Janša se je zahvalil Slovencem v tujini za pomoč pri osamosvojitvi

Vsi tisti, ki so se v sredo zbrali na prireditvi Dobrodošli doma, kot danes na vseslovenskem srečanju, dokazujejo, da Slovenija po teh letih samostojnosti ni zgolj neka državno-upravna kategorija, ampak je to tudi skupnost ljudi, rojakov doma in po svetu, je v nagovoru udeležencem srečanja v državnem zboru poudaril premier Janez Janša.

Ob tem se je Slovencem iz zamejstva in sveta v luči nedavnega dneva slovenske državnosti zahvalil za pomoč leta 1991, ki je bila po njegovih besedah izjemno pomembna, da je Slovenija svojo državnost obranila in okronala z mednarodnim priznanjem. S tem so se, tako Janša, izpolnile sanje mnogih generacij. "Tega ne bi dosegli, če slovenski narod doma in po svetu ne bi kot eno deloval za ta skupen cilj," je dodal predsednik vlade.

Janša se je dotaknil besed "očeta slovenske države" Jožeta Pučnika, ki je zapisal, da je merilo za določanje slovenstva stopnja zavezanosti slovenski kulturi, življenjskim vprašanjem ljudi te kulture in boju, prizadevanju za osnovne možnosti njenega utrjevanja in razvoja. Čeprav gre za misel, ki je bila zapisana pred dobrimi 25 leti, ta po Janševih besedah velja še danes.

Premier se je dotaknil tudi dosežkov slovenskega znanja v tujini. Rojakom je sporočil, da jih v domovini ne cenimo le zaradi prispevka k družbenemu napredku širom po svetu, ampak tudi zato, ker, ne glede na vse, nikoli niso izgubili vere v domovino.

Slovenci iz zamejstva in sveta so se na tokratnem, že dvanajstem vseslovenskem srečanju, razpravljali o medgeneracijskem dialogu, tako da je v DZ sočasno potekal tudi parlament mladih Slovencev v tujini. Dogajanje pa je zaokrožil kulturni program.Zbrane je pozdravila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak

Zbrane sta uvodoma pozdravila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in predsednik DZ Gregor Virant, ki je spregovoril tudi o medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti doma.Janša se je zahvalil Slovencem v tujini za pomoč pri osamosvojitvi

Nagovoril jih je predsednik parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Franc Pukšič, ki se je dotaknil upada interesa za delovanje v slovenskih društvih. To je po njegovih besedah tudi posledica generacijskih razlik in pomanjkanja medgeneracijskega sodelovanja, zato želijo danes spregovoriti o tistih projektih, ki bi sodelovanje med mlajšo in starejšo generacijo vzpodbudili ter omogočili prenos znanja in izkušenj med generacijami.

Antonia Claudia Vončina, pesnica in pisateljica iz Gorice, je poudarila, da je treba trezno razmisliti in primerno odgovoriti na izzive, ki jih prinaša proces globalizacije. Po njenih besedah živimo v začaranem krogu, kjer enotnost, prijateljstvo, solidarnost niso vedno mogoči, ker se še ne znamo približati drug drugemu.

Svoja razmišljanja je predstavil tudi Simon Pribac iz Kanade. O tem, kako negovati in poglobiti medgeneracijsko sodelovanje, je za STA pojasnil, da ni problem v tem, koliko interesa je. Interes se da vzbuditi, zato je v nagovoru razmišljal o tem, kako to med mladimi doseči in jih pripraviti za sodelovanje s Slovenijo.

Za Jasmino Ritlop, koordinatorko slovenskih društev na Predarlskem, pa je prišel čas, ko je treba razčistiti z našo zgodovino. Sama bi našo zgodovino postavila v "prozorno škatlo". V škatlo zato, da bi jo bilo moč zakleniti, prozorno pa zato, da bi ostala vidna, da se nikoli več ne bi ponovila, je dejala za STA.

Tako se zaokrožuje niz prireditev, na katerih so se Slovenci iz zamejstva in sveta družili z rojaki iz domovine. Prireditev Dobrodošli doma jih v sredo, poleg drugih dogodkov, znova povezala na ljubljanskih ulicah, kjer so z nastopi prikazali svoj prispevek k ohranjanju slovenske kulture.

Izseljensko društvo Slovenija v svetu pa je 20 let delovanja, ki ga praznuje letos, v nedeljo obeležilo z 19. taborom na Veliki planini.

STA; P.J.

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimaš ustrezne pravice vnesti novega komentarja. Mogoče se moraš predhodno prijaviti na tej strani.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)