal še, da je na sestanku prišlo do izraza tudi enotno stališče vseh, da današnja referendumska pobuda obeh policijskih sindikatov za zadržanje zakona za uravnoteženje javnih financ ni na mestu. Dodal je, da bi referendum na to temo lahko za državo pomenil usoden udarec.

"Računamo na to, da bo ta pobuda umaknjena. Upam, da gre za nesporazum. Da to vse skupaj ne bo bistveno zavleklo uveljavitve tega zakona," je pozval premier in opozoril na nevarnost vnovične rasti obrestnih mer na slovenske obveznice.

Ob tem je pojasnil, da se bodo predstavniki vlade in sindikatov na to temo srečali že v petek, da pa vlada nima veliko manevrskega prostora in se z njimi ne more pogajati izven okvirov, za katere se je dogovorila s preostalimi sindikati.

Izjavo po sestanku je dal še predsednik SD Borut Pahor, ki je bil, kot pravi, pobudnik za spremembo referendumske zakonodaje. Dogovor o tem je pozdravil, saj ocenjuje, da zdajšnja referendumska zakonodaja predstavlja sistemsko blokado države za reformne posege.

Glede fiskalnega pravila pa je dejal, da upa, da bodo zdaj, ko bodo uredili referendumsko področje, tisti, ki so ocenjevali, da bo omenjeno pravilo služilo kot obvod za referendume, spremenili svoje stališče in bodo pravilu bolj naklonjeni

STA, M. B.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
+2 #6 lojzl 14:17 08-07-2012
Za enimi stoji Kučan, za drugimi Adolf...
Citat
 
 
-5 #5 Polde 11:07 19-05-2012
Tvoj firer jim je pa v prvem mandatiu dal največ možnosti, Šrot mu je sila hvaležen, pa drugi tudi......, kradli so pa denar vseh nas in ga še.....
Citat
 
 
+6 #4 Dr.Mato.R 10:52 19-05-2012
Kdo je pokradel največ denarja ki smo ga mi ustvarili??? Uni iz foruma 21! Polde ne bluzi.
Citat
 
 
-7 #3 Polde 07:53 19-05-2012
Kučan je vaša nočna mora in tako bo ostalo, on nima nič pri tem, koliko vas boli glava. Prej se boste sprijaznili, da ste za vse sami krivi, lažje vam bo. Dajte že enkrat uvidet, da vas je samo 20% slovencev, ki imate kao prav in je nemogoče, da ste vi spregledali, vsi ostali pa živimo v temi.... Če kdo koga vodi v pogubo je to vsekakor JJ, pobral nam bo še tisto malo kar imamo, banda domobranska.
Citat
 
 
+8 #2 Mitko 07:51 18-05-2012
To je tudi cilj levice, zrušiti vlado.
Za božjo voljo, naredimo enkrat konec te levičarske " morije". Že od leta 1991 uničijo vse, kar se pozitivnega pojavi na obzorju. Kljub osamosvojitvi, ko so se poskrili pred jugoarmijo, prevladujejo povsod, kradejo, lažejo, uničujejo vse, kar jim ne na poti, za narod imajo pripravljene le drobtinice...
Daj, Matilda, vzemi malo tablet za poživitev in malo botaksa v obraz in postani živahnejša, pohiti prosim. In začni na pravemu koncu...saj nisi levičarka?
Citat
 
 
+13 #1 Dr.Mato.R 05:24 18-05-2012
Za vsem tem stoji Milan Kučan! Prosim, če bo kdo hodil po Murglah in bo srečal Milana Kučana, dejte mu povedat da je njemu mandat predsednika Slovenije že zdavnaj potekel, človek pač ne ve. Zelo verjetno zato zelo ceni Josipa Broza Tita – BEZ OGRANIČENJA MANDATA .
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Maske Demokracije

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/590363MST_1376.jpg

Vabilo na ogled filma Maska demokracije – filma, ki so ga na Planet TV spravili v »bunker«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/233636MST_1395.jpg

V kinu Komuna je bilo mogoče videti precej znanih obrazov, tudi iz sveta politike. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/946078MST_1403.jpg

V prvi vrsti je bilo mogoče opaziti zgodovinarko dr. Andrejo Valič Zver, direktorico SCNR. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/882857MST_1429.jpg

Uvodna beseda je pripadla dr. Vasku Simonitiju, zgodovinarju in nekdanjemu ministru za kulturo. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/475241MST_1434.jpg

Pogled na kinodvorano z druge smeri – le redki sedeži so ostali prazni. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/441416MST_1440.jpg

Film se začenja – po ogledu bo jasno, zakaj ga niso predvajali na Planet TV … (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/866745MST_1455.jpg

Režiser filma Igor Prodnik, nekdanji direktor Vibe filma, ki so ga odslovili iz političnih razlogov. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/181710MST_1463.jpg

Med gledalci je bil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/362003MST_1493.jpg

Po ogledu filma se je občinstvo nekaj časa zadržalo v avli kinodvorane. (foto: Matic Štojs)