Pasica
Pasica


Janša se je zahvalil Slovencem v tujini za pomoč pri osamosvojitvi

Vsi tisti, ki so se v sredo zbrali na prireditvi Dobrodošli doma, kot danes na vseslovenskem srečanju, dokazujejo, da Slovenija po teh letih samostojnosti ni zgolj neka državno-upravna kategorija, ampak je to tudi skupnost ljudi, rojakov doma in po svetu, je v nagovoru udeležencem srečanja v državnem zboru poudaril premier Janez Janša.

Ob tem se je Slovencem iz zamejstva in sveta v luči nedavnega dneva slovenske državnosti zahvalil za pomoč leta 1991, ki je bila po njegovih besedah izjemno pomembna, da je Slovenija svojo državnost obranila in okronala z mednarodnim priznanjem. S tem so se, tako Janša, izpolnile sanje mnogih generacij. "Tega ne bi dosegli, če slovenski narod doma in po svetu ne bi kot eno deloval za ta skupen cilj," je dodal predsednik vlade.

Janša se je dotaknil besed "očeta slovenske države" Jožeta Pučnika, ki je zapisal, da je merilo za določanje slovenstva stopnja zavezanosti slovenski kulturi, življenjskim vprašanjem ljudi te kulture in boju, prizadevanju za osnovne možnosti njenega utrjevanja in razvoja. Čeprav gre za misel, ki je bila zapisana pred dobrimi 25 leti, ta po Janševih besedah velja še danes.

Premier se je dotaknil tudi dosežkov slovenskega znanja v tujini. Rojakom je sporočil, da jih v domovini ne cenimo le zaradi prispevka k družbenemu napredku širom po svetu, ampak tudi zato, ker, ne glede na vse, nikoli niso izgubili vere v domovino.

Slovenci iz zamejstva in sveta so se na tokratnem, že dvanajstem vseslovenskem srečanju, razpravljali o medgeneracijskem dialogu, tako da je v DZ sočasno potekal tudi parlament mladih Slovencev v tujini. Dogajanje pa je zaokrožil kulturni program.Zbrane je pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak

Zbrane sta uvodoma pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in predsednik DZ Gregor Virant, ki je spregovoril tudi o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti doma.Janša se je zahvalil Slovencem v tujini za pomoč pri osamosvojitvi

Nagovoril jih je predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič, ki se je dotaknil upada interesa za delovanje v slovenskih društvih. To je po njegovih besedah tudi posledica generacijskih razlik in pomanjkanja medgeneracijskega sodelovanja, zato želijo danes spregovoriti o tistih projektih, ki bi sodelovanje med mlajšo in starejšo generacijo vzpodbudili ter omogočili prenos znanja in izkušenj med generacijami.

Antonia Claudia Vončina, pesnica in pisateljica iz Gorice, je poudarila, da je treba trezno razmisliti in primerno odgovoriti na izzive, ki jih prinaša proces globalizacije. Po njenih besedah živimo v začaranem krogu, kjer enotnost, prijateljstvo, solidarnost niso vedno mogoči, ker se še ne znamo približati drug drugemu.

Svoja razmišljanja je predstavil tudi Simon Pribac iz Kanade. O tem, kako negovati in poglobiti medgeneracijsko sodelovanje, je za STA pojasnil, da ni problem v tem, koliko interesa je. Interes se da vzbuditi, zato je v nagovoru razmišljal o tem, kako to med mladimi doseči in jih pripraviti za sodelovanje s Slovenijo.

Za Jasmino Ritlop, koordinatorko slovenskih društev na Predarlskem, pa je prišel čas, ko je treba razčistiti z našo zgodovino. Sama bi našo zgodovino postavila v "prozorno škatlo". V škatlo zato, da bi jo bilo moč zakleniti, prozorno pa zato, da bi ostala vidna, da se nikoli več ne bi ponovila, je dejala za STA.

Tako se zaokrožuje niz prireditev, na katerih so se Slovenci iz zamejstva in sveta družili z rojaki iz domovine. Prireditev Dobrodošli doma jih v sredo, poleg drugih dogodkov, znova povezala na ljubljanskih ulicah, kjer so z nastopi prikazali svoj prispevek k ohranjanju slovenske kulture.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pa je 20 let delovanja, ki ga praznuje letos, v nedeljo obeležilo z 19. taborom na Veliki planini.

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentarjev

 
-4 #7 lojzl 11:27 07-07-2012
Evo za jajota en link, da osveži spomin na svoje slavne prednike, ki jih je v komunizmu zatajil....
večna ti slava jajo!

http://www.rtvslo.si/mojvideo/metk/protikomunisticno-zborovanje/22399/
Citat
 
 
-4 #6 lojzl 02:41 07-07-2012
Jajo se je navajen zahvaljevati..., včasih prejšnjemu režimi, danes vsakemu, ki mu je toplo pri srcu, če se mu zahvali kak tak kameleon...
Citat
 
 
-7 #5 Andrej 22:36 05-07-2012
Ti Slovenci v zamejstvu in po svetu naj ostanejo tam, kjer so. Tako naredijo s svojimi izjavami malo škode. pa še arhaični jezik govorijo.
Citat
 
 
+4 #4 Slovenec 21:42 05-07-2012
Kako lepo,kako Slovensko po tolikih letih le malo bolj javno in pestro,predvsem pa za vse Slovence po svetu,da so bili celo deležni sprejema pri najvišjih v vladi Republike Slovenije.Slovenci po svetu imajo čut do domovine,ki ga ni mogoče nikjer zapisati ali dopovedati,treb a se ga je skusiti.Nobeden od teh ni odšel po svetu zaradi dobrot v domovini,zato je zavest do domovine še toliko bolj boleča.Samo demokracija in poštena politika jim lahko da mirno upanje v domovini Sloveniji.
Citat
 
 
+7 #3 lido 21:33 05-07-2012
Ponosen sem, ker sem prispeval nekaj v tujini, da so Slovenijo prej priznali, nisem nikoli prej in ne potem demonstriral kot leta 1991, tudi sem denarno pomagal, pa se ne hvalim, če bi pa vedel takrat to kar vem danes, da je rdeča-leva opcija tako uničila Slovenijo bi pa dobro premislil kako bi danes delal.
Verjetno bomo še morali mnogo postoriti, da se bomo rešili te komunajzarske navlake, ker 70 let bo preveč, toda naloga je pri Slovenskemu- SLOVENSKEMU POŠTENEMU IN PRAVIČNEMU NARODU.
Pokojni dr. Jože Pučnik se v grobu obrača.
Citat
 
 
+9 #2 To je res 19:43 05-07-2012
#1 Resnica osvobaja ,
popolnoma res je. A moramo potrpeti...Ne gre tako hitro.Povsod so. ...70 let je dolga doba. Še v mojemu bloku imamo v nadzornemu odboru dva rdečuha, ki nam pijeta kri in se vedeta , da je blok njuna last, mi pa njihovi podložniki, ki nimamo nobene besede...le vzorno moramo plačevati, pa čeprav smo lastniki stanovanj.
Tudi jaz si želim, da vse te glavne lumpe doseže roka pravice, ostalo se bo sesedlo samo kot hišica iz kart, vsi, ki se delajo sedaj tako pogumne, bodo izpadli reve in zaradi takih rev, prisklednikov, trpimo vsi...
Citat
 
 
+17 #1 Resnica osvobaja 17:37 05-07-2012
Če se ne motim, je priviligirani zakoniti zločinec in poslanec Mitja Meršol v parlamentarni komisiji za Slovence po svetu? Tako kot da bi se bivši nacisti danes borili za človekove pravice žrtev totalitarnih režimov. Popoln posmeh republiki, demokraciji...pljunek resnici v oči.
Citat
 

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)