V fokusu

Uredi

število kratkih člankov:

število povezav:

Kategorije prispevkov lahko spremenite v spodnjem seznamu. Povlecite rubriko v spodnji del, če želite da je prikazana nižje na spletni strani. :

  • V fokusu
Shrani
Cancel
POVRNI

Po volitvah razdelitev 2,5 milijona za sofina

Image - Po volitvah razdelitev 2,5 milijona za sofina

Po zadnjih volitvah se bodo na novo razdelila sredstva v višini 2,5 m

Torek, 22 Julij 2014

Vlak s trupli ponesrečenih prispel v Harkov

Image - Vlak s trupli ponesrečenih prispel v Harkov

V mesto Harkov, ki je pod nadzorom ukrajinskih vladnih sil, je dopold

Torek, 22 Julij 2014

Cerar stranke povabil na prva srečanja, SDS i

Image - Cerar stranke povabil na prva srečanja, SDS i

Predsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in

Torek, 22 Julij 2014

Tomšič za Siol.net: Novi obrazi nacionalnega

Image - Tomšič za Siol.net: Novi obrazi nacionalnega

Stalne težnje po "prenovi" slovenske politike, ki smo jim priča v zadn

Sobota, 5 Julij 2014

V fokusu

Po volitvah razdelitev 2,5 milijona za sofinanciranje strankPo zadnjih volitvah se bodo na novo razdelila sredstva v višini 2,5 milijona evrov, ki so v proračunu namenjena sofinanciranju političnih strank. Glede na volilni rezultat bo največ sredstev, več kot 60.000 evrov na mesec, prejemala SMC. Do proračunskega denarja bodo med drugim upravičene tudi štiri stranke, ki so ostale pred vrati parlamenta.

Sredstva, namenjena financiranju političnih strank, so določena v proračunu, njihova višina pa v finančnem načrtu državnega zbora. V letošnjem letu je za sofinanciranje strank namenjenih 2,5 milijona evrov oziroma 211.428 evrov na mesec. Ta sredstva se med stranke razdelijo tako, da je vsaka upravičena do 25-odstotnega fiksnega deleža celotnega zneska, do preostalih 75 odstotkov pa glede na število glasov volivcev.

Glede na volilni rezultat bo največ sredstev prejemala SMC, ki jo je na volitvah podprlo 34,49 odstotka volivcev, in sicer 60.749 evrov na mesec oziroma 728.989 evrov letno. Sledi SDS, ki ji bo z 20,71-odstotnim deležem glasov na volitvah pripadlo 38.390 evrov mesečno (460.686 letno). DeSUS, ki jo je podprlo 10,18 odstotka volivcev, bo upravičena do 21.312 evrov na mesec oziroma 255.747 evrov na leto.

Cerar stranke povabil na prva srečanja, SDS izvzetaPredsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vse nove parlamentarne stranke, z izjemo SDS, povabil na prva srečanja, so za STA današnje poročanje Dela potrdili v SMC. Srečanja, ki jih gre razumeti kot začetek pogovorov za novo koalicijo, bodo potekala od četrtka do sobote.

V SMC so pojasnili, da gre za prva srečanja, brez prisotnosti medijev. Zato točen termin in kraj srečanj nista znana. Prav tako za zdaj ni znano, ali se bodo odzvale vse povabljene stranke. Doslej si sicer nobena od novoizvoljenih strank v DZ ni zaprla vrat za pogovore s Cerarjem, le SDS.

SDS je tudi edina stranka, ki jo je najverjetnejši novi mandatar že vnaprej izključil iz pogovorov za sodelovanje v koaliciji. Cerar je sicer dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno.

V javnosti se že ugiba o možnih kombinacijah strank za novo vlado, ob čemer pa so nekatere stranke že napovedale, da bodo vztrajale pri svojih programskih načelih oziroma ne bodo popuščale.

Vlak s trupli ponesrečenih prispel v HarkovV mesto Harkov, ki je pod nadzorom ukrajinskih vladnih sil, je dopoldne prispel vlak, na katerem so trupla žrtev četrtkovega strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, poroča tamkajšnji dopisnik francoske tiskovne agencije AFP. Kot je napovedal nizozemski premier Mark Rutte, bodo prva trupla na Nizozemsko prepeljali v sredo.

Trupla so v hladilne vagone vlaka v kraju Torez pri Donecku, nedaleč od prizorišča strmoglavljenja, v minulih dneh naložili proruski separatisti. Z železniške postaje v Torezu je vlak odpeljal v ponedeljek zvečer, za približno 300 kilometrov dolgo pot do Harkova pa je potreboval več kot 12 ur.

V vojaški tovarni v Harkovu so jih prevzeli nizozemski strokovnjaki in opravili prvi pregled, nato pa jih bodo predvidoma v sredo začeli voziti naprej na Nizozemsko, kjer bodo opravili identifikacijo žrtev. Iz Amsterdama bodo nato mrtve vrnili njihovim svojcem po vsem svetu. Med 298 žrtvami strmoglavljenja je največ, kar 193 Nizozemcev.

Janez Janša: Med vojno je doma spal le Kučan"Med vojno je doma spal le vrhovni poveljnik Milan Kučan. Sejo predsedstva RS je sklical šele 12 ur potem, ko so tanki šli iz vojašnic," se je predsednik SDS Janez Janša na družbenem omrežju Twitter odzval na izjave nekdanjega vodje obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Antona Peinkiherja v Delu.

Peinkiher je namreč v intervjuju v ponedeljkovem Delu trdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Prav tako naj bi z nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene.

 Janša, njegov namestnik Miran Bogataj in šef varnostne službe Andrej Lovšin naj bi z nestrokovnim delom zelo ogrozili proces osamosvajanja Slovenije. Kot je dejal Peinkiher, je bilo vpoklicanih okoli 15.000 rezervistov TO in več tisoč rezervistov policije, a 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote.

"To je bil popolni debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja. Dejstvo, da so bili tisto noč ob 2.45 doma, in ne na svojih mestih, dokazuje, da so povsem podcenjevali razmere, da niso upoštevali opozoril in poročil. Že samo zaradi tega bi morali biti takrat odstavljeni in kaznovani," je še dejal Peinkiher.

 Seveda gre za neumnosti brez primere, saj je ravno Janša kot obrambni minister novo nastajajoče države poskrbel, da se je slovenska teritorialna obramba uspešno zoperstavila agresiji JLA leta 1991. Novo nastala država pa je po vojni za Slovenijo dobavljala orožje sosednji Hrvaški in BiH v skladu z odločitvijo slovenskega predsedstva, ki ga je takrat vodil Milna Kučan. Da o Peinkiherjevih frustracijah do Janše in Drnovška sploh ne govorimo.

EU o ukrepanju po strmoglavljenju letala na vzhodu UkrajineZunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o ukrepanju po sestrelitvi letala MH17 družbe Malaysia Airlines, ki je z 298 ljudmi na krovu v četrtek strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. V ukrajinskem mestu Harkov medtem danes pričakujejo prihod vlaka s trupli žrtev strmoglavljenja.

Vlak, v hladilne vagone katerega so proruski separatisti naložili trupla žrtev, je kraj Torez v bližini Donecka, nedaleč od prizorišča strmoglavljenja, zapustil v ponedeljek zvečer in naj bi za pot potreboval približno 12 ur. V Harkovu naj bi nizozemski strokovnjaki opravili prvi pregled trupel, nato pa naj bi jih že v kratkem prepeljali naprej na Nizozemsko.

Boeing 777 na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur je bil najverjetneje sestreljen. Ukrajinske oblasti in proruski separatisti si vzajemno očitajo krivdo. Med žrtvami je več kot 190 Nizozemcev in deset Britancev.

EU je nad strmoglavljenjem letala šokirana. Članice so enotne, da je treba takoj zagotoviti neodvisno mednarodno preiskavo ter poiskati in obsoditi krivce. Ni pa še jasno, ali se bodo danes odločile za zaostritev sankcij proti Rusiji.

Kučanov agent trosi neumnosti v Delu in blati Janeza JanšoNekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu Anton Peinkiher je v intervjuju za Delo zatrdil, da je bil Janez Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Prav tako naj bi z nestrokovnim delom ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene. Seveda gre za neumnosti brez primere, saj je ravno Janša kot obrambni minister novo nastajajoče države poskrbel, da se je slovenska teritorialna obramba uspešno zoperstavila agresiji JLA leta 1991. Novo nastala država pa je po vojni za Slovenijo dobavljala orožje sosednji Hrvaški in BiH v skladu z odločitvijo slovenskega predsedstva, ki ga je takrat vodil Milna Kučan.

Po besedah Peinkiherja Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra segajo v leto 1990, za to pa naj bi bil najbolj odgovoren nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek, pred njim pa tudi Lojze Peterle. “Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država,” je dejal v pogovoru.

Drnovšek naj bi tako preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle. Kot je dejal Peinkiher, je bil leta 1999 sam zaslišan kor priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Govor Simone Pavlič pred Vrhovnim sodiščem RS: Tukaj sem, ker občutim krivicoTukaj sem, ker občutim krivico, ki se dogaja v Sloveniji in ker mi je mar za pravico in resnico. Sodba v zadevi Patria je zame povod, da je zadnji čas, da začnemo aktivno delovati za korenito spremembo družbe. Slovenija je polna kajmebrigarstva, pasivnosti in vsegliharstva. Zgleda kot da nam je vseeno, da državo in njene institucije vodijo ljudje, ki so aktivno nasprotovali osamosvojitvi in ne znajo drugega kot živet od privilegijev. Potreben je korenit miselni preobrat, da nič ne pade iz neba, da je potrebna vsakodnevna borba za boljši jutri in da ni normalno, ni logično in ni pošteno, da nekdo sedi v zaporu, ker je neznanega dne, ob neznanem času, na neznanem kraju prejel obljubo nagrade. Ob takih sodbah bi nam morali zvoniti vsi alarmi v glavah, da je nekaj močno narobe. Da ne govorimo o nenehnem napadanju in blatenju katoliške Cerkve, skrunjenju simbolov slovenske države, inkriminirani so vsi trije ključni osamosvojitelji – tisti, ki so za to državo največ naredili. To ni normalno in temu se je potrebno odločno upret.

Junak slovenske osamosvojitve že mesec dni v zaporu; danes ponovno protest pred VS RSSlovenija je že 31. dan zapored država, kjer je prisotno sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janeza Janše in njegove družine. Nespoštovanje načel pravne države nas posledično postavlja ob bok državam, ki niso demokratične, ne pa ob bok državam zahodno civilizacijskega kroga držav, ki bi jim Slovenija morala pripadati.

Na včerajšnjem protestu pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani je Robert Fojkar dejal: težko prigarali smo si domovino, naj rabelj odide v zgodovino! Alojzij Cilenšek pa, da je vrhovno sodišče z nesklepčnostjo pripravilo svetovno burlesko. Imamo začaran krog mafijske državo. Dejan Kaloh pa je poudaril, da ga kot pravnika bolijo kršitve človekovih pravic v slovenskem pravosodju. Simona Pavlič: širiti resnico, uporabiti vsa politična sredstva za odpravo krivic!

V nadaljevanju objavljamo celotni včerajšnji govor Dejana Kaloha:

Spoštovani!

Danes mineva že 30. dan odkar ima Slovenija političnega zapornika. Janeza Janšo nas je 20. junija nekaj tisoč pospremilo na Dob, kjer že mesec dni prestaja krivično zaporno kazen.

Najbolj bran časopis ameriških Slovencev Slovenian American Times o politični obsodbi JanšeŠtevilni časopisi v Evropi in po svetu poročajo o politični obsodbi nekdanjega predsednika vlade in predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše. In dejstvu, da je na podlagi tega že mesec dni politično v zaporu. V najbolj branem časopisu ameriških Slovencev Slovenian American Times je nedavno izšel članek izpod peresa uglednega sociologa dr. Edija Gobca, ki je opozoril na pravosodno farso, ki smo ji priča v Sloveniji. Dr. Gobec ameriškim bralcem razkriva kako slovensko postkomunistično sodstvo z montirano obsodbo drži prvaka SDS v zaporu.

Edi Gobec: Viribus unitis! —  Z združenimi močmi naprej! Za resnico in pravico! Za rešitev Slovenije!

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)