Družba

Pričevanje Jožeta Rožmanca, žrtve slovenskega krivosodjaObjavljamo pričevanje Jožeta Rožmanca, ki opisuje svojo grenko izkušnjo s slovenskim pravosodnim sistemom. Pričevanje je bilo javno povedano 26. avgusta pred vrhovnim sodiščem.

Pozdravljeni, Slovenci. Sem Jože Rožmanec in prihajam iz najlepše slovenske vasi, to je Vrzdenec, ki je obenem tudi rojstni kraj Cankarjeve matere Neže Pivk. Ko na zborih poslušam, kakšne krivice se dogajajo na naših sodiščih, sem sklenil, da povem še svoje grenke izkušnje s to ustanovo, za katero se skrivajo posamezniki, ki si jemljejo pravico in po svoji logiki odločajo o usodi posameznika, ko se ta znajde velikokrat ne po svoji krivdi pred njimi.

Že v svojih otroških letih sem se srečal z živalmi, ki so se znašle v stiski in jim že takrat kot zelo mlad in neizkušen skušal pomagati. Iz tega je nastal sedanji živalski park Rožman, ki ga vodim že vrsto let. V njem so našle dom poškodovane, zavržene in od vseh pozabljene predvsem divje živali - praktično vse so s seboj prinesle žalostno zgodbo, naj omenim samo eno od njih. Dva medvedja mladiča, skotena v ujetništvo je želel italijanski poslovnež še majhna na svoji pisalni mizi, kot preparat namesto vaze z rožami. Vložiti sem moral ogromno truda in zbrati precej denarja, predvsem pa sem na vse načine zavlačeval prodajo. Medtem pa sta medveda veselo rasla in po nekaj mesecih, je Italijan ugotovil, da sta prevelika in zanj nezanimiva, šele po tem se jih lahko odkupil za lep denar, da sta ostala živa, namesto da bi se na njih nabiral prah. V letu 2003 so me zaposlili zaradi izkušenj z delom z divjimi živalmi v ZOO Ljubljana.

Akademik dr. Janko Kos: Bolna SlovenijaSlovenijo razjeda posebna bolezen – neuspela, ponesrečena, sprevržena tranzicija. Vzroki za to nesrečo so znani, posledice še nepredvidljive. Prehod iz jugoslovanskega po socialistično zadolženega državnega kapitalizma v parlamentarno demokracijo in tržno gospodarstvo zasebnega kapitala je obtičal na pol poti.

Zasebni sektor je ostal zasilno dopolnilo državnemu, bolj kot od nerentabilnega lastnega kapitala živi država od zasebnih davkoplačevalcev in njihove kapitalske revščine, in ker tega ni dovolj, se zadolžuje v tujini po stari jugoslovanski navadi. Državni srednji sloj, v katerem si je socializem našel primerno oporo, živi na račun države pa tudi zasebniškega srednjega sloja v mestih in na podeželju, predvsem pa na račun delavskega razreda, izkoriščanega bolj kot kadarkoli. Število upokojencev, ki so bili režimu trdna opora, se še vedno povečuje, privilegirane pokojnine ostajajo simbol nekdanje politične neenakopravnosti. Žrtev teh socialističnih podaljškov so množice brezposelnih in mladih, njihova usoda je izseljevanje kot v socialistični Jugoslaviji.

Carmen Merčnik: Je v naši državi res vse dovoljeno?Objavljamo govor, ki ga je imela Carmen Merčnik pred vrhovnim sodiščem 21. avgusta letos.

Spoštovani somišljeniki! Tudi danes smo se zbrali tukaj pred sodiščem zato, da izrazimo svoje nestrinjanje z delovanjem te institucije, ki nam s svojim neodgovornim delovanjem vliva veliko nezaupanje. Slovenija je mlada demokracija, ki bi morala temeljiti na načelih pravne države. Prav ti temelji pa se že leta in leta vztrajno rušijo.

Sama se sprašujem kako lahko državljani zaupamo svojo varnost instituciji, ki krši človekove pravice? Kako lahko spoštujemo odločitve, ki jih sprejme? Kako lahko zaupamo v neodvisnost sodstva, ko pa dejanja in odločitve sodišč jasno kažejo nasprotno? Odgovor je preprost. Ne moremo se strinjati z odločitvami sodišč, ki so pristranska in povrh vsega še zavlačujejo.

V demokratični državi sodišča sodijo v imenu ljudstva. Državljani pa naj bi sodelovali pri oblikovanju države in njenega delovanja. V Sloveniji pa sodišča sodijo v imenu posameznikov, ki diktirajo njihovo delovanje, ostali državljani pa smo v svojem nestrinjanju preslišani.

Z evropskim dnevom spomina se bomo spomnili žrtev totalitarnih režimov V Sloveniji in širši Evropi bomo v soboto obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Osrednjo slovesnost ob omenjenem dnevu v Sloveniji na gradu Turjak v četrtek, 28. avgusta, pripravlja Študijski center za narodno spravo, na njej pa bo spregovoril tržaški novinar in publicist Ivo Jevnikar.

V Katoliški cerkvi se bodo omenjenega dneva spomnili s sveto mašo, ki bo v petek potekala v ljubljanski stolnici. Daroval jo bo predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, maši pa bo sledil memorial, s katerim se bodo spomnili žrtev vseh totalitarnih režimov.

V nedeljo se bodo žrtev omenjenih režimov z mašo spomnili tudi pri t. i. spravni kapeli na Rovtah. Prireditev, ki bo namenjena tudi 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, 70. obletnici postavitve omenjene kapelice, prirejata Spominski odbor farnih plošč župnije Rovte in Krajevna skupnost Rovte. Po maši bo kulturni program, na katerem bosta spregovorila direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver in župan občine Logatec Berto Menard. Svoj obisk je po navedbah organizatorjev potrdil tudi ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli.

 

 

V sredo, 10. septembra, bo v prostorih Študijskega centra za narodno spravo potekal tudi znanstveni posvet o totalitarizmih.

V Sloveniji evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov uradno obeležujemo od leta 2012, ko je vlada sprejela sklep, da se 23. avgust tudi v Sloveniji praznuje kot evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

S tem je vlada sledila resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je Evropski parlament sprejel aprila 2009, v njej pa pozval k razglasitvi 23. avgusta za dan spomina na žrtve vseh totalitarizmov.

Še pred tem je leta 2009 spodletel poskus poslancev SDS, da bi DZ sprejel resolucijo o podpori omenjeni resoluciji Evropskega parlamenta. Poslanci tedanje leve koalicije so namreč menili, da je dovolj, če se DZ z omenjeno resolucijo Evropskega parlamenta seznani, kar so potem tudi storili, resolucijo SDS pa preimenovali v deklaracijo o seznanitvi.

V resoluciji je sicer Evropski parlament med drugim poudaril potrebo po ohranjanju spomina na tragično preteklost Evrope, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. Evropski poslanci so v njej tudi ostro obsodili vse zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi.

Poleg Slovenije ta dan uradno zaznamujejo še na Švedskem, v Estoniji, Latviji, Litvi, Bolgariji, na Hrvaškem, Poljskem in Madžarskem, od držav izven EU pa še v Gruziji, Kanadi in od maja letos tudi v ZDA. V zadnjih dveh dan obeležujejo pod imenom "black ribbon day".

Radovan Štor: Pravosodje se je zaprlo v zelo homogeno tvorbo, ki ne trpi kritikeObjavljamo govor Radovana Štora z včerajšnjega zborovanja pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani.

Prihajam s podeželja in se ukvarjam s kmetijstvom, kjer so pridne roke, znanje, skromnost in umnost predpogoj za obstoj. V tem okolju bolj kot kjerkoli razumemo načelo zdrave kmečke pameti, s katero običajno opletajo tisti, ki bo jo najbolj rabili.

Na deželi ne moremo preživeti od namišljenega dežja niti od indicev ali bo krava povrgla tele ali ne. Štejejo dejanja, šteje delo in ne nazadnje poštenost do narave, do sočloveka. Čeprav smo kmetje po naravi grčavi imamo sočutno dušo in blago srce.

Težko razumem kako človek, po nedolžnem obsojen, lahko prenaša v zaporu vsako uro posebej. Ali ni, tudi za jekleno osebnost, ponižanje in občutek nemoči preveliko breme tako fizično in psihično? Vse kaže, da je namen tudi tak.

Ne vem, kateri dan te stvari prestaja v zaporu edini politični zapornik v Evropi - Janez Janša. V nekem tujem mediju sem zasledil ugotovitev, da Janez Janša bije bitko s pravosodjem že dolgih 30 let. Kot vse kaže jo bo še dolgo.

Stranka Mira Cerarja po volivce z izmišljenimi zgodbami; v ozadju ZaAB in ZL?Nekateri spletni mediji so včeraj in danes objavili novico o tem, da je Stranka Mira Cerarja (SMC) fotografije naključnih ljudi, s katerimi so prepričevali volivce v predvolilni kampanji, kupila na spletnem portalu Shutterstock. Stranka je namreč volivce na svoji spletni strani prepričevala z zgodbami različnih ljudi, eden izmed njih je bil tudi 77 letni upokojenec Milan, ki naj bi bil diplomiran inženir elektrotehnike, v podjetju, v katerem je delal pred upokojitvijo, pa naj bi zasedal visok položaj. V času uspešnega delovanja si je zgradil atrijsko hišo, v kateri bi naj prebival še danes, s kolegi se menda srečuje vsakih 14 dni, na isti dan, ob isti uri, v isti gostilni, kjer se pogovarjajo o istih temah. V opisu sicer nikjer ne piše od kod naj bi bil Milan in nobenega drugega podatka, s katerim bi bilo mogoče kakorkoli preveriti, če 77-letni upokojenec Milan zares obstaja. Je pa zraven slika upokojenca, za katero se je izkazalo, da je bila vzeta s spletne strani, ki prodaja vzorčne fotografije.

Da si je SMC privoščila precej neslano šalo na račun volivcev, seveda ni nobenega dvoma. Vendar je bil to le del scenarija, za katerim se je seveda skrival močan kapital in odlično izdelan piar. Očitno so tudi botri SMC dobro pokrili vse glavne slovenske medije, ki Cerarju niso postavljali neprijetnih vprašanj. Recept, ki so ga uporabili že pri Jankovićevi PS, se je tako znova posrečil. Vprašanje pa je, kako se bo SMC obnesla pri vodenju vlade, saj že sedanje sestavljanje koalicije ne obeta nič dobrega. Spomnimo se, da že Zoran Janković ni mogel sestaviti vlade.

Igor Ferluga: Krivica v človeški zgodovini nikoli ni imela zadnje besedeGospe in gospodje, dragi prijatelji v svobodoljubju in zavezanosti pravici! Pretresen ob meni komaj verjetnih dogodkih sem se v začetku meseca, ki se izteka, odpravil na krožno kolesarsko turo iz Ljubljane na Dob in nazaj. Na poganjanje pedal po vzpetinah in ovinkih prelepe zelene domovine z meditacijo in v čast dveh evidentno po krivem obsojenih in zaprtih osamosvojiteljev, kot molitev za dobro njunih družin in naše skupne Slovenije.

Spominjal sem se obenem in počastil tudi svojega starega očeta-nonota, predvojnega pravnika in sreskega načelnika, doma iz Opčin nad Trstom, ki ga je povojno divjaško oblastništvo in sodstvo, trdno v rokah nekdanjih oznovskih oficirjev in njim podobnih skrajno brezobzirno in kar serijsko metalo iz služb. Enkrat celo z odpovedjo na sam božični dan.

Kaj jim je ta zadržani in nič revolucionarni gospod žalega storil, da so tako pometali z njim? Kot narodno zavedni begunec pred fašističnim zatiranjem si je bil z mlado družino prisiljen iskati službe daleč od domače zemlje in nekje v slavonskih ravnicah mu je bilo pred in med vojno kataklizmo tamkajšnje ustaštvo povsem tuje. Bil pa je v stiskah v veliko pomoč družinam, zlasti otrokom tamkajšnjih partizanov. Nič hudega niti ni hotel njihovi povojni oblasti, naj se intimno še tako z njo ni strinjal. Le delati je želel kot pravnik na način kot je po profesiji in po vesti edino znal. Pošteno in po zakonih. Ne po kakršnihkoli političnih direktivah. Zato sploh ni bil dojemljiv za nasvete in navodila, kakršne so mu delili predpostavljeni, pogosto polpismeni ljudje, ki so mu jih komunisti napravili za šefe in nadzornike. Moj klasično, še v avstroogrski gimnaziji izobraženi nono ni znal niti dobro držati jezika za zobmi, ko so mu oboroženi z »modrostmi« pseudomarksističnih šnelkurzov, citirali floskule o odmiranju države in odmiranju onega po njihovem starikavega prava, ki išče resnico in deli pravico in se pri tem striktno drži zakonov.

Udeležba Janše na petkovi ustanovni seji DZ še ni znanaUdeležba predsednika SDS Janeza Janše na petkovi ustanovni seji DZ še ni jasna, glede na to, da prestaja zaporno kazen na Dobu. Iz odgovorov uprave za izvrševanje kazenskih sankcij gre sklepati, da Janša še ni sprožil postopka za petkov izhod iz zapora. A niti v SDS niti Janšev zagovornik Franci Matoz pojasnil v zvezi s tem ne dajejo.

V Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za STA pojasnili, da mora obsojeni v primeru namenskih izhodov iz zavoda za urejanje neodložljivih obveznosti sprožiti ustrezen postopek. "Če bo do tega prišlo, bo vodstvo Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob sprejelo odločitev, na kakšen način bo namenski izhod izveden," so zapisali.

Če bodo sprejeli odločitev, da bodo zagotovili spremstvo pravosodnih policistov, bo to zagotovljeno do prostorov DZ. Med samo sejo pa pravosodni policisti ne bodo v neposredni bližini obsojenega, saj taki varnostni ukrepi glede na režim prestajanja zaporne kazni niso potrebni, navajajo v upravi.

Janša je sicer danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da se je leta 1989 v SFRJ po enem tednu zaporne kazni sam vozil na delo v Ljubljano. "Tudi v SRS je danes to možno za druge, zame pa baje ne," je dodal.

Aplenc: Nomenklatura bo z afero Patria spodmaknila samo sebeTo seveda že vsi vemo, stranka Mira Cerarja je premočno dobila volitve in SDS je zgubila bolj, kot smo pričakovali. Tudi analize volitev so bile že objavljene, zato tega ne bom ponavljal. Premisleka vredno je pa dvoje. SDS je že tretjič izgubljala v zadnjih dveh tednih pred volitvami, Cerar je pa dobil glasove volivcev, ne da bi ti vedeli, kakšen je program njegove stranke.

Prvo se vsekakor lahko vsaj deloma razloži z medijsko gonjo proti Janezu Janši, ki se še kar naprej nadaljuje. Drugo je težje razumljivo. Cerar je res poudarjal zavzemanje za pravno državo, kar posredno pomeni, da je nimamo, ni pa razložil, kako jo misli vzpostaviti. To, da je pravnik, seveda ne zadostuje, pravnikov imamo veliko. To, da naj bi mu le na besedo verjelo toliko volivcev, ne verjamem. Bolj utemeljena se mi zdi razlaga, da so zanj volile obe Pozitivni Sloveniji, Bratuškove in Jankovićeve, ki jih skoraj ni več, potem pa tudi še ostanki LDS in Zares, ki jih tudi ni več. Če je temu tako, se pa postavlja resno vprašanje, kako bo Cerar zadovoljil to svoje volilno telo. Ti volivci svojih programskih usmeritev niso spremenili, in mogoče so ravno zato volili Cerarja, ker programa ni imel. Z namenom, da uresničijo svojega. Osnova tega je pa bila, poenostavljeno rečeno, kritje vseh stroškov države s posojili in ignoriranje evropske zahteve, da se državni proračun uravnoteži, ki je ob tem času daleč nad zahtevo EU. Če je res temu tako, potem bo Cerar in njegova vlada v doglednem času v velikih političnih in finančnih težavah. Ne glede na to, da bomo v težavah mi vsi. Kar bo postalo jasno v nekaj mesecih.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)