Pasica
Pasica

Družba

Sindikalisti v podporo študentom pri nasprotovanju zakonu o visokem šolstvu Študentski protest proti sprejemu zakona o visokem šolstvu podpirajo tudi v več sindikatih, kjer ravno tako nasprotujejo predlogu ministrstva. Poleg zmanjševanja dostopnosti študija zaradi šolnin v sindikatih opozarjajo tudi na poslabšanje položaja zaposlenih v visokem šolstvu.

Marko Marinčič iz Visokošolskega sindikata Slovenije je kot edino pozitivno stvar v zakonskem predlogu, predstavljenem v torek, navedel to, da je izhodiščno leto za financiranje javnih univerz leto 2011. To je po njegovih besedah dosežek pogovorov o socialnem sporazumu, kjer pa so se prav tako zavzeli za dostopnost visokošolskega študija za vse. Slednje se, kot pravi, glede na zakonski predlog ne uresničuje.

Marinčič je pojasnil, da bo glede na zakonska določila lahko 40 od 100 študentov samoplačnikov. Minister sicer zanika, da se z zakonom uvajajo šolnine, a s tem hoče povedati samo, da ne bo prispeval nič drugega, kot da bo povečal obseg šolnin, je na novinarski konferenci tik pred začetkom študentskih protestov v Ljubljani dejal Marinčič.

Na seji odbora za zunanjo politiko tudi o stališčih Slovenije do krize v UkrajiniČlani odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) so na današnji seji zunanjega ministra Karla Erjavca spraševali predvsem o stališčih Slovenije glede krize v Ukrajini. Minister je povedal, da Slovenija meni, da mora EU nastopati enotno ter da je rešitev konflikta treba najti s pogovori med Rusijo, Ukrajino in EU.

Erjavec, ki se je v ponedeljek udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu, je v odgovoru na vprašanja članov odbora še poudaril, da so sklepi EU enotni, da je treba počakati na četrtkova štiristranska pogajanja o ukrajinski krizi v Ženevi. Če to srečanje ne bo uspešno, se bo po besedah ministra sešel Evropski svet in odločal o zaostrovanju sankcij proti Rusiji.

Kot pomemben datum za Ukrajino je vodja slovenske diplomacije omenil 25. maj, ko bodo v državi predsedniške volitve. Ob tem je povedal, da je na srečanju zunanjih ministrov poudaril, da morajo biti volitve demokratične, korektne in pregledne.

Matevž Tomšič za Siol.net: Zvoki socialističnih siren"Izoliranost od realnosti" ni ovira. Pomembno je, da se nekaj dobro sliši, ne glede na to, kakšne učinke ima v resnici.

Neznosna privlačnost zavožene ideologije

Fascinantno je, kako lahko nekatere ideje, ki so se zgodovinsko popolnoma diskreditirale, še vedno tako močno privlačijo tolikšno število ljudi. In to celo takšnih, ki naj bi po svojih mentalnih sposobnostih izstopali iz povprečja.

To nedvomno velja za socialistično ideologijo. Tu seveda ni govora o njeni zmerni, socialdemokratski različici, ki sprejema parlamentarno demokracijo in tržno gospodarstvo, ampak o njeni radikalni, revolucionarni, z marksizmom navdihnjeni različici, ki si prizadeva za odpravo kapitalistične ureditve. Gre za ideologijo, ki jo je francoski mislec Raymond Aron poimenoval opij za intelektualce; ideologijo, ki je imela kljub visokoletečim zamislim in obljubam (ali pa prav zaradi njih) zelo pogubne posledice za življenje ljudi. Kljub temu da je usoda komunističnih režimov vzhodne in srednje Evrope (ter drugod) dokazala ne samo neučinkovitost, ampak tudi izjemno represivnost tovrstne družbene vizije, se je v zadnjem desetletju znova zgodila revitalizacija teh idej.

Blažič za Časnik.si: Cena za resnico, ki osvobajaV zadnjih dneh postnega časa se Božja beseda pri vsakodnevnem bogoslužju (maša) dotika predvsem Jezusovih besednih dvobojev s pismouki in farizeji iz evangelija po Janezu. Jezus tu govori predvsem o svoji identiteti, o Očetu ter odnosu z njim. Pri tem se srečuje z zakrknjenostjo src na strani sogovornikov. Zanje je Jezusovo govorjenje o Bogu kot Očetu preprosto bogokletno. Jezus namreč niti malo ni podoben Mesiji, kot si ga predstavljajo sami. Zato ne preseneča, da so skušali Jezusa že tedaj zgrabiti in umoriti (tudi s kamenjanjem), vendar »še ni prišla njegova ura« in se je pred napadalci umaknil. Dokončen sklep o tem, da je treba Jezusa iz Nazareta z zvijačo zgrabiti na samem in ga nato obsoditi na smrt, je dozorel po tistem, ko je od mrtvih obudil mrtvega Lazarja, ki je bil že štiri dni (!) v grobu. Ta dogodek je nedvomno pretresel množice, ki je zaradi tega še bolj verovala, da je prav tesar iz Nazareta v resnici Mesija (Kristus, maziljenec), ki mora priti. Zato je obuditev Lazarja od mrtvih judovske voditelje napeljal k temu, da so sklenili umoriti celo Lazarja, ki se je, obogaten z izkušnjo smrti, lahko le pomilovalno posmehoval vse bolj togotnim učiteljem postave.

Nove obremenitve za državljane: trošarine za alkohol in bencin že od danes višjeVlada je na današnji seji sprejela v nedeljo dogovorjene ukrepe, s katerimi namerava nadomestiti izpad prihodkov zaradi razveljavitve zakona o davku na nepremičnine. Trošarine za alkohol in energente se bodo zvišale takoj z objavo uredbe oz. ob prvi redni spremembi cen, za tobačne izdelke pa s 1. majem.

Trošarine za alkohol in alkoholne pijače se bodo zvišale za deset odstotkov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Trošarine za cigarete se bodo zvišale za pet odstotkov, spremembe so tudi pri drobno rezanem tobaku.

Trošarine za pogonska goriva in zemeljski plin se bodo zvišale za dva odstotka, za dizelsko gorivo pa celo za 4,3 odstotka. V skladu z modelom bodo trgovci z nafto nove cene izračunali v ponedeljek, višje cene je tako pričakovati dan pozneje.

Zanimivo: Drago Kos sesul prejšnje vodstvo protikorupcijske komisijeOčitno je, da se vodstva Komisije za preprečevanje korupcije – bivša in sedanje – ne marajo med seboj. Spomnimo, prejšnji predsednik KPK Goran Klemenčič je menda zelo nezadovoljen z izbiro novega predsednika KPK Borisa Štefaneca. A s Klemenčičem je zelo nezadovoljen Drago Kos, ki je bil sicer prvi predsednik KPK. Nedavno je v kolumni na portalu za-misel.si v kolumni z naslovom »Zaplezan« povsem sesul prejšnje vodstvo KPK, kar se sicer ni zgodilo prvič, saj je Kos že prej izražal pomisleke o delu svojih naslednikov.

»Od nenadnega odstopa sedaj že bivšega vodstva Komisije za preprečevanje korupcije je minilo samo par mesecev, pa se je spremenilo že toliko stvari: KPK je po pravem cirkusu dobila novega predsednika, ostala brez njegovih starih in novih namestnikov, ostala brez potrebnega kvoruma, zabeležila popolnoma nepotrebna spodrsljaja z odločanjem o privilegirani nabavi letalskih kart in novi zaposlitvi enega od dosedanjih namestnikov na NLB ter utrpela pravi šok z mnenjem treh renomiranih ustavnih pravnikov o predlaganih spremembah matičnega predpisa, to je Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije,« svojo kolumno začenja Kos, ki ob tem dodaja, da je edino, kar se ni spremenilo to, da še vedno ne poznamo pravih razlogov za odstop prejšnjega vodstva KPK. »Se je pa v zvezi z njihovim odhodom vendarle nekaj spremenilo: da je bil herojsko dejanje in ne metanje puške v koruzo, misli vedno manj ljudi, pravzaprav samo še tisti, ki si enostavno ne upajo priznati, da so se v svoji oceni tega dejanja precej zmotili. Ampak tudi njim se bo posvetilo, tako, kot se bo prav kmalu vsem nam glede pravih razlogov za odhod trojke, ki je v zadnjih letih nedvomno zaznamovala Slovenijo. Pravzaprav je že iz dosedanjega razvoja dogodkov mogoče malce sklepati o pravih razlogih za to, da se je vodstvo KPK na višku svoje moči in vpliva, ko razmere za boj proti korupciji v Sloveniji še nikoli niso bile tako ugodne, odločilo, da se ne gre več,« je še zapisal Kos.

Dr. Lovro Šturm: Za izrek oprostilne sodbe je več ključnih argumentov pravne naraveDr. Lovro Šturm velja za eno največjih pravnih avtoritet v Sloveniji. Dolga leta je predaval na Pravni fakulteti v Ljubljani. Bil je ustavni sodnik, predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, minister za šolstvo in šport in v prejšnjem mandatu minister za pravosodje. Sodeloval je pri ustanavljanju in začetku rednega delovanja Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu v Ljubljani. Je predsednik sveta Zbora za republiko. Šturm je avtor številnih znanstvenih člankov in knjig.

Gospod Šturm, na ljubljanskem višjem sodišču je v sredo potekala javna seja višjega sodišča v zadevi Patria. Predsednik senata višjega sodišča Milan Štrukelj je že na začetku seje dejal, da odločitve še ne bo, ker je zadeva zelo obsežna. Hkrati je pojasnil, da se bodo skušali držati 30-dnevnega instrukcijskega roka, a da se glede na obsežnost in zapletenost zadeve lahko zgodi, da bodo potrebovali dalj časa. Očitno je, da bomo morali na končno razsodbo čakati še nekaj časa.

Vse tako kaže. Temu ni kaj dodati …

Državni zbor jutri o predlogu zakona o delu na črnoDržavni zbor bo v četrtek opravil (vsaj) drugo branje predloga zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki je eden od ukrepov vlade za zajezitev sive ekonomije. Predlog med drugim širi izjeme od dela na črno in delo v lastni režiji, uvaja plačevanje socialnih prispevkov za osebno dopolnilno delo, krepi nadzor in zvišuje globe.

Cilj

Cilj predloga zakona je prispevek k omejevanju sive ekonomije.

Izjeme od dela in zaposlovanja na črno

Med delo in zaposlovanje na črno se tudi v prihodnje ne bodo šteli medsosedska pomoč, delo v lastni režiji, nujno delo, humanitarno, karitativno, prostovoljno in dobrodelno delo ter osebno dopolnilno delo, če bo to ustrezno prijavljeno.

Vlada se tako v tokratnem predlogu ne dotika medsosedske pomoči, ki je povzročila referendumski padec zakona o delu na črno leta 2011, dodaja pa nekaj izjem od zaposlovanja in dela na črno, in sicer brezplačno pomoč na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih ob sezonskih konicah za spravilo primarnih kmetijskih proizvodov in odgon živine.

Aleš Primc: Minister Uroš Grilc zavaja!Včeraj je poslanka Iva Dimic v Državnem zboru postavila poslansko vprašanje o prepovedi maše za nerojene otroke in njihove starše v ljubljanskem Kliničnem centru. Na njeno vprašanje je odgovoril minister Uroš Grilc, kot pristojni minister za odnose z verskimi skupnostmi.

Ministrov odgovor je tako žalosten kot celoten val nestrpnosti vodstva Kliničnega centra na čelu z direktorjem Simonom Vrhuncem in njegovo glavno pravnico nekdanjo predsednico sveta Desus Meto Vesel Valentinčič. Minister je namreč v svojem odgovoru poslancem hladnokrvno razširjal neresnice in zavajal.

Neresnica

Minister je poslancem povedal naslednje: »… vodstvo UKC ni problematiziralo niti verskega obreda…« NI RES! Vodstvo kliničnega centra je ne le problematiziralo, ampak celo prepovedalo verski obred in molitev z obrazložitvijo: »Z molitvijo za umrle med postopkom umetne prekinitve nosečnosti bi lahko bile prizadete osebe, ki so se v skladu z njihovo ustavno pravico odločile za umetno prekinitev nosečnosti zaradi kakršnihkoli osebnih razlogov.« Prepoved so novinarji razumeli zelo neposredno. Delo je tako objavilo zmagoslaven naslov z velikimi črkami: »UKC: Splav je ustavna pravica, maše ne bo!« Prav tako je Planet TV v svojem prispevku sporočilo vodstva Kliničnega centra razumel kot prepoved maše in molitve za nerojene otroke in njihove starše.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)