V fokusu

Uredi

število kratkih člankov:

število povezav:

Kategorije prispevkov lahko spremenite v spodnjem seznamu. Povlecite rubriko v spodnji del, če želite da je prikazana nižje na spletni strani. :

  • V fokusu
Shrani
Cancel
POVRNI

Maruša Gorišek pred Vrhovnim sodiščem RS: Za

Image - Maruša Gorišek pred Vrhovnim sodiščem RS: Za

"Kitajski pregovor pravi: Vse zmote imajo svoj čas, najmanjša resnica

Sobota, 30 Avgust 2014

Voditelji članic EU Rusiji zagrozili z novimi

Image - Voditelji članic EU Rusiji zagrozili z novimi

Voditelji članic EU so Rusiji zagrozili z novimi sankcijami, če ne bo

Nedelja, 31 Avgust 2014

»Nad Slovenijo meče senco komunizem, preobleč

Image - »Nad Slovenijo meče senco komunizem, preobleč

Odbor 2014 je ob petkovem protestu pred Vrhovnim sodiščem Republike Sl

Petek, 29 Avgust 2014

Politično-koruptivna zamenjava Darsovih nadzo

Image - Politično-koruptivna zamenjava Darsovih nadzo

Na današnji jutranji skupščini Družbe za avtoceste (Dars), ki je v 100

Sreda, 27 Avgust 2014

V fokusu

Voditelji članic EU Rusiji zagrozili z novimi sankcijamiVoditelji članic EU so Rusiji zagrozili z novimi sankcijami, če ne bo ustrezno prispevala k politični rešitvi krize v Ukrajini. Evropsko komisijo so zadolžili, naj v sodelovanju z evropsko diplomatsko službo v enem tednu pripravi in predstavi predloge za uvedbo novih sankcij, piše v sklepih vrha.

Poleg tega je vrh v sklepih komisijo zadolžil, naj v predloge vključi določilo, na podlagi katerega bo na seznam kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo uvrščena vsaka oseba in institucija, ki je v stiku s separatističnimi skupinami v Donbasu.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je povedal, da so se voditelji dogovorili o "pomembnih nadaljnjih korakih", če Rusija ne bo spremenila obnašanja. "Vsi se popolnoma zavedamo, da moramo glede na razvoj dogodkov na terenu in tragične izgube življenj v zadnjih dneh ukrepati hitro," je še dejal.

EU je pripravljena sprejeti pomembne nadaljnje ukrepe, glede na razvoj dogodkov na terenu. Evropsko komisijo smo zadolžili, da v roku enega tedna pripravi predloge, je sklepe povzela premierka v odhodu Alenka Bratušek in dodala, da so vsi zelo zaskrbljeni zaradi razmer v Ukrajini.

Maruša Gorišek pred Vrhovnim sodiščem RS: Za resnico, ki bo osvobodila Slovenijo"Kitajski pregovor pravi: Vse zmote imajo svoj čas, najmanjša resnica pa tudi po sto milijonih ovir, zvijač in spletk ostane zmeraj to, kar je bila. In prišel bo čas tudi za našo resnico. Za resnico, ki bo osvobodila Slovenijo," je pred Vrhovnim sodiščem povedala Maruša Gorišek. V nadaljevanju objavljamo nelektoriran govor Maruše Gorišek, ki ga je imela pred Vrhovnim sodiščem:

Čeprav je minilo že 70 dni, odkar je Janez Janša odšel v zapor, se je pred Vrhovnim sodiščem spet zbrala množica ljudi. Čeprav je minilo že šest let, odkar se je vsa zgodba o Patrii začela. Čeprav Vrhovno sodišče že skoraj dva meseca odloča o zahtevi, o kateri bi morali odločati prednostno. Čeprav sta minila že skoraj dva tedna od konca sodnih počitnic smo se na žalost spet morali zbrati tukaj. Zbrati tukaj, da opozarjamo na krivico in zahtevamo pravico.

Zbrati smo se morali, da opozorimo na tisto, na kar bi morali opozarjati vsi državljani. Da Vrhovno sodišče z zavlačevanjem ne spoštuje mnenja Ustavnega sodišča. Da ne spoštuje ljudstva, v imenu katerega izreka sodbe. Da ne spoštuje obtoženih in da ne spoštuje človekovih pravic. Tistih pravic, ki naj bi bile temelj demokratične države. Države, kakršna naj bi Slovenija bila.

ZDA za globalno koalicijo proti islamskim skrajnežemAmeriški državni sekretar John Kerry se je zavzel za "globalno koalicijo" v boju proti islamskim skrajnežem. V prispevku za ameriški časnik New York Times, objavljenem nekaj dni pred vrhom Nata, poziva k "usklajenemu odgovoru pod vodstvom ZDA in s kar najširšo koalicijo držav".

Kerry je napovedal, da se bosta skupaj z obrambnim sekretarjem Chuckom Hagelom ob robu vrha Nata v Walesu prihodnji teden o tem pogovarjala z evropskimi kolegi, nato pa odpotovala še na Bližnji vzhod, da bi "pridobila tudi podporo držav, ki so najbolj neposredno ogrožene".

Kerryjev poziv prihaja, potem ko je ameriški predsednik Barack Obama priznal, da nima prave strategije za spopad s problemom islamskih skrajnežev, ki se borijo v Iraku in Siriji in so tam na velikem delu ozemlja ustanovili islamsko državo oziroma kalifat.

Ameriški zunanji minister je napovedal tudi akcijski načrt, ki ga bodo predstavili prihodnji mesec ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN.

»Nad Slovenijo meče senco komunizem, preoblečen v demokratični socializem«Odbor 2014 je ob petkovem protestu pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije v Ljubljani izrazil obžalovanje, da v Sloveniji ni strpnosti do drugače mislečih in čutečih, ter nikakor ne razume nestrpnosti do osamosvojiteljev naše domovine, ki bi morali biti spoštovani, zaradi svojega doprinosa k ustvarjanju zgodovine države."

 

Odbor 2014: »Slovenija je danes še vedno edina država v zahodnocivilizacijskem krogu, ki ima političnega zapornika in kjer se sistematično kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine. Prav tako je Slovenija država, kjer prav sodišča množično kršijo človekove pravice in temeljne svoboščine, saj je bilo ugotovljeno, da je bilo v zadnjih desetih letih kar 422 primerov, pri katerih so sodišča na nižjih stopnjah kršila človekove pravice in temeljne svoboščine."

Ivo Jevnikar: Smo sposobni napisati skupno zgodovinsko poročilo?Nedavno sem bral še enega iz vrste člankov, ki se občasno pojavljajo in nasprotujejo obhajanju Evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Osnovna misel v njem je bila, da ne moremo in ne smemo primerjati nacizma in komunizma. Ne toliko zaradi različnosti grozodejstev, ki sta jih zakrivila in ki jih noben poštenjak ne more zanikati, temveč zaradi njunih različnih ciljev in idejnih osnov, saj je v DNK-ju nacizma zapisan genocid na rasni osnovi, medtem ko je komunizem uničeval razredne in politične sovražnike.

No, pri utemeljevanju svojega stališča pa je ravno avtor, ko je analiziral točke, po katerih se razlikujeta, primerjal oba totalitarizma.

Ne bom se spuščal v razmišljanje, ali so trije totalitarizmi, ki nas najbolj zaposlujejo, fašizem, nacizem in komunizem, med sabo res bistveno različni. Vsi trije imajo v svojih genih odklanjanje demokracije, nasilnost, kult voditeljev, zavračanje temeljnih prvin krščanstva, malikovanje "svojega" in zaničevanje "tujega" – zlasti naroda, razreda.

Rasmussen: Ukrajina bo članica Nata, če bo to želela in če bo izpolnila pogojeV skladu s sklepi vrha zveze Nato leta 2008 v Bukarešti bo Ukrajina članica zavezništva, če bo to želela in če bo izpolnila pogoje. Vsaka država ima pravico, da sama odloča o svoji varnostni politiki in zavezništvih, je poudaril generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen v odzivu na novico, da si bo Ukrajina prizadevala za članstvo v Natu.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je danes v Kijevu sporočil, da si bo vlada prizadevala za članstvo v Natu in da parlamentu predlaga zakon, ki bi končal uradno neblokovsko držo države.

"Popolnoma spoštujemo odločitve Ukrajine glede njene varnostne politike in sklepanja zavezništev. Temeljno načelo je, da ima vsaka država pravico, da sama odloča o svoji varnostni politiki in zavezništvih," se je na novico odzval Rasmussen po izrednem sestanku Komisije Nata in Ukrajine, sklicanem po resnem zaostrovanju vojaške agresije Rusije proti Ukrajini, ki je danes potekal v Bruslju na pobudo Ukrajine.

Vančo Tegov: V nadaljevanju objavljamo nelektoriran govor Vanča Tegova, ki ga je imel pred Vrhovnim sodiščem v četrtek, 28. avgusta.

Na današnji dan beležimo že 70. dan, odkar ima Slovenija političnega zapornika, kar nas postavlja ob bok državam, ki ne spoštujejo načel demokratične in pravne države. Le ta predstavlja veliko sramoto za Slovenijo, hkrati pa postavlja razmislek o vrednotnih prepričanjih slovenske politične elite, zakaj ne ukrepa.

Pozdrav in podpora iz Celja, od vseh domoljubov in resnicoljubov, od vseh tistih, ki Slovenijo jemljemo in čutimo za svojo domovino kakor tudi od vseh tistih, ki jemljemo osamosvojitev SLOVENIJE KOT ZAČETEK PRVE, PRAVE, RESNIČNE SLOVENSKE DRŽAVE.

Obžalujem, da se v vseh teh poosamosvojitvenih letih dogaja to, kar se ne bi smelo, to, da se rušijo temelji samostojne Slovenske države, da se zaničujejo ali poskušajo razvodeneti dosežki osamosvojitvene vojne in njenih glavnih osamosvojitvenih akterjev,

Ukrajina: Sodnik, ki je obsodil Timošenkovo, na seznamu iskanihPo poročanju ukrajinskih medijev, ki se sklicujejo na ukrajinsko notranje ministrstvo, je bil sodnik Rodion Kirejev, ki je leta 2011 obsodil nekdanjo ukrajinsko predsednico vlade Julijo Timošenko, dodan na seznam iskanih ljudi. Pomočnik sodnika pa je izjavil, da je po njegovem vedenju Kirejev na dopustu in to kljub temu, da je imel na urniku več sodnih obravnav.

Da spomnimo, Timošenkova je bila letošnjega februarja izpuščena na prostost in sicer iz bolnišnice v Harkovu, kjer se je zdravila zaradi težav s hrbtenico.

Ukrajinski parlament je pred tem glasoval za takojšnjo izpustitev Timošenkove, ki je bila oktobra 2011 obsojena v spornem sodnem procesu, ki ga je mednarodna skupnost ostro kritizirala. Poslanci verhovne rade pa so v tednu pred izpustom glasovali za dekriminalizacijo člena kazenskega zakonika o zlorabi oblasti, po katerem je bila Timošenkova obsojena na sedemletno zaporno kazen. Voditeljica oranžne revolucije leta 2004 je obtožbe na svoj račun vedno zavračala kot politično motivirane.

Veleposlaniki Nata danes na izrednem zasedanju zaradi UkrajineZaradi zaostrovanja krize v Ukrajini se bodo danes na nujnem zasedanju sestali veleposlaniki članic zveze Nato. Ukrajina, pa tudi ZDA in sam Nato so v četrtek Rusijo obtožili, da že sodeluje s svojimi vojaki v spopadih na vzhodu Ukrajine. Moskva to sicer odločno zanika.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal diplomatski vir, se bodo veleposlaniki 28 članic Nata sestali na sedežu Nata v Bruslju ob 9. uri, nato pa se bodo sestali še z ukrajinskim veleposlanikom.

Do srečanja veleposlanikov Nata prihaja po tem, ko je ukrajinski predsednik Petro Porošenko v četrtek Rusijo obtožil neposredne vojaške invazije v Ukrajino, potem ko so proruski uporniki na novi fronti na jugovzhodu Ukrajine zavzeli več mest.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)