V fokusu

Uredi

število kratkih člankov:

število povezav:

Kategorije prispevkov lahko spremenite v spodnjem seznamu. Povlecite rubriko v spodnji del, če želite da je prikazana nižje na spletni strani. :

  • V fokusu
Shrani
Cancel
POVRNI

Justin Stanovnik pred sodiščem: Očitno živimo

Image - Justin Stanovnik pred sodiščem: Očitno živimo

Na današnjem shodu pred sodiščem je publicist, klasični filolog ter do

Ponedeljek, 28 Julij 2014

EU okrcala Srbijo zaradi njene nevtralne poli

Image - EU okrcala Srbijo zaradi njene nevtralne poli

Italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini je ob današnjem obis

Ponedeljek, 28 Julij 2014

Petra Janša pred Vrhovnim sodiščem RS: Gospod

Image - Petra Janša pred Vrhovnim sodiščem RS: Gospod

Objavljamo govor, ki ga je danes pred Vrhovnim sodiščem RS imela novin

Nedelja, 27 Julij 2014

Tomšič za Siol.net: Novi obrazi nacionalnega

Image - Tomšič za Siol.net: Novi obrazi nacionalnega

Stalne težnje po "prenovi" slovenske politike, ki smo jim priča v zadn

Sobota, 5 Julij 2014

V fokusu

Akademija za strateške študije: Janša leta 1991 ni zahteval napada na vojašnice JLAObjavljamo drugi odziv Akademije za strateške študije v zvezi z intervjujem z Antonom Peinkiherjem pred tednom dni v Delu. Kot pravijo na Akademiji za strateške študije, Janša leta 1991 ni zahteval napada na vojašnice JLA v Sloveniji.

»Janša je izdal povelje, da se vojašnic ne napada in da se ne izziva oboroženih spopadov. To vedo vsi iz TO, ki so takrat sodelovali v osamosvojitveni vojni. Ne vedo pa tega tisti, ki jih ni bilo zraven. Le kje je bil gospod Peinkiher, da tega ne ve in kaj je počel, da nima teh podatkov? Pa bi te podatke in informacije kot vodja obveščevalne moral imeti! Le kakšnem obveščevalec je potem on? Le kako to da zadev in naših temeljnih ukrepov ne pozna? Ali pač ima zadaj druge cilje? Vse vojašnice so bile "le" obkoljene in hermetično zaprte, pretrgani so jim bili komunikacijski vodi in elektrika, v kolikor se jim na linijah ni prisluškovalo. Npr. v takratnem vojaškem okrevališču Rimske toplice, kjer je bil sedež KOS-a, vojaške kontraobveščevalne službe, smo jih spremljali, sledili in poslušali preko vseh komunikacij, ki so jih uporabljali, tudi preko radijskih zvez ter proti njim izvajali tudi druge prikrite, tajne in specialne ukrepe. Tako smo imeli vse informacije in podatke o njihovi dejavnosti, aktivnostih in premikih direktno iz prve roke. Vedeli smo kaj delajo, kaj načrtujejo ter s kom vse so povezani. Vse smo vedeli. Vodo smo jim pustili in je nismo zapirali, da niso trpeli žeje. Nobena vojašnica ni bila napadena, da ne naštevamo še naprej. Delalo se je diplomatsko, čeprav so bili v TO infiltrirani tudi provokatorji, ki so povzročali škodo in delali incidente, s katerimi so hoteli povzročati oborožene spopade. To smo jim preprečili.

Justin Stanovnik pred sodiščem: Očitno živimo v državi, kjer je dovoljeno vseNa današnjem shodu pred sodiščem je publicist, klasični filolog ter dolgoletni (nekdanji) urednik revije Zaveza profesor Justin Stanovnik spomnil, da je treba krivici, ki se je zgodila, dati glas – seveda v tem smislu, da se nanjo opozori. »Zato smo danes tukaj,« je poudaril in spomnil na molk pravosodnih organov, ki po njegovo kaže na to, da »živimo v državi, kjer je dovoljeno vse«.

Zbrane je nagovorila tudi evropska poslanka Patricija Šulin. Po njenih besedah smo v naši državi priča medijskemu linču, prav časopis Delo pa je objavil največ negativnih prispevkov zoper Janšo. »Želim si živeti v drugačni, pravi Sloveniji,« je dejala. Ob tem je polemično odgovorila tudi tistim, ki odrekajo pravico do zborovanja pred sodiščem. »Pravico imamo biti pred sodiščem, saj tukaj sodijo v imenu ljustva,« je dejala.

Janez Toplišek pa je opozoril na to, da je potrebno Slovenijo rešiti totalitarne navlake. »Verodostojnost bi morala biti eksistenčna nuja pravosodja,« je dejal. Po njegovo je kritično obravnavanje slovenskega sodstva obravnavano že skoraj kot protidržavno dejanje. Ob tem je bil kritičen tudi do sodniškega društva, ki je za posebnega gosta povabilo prav razvpitega predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo.

EU okrcala Srbijo zaradi njene nevtralne politike do Rusije; kaj pa Slovenija?Italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini je ob današnjem obisku v Beogradu postavila pod vprašaj politiko nevtralnosti do Rusije, ki jo že tedne brani Srbija kot kandidatka za članstvo v EU. Italija je sicer s 1. julijem prevzela polletno predsedovanje EU.

Mogherinijeva, ki se jo med drugim omenja kot favoritko za naslednico Catherine Ashton na položaju visoke zunanjepolitične predstavnice EU, je srbskim politikom danes dejala, da upa, da bo Srbija "v prihodnjih tednih in mesecih" bolje uskladila svojo zunanjo politiko z zunanjo politiko EU.

Beograd tradicionalno goji tesne prijateljske in gospodarske odnose z Rusijo. Italijanska gostja pa je srbskim politikom danes dala vedeti, da bodo morali hitreje, kot bi sami želeli, izbrati med dobrimi odnosi z Rusijo na eni strani ter približevanjem EU na drugi strani, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Srbija je sicer doslej vztrajala, da se bo morala z zunanjo politiko unije v celoti uskladiti šele po tem, ko bo zaključila pristopna pogajanja z njo, kar pa bo trajalo še leta.

Ob 17h danes znova prižiganje sveč, med govorniki tudi Justin Stanovnik»V Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odboru 2014 bomo tudi danes na 39. dan zapora žrtve politično montiranega sodnega procesa Janeza Janše prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice ter tako opozorili na sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prvaka največje opozicijske stranke in njegove družine,« je zapisano v današnjem sporočilu Odbora 2014, ki nosi zaporedno številko 42. »V opomin, da v naši državi vladavina prava ni upoštevana, bodo danes ob 17.00 z nami, pred Vrhovnim sodiščem, sveče prižigali: Patricija Šulin, Janez Toplišek, Brane Senegačnik in Justin Stanovnik.

V nadaljevanju pa objavljamo včerajšnji govor Alenke Žagar Slana z naslovom »Ignoranca in brezčutnost«.

Spoštovani zbrani, v tem prijetnem poletnem nedeljskem popoldnevu se z nelagodjem spominjam dveh družin, ki letos ne bosta užili niti dneva skupnega dopusta! Ne ob morski obali, kakšnem gorskem potoku, niti na domačem vrtu. Gre za družini po krivici zaprtih Janeza Janše in Toneta Krkoviča.

Črnčec: Slovenska demokracija je nepopolna zaradi invalidne tretje veje oblastiDamir Črnčec je docent za obrambni in varnostni sistem na Fakulteti za državne in evropske študije. Na Šoli za častnike je nosilec predmeta vojaška obveščevalna dejavnost, na generalštabnem šolanju pa predmeta nacionalna in mednarodna varnost. Doktoriral je iz politoloških znanosti na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Na številnih strokovnih usposabljanjih doma in v tujini je sodeloval bodisi kot udeleženec ali nastopajoči, vključno z usposabljanjem s področja mednarodne in nacionalne varnosti v George C. Marshall European Center for Security Studies in na Univerzi Harvard. Je avtor ali soavtor številnih strokovnih in znanstvenih člankov, referatov ter treh znanstvenih monografij, v katerih se ukvarja z nacionalnovarnostnimi, geostrateškimi in geopolitičnimi vprašanji, delom obveščevalno-varnostnih služb, asimetrijo sodobnih konfliktov, biometrijo, informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami ipd.

Leta 2005 je postal generalni direktor Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo, leta 2010 ga je vlada znova imenovala na ta položaj. Med letoma 2012 in 2013 je bil direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Pri svojem preučevanju namenja posebno pozornost vprašanjem varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Je eden od urednikov revije za človekove pravice Dignitas in član uredniškega sveta znanstveno-strokovne publikacije Sodobni vojaški izzivi. Je predsednik Društva Evropska Slovenija in Odbora za človekove pravice in temeljne svoboščine, imenovanega na kratko Odbor 2014.

Vera Ban: »Vaško gledališče« Tanje Lesničar PučkoVera Ban v svojem zapisu odgovarja na žaljivo kolumno Tanje Lesničar Pučko, ki je bila objavljena v Dnevniku.

Šele danes sem v Dnevniku prebrala članek novinarske ostrostrelke Tanje Lesničar-Pučko, ki je v navalu svojih najprimitivnejših izbruhov besa nad Cerkvijo in našo stranko, tako kot že mnogokrat, izlila del svoje notranje podhranjenosti. Imena, kot so msgn. Glavan, kardinal Rode, pa dežurni SDS-ovski župnik, vsi ne-Maslešovi pravniki in seveda kralj med njimi Janez Janša so zanjo strup, ki ga ne prebavlja. Odtod tudi tale misel: »Medtem pa SDS-ovski destruktivni stroj z božjo in pravno spodbudo naprej melje vse, kar razglasi za sovražno, SDS-agenti tudi še naprej vohunijo in celo fotografirajo domovanja tistih, ki s politiko nimajo nič, a so »okuženi««. In končuje: »Vse jim je dovoljeno, v tej umrli demokraciji.« Nam, spoštovana Lesničar-Pučko še zdaleč ni vse dovoljeno, temveč zmeraj manj, saj gre za kršitev temeljnih človekovih pravic. Zato naš stroj melje in bo mlel dalje, dokler poslednjega zrna resnice ne zmeljemo v prah. Za vas je to »slaboumni konstrukt«, a pozabljate, da mi nimamo opranih možganov in ne bomo pritrdili vašim trditvam, da vsakokratne »patrie« in druge aferice niso naključne pred volitvami. Če bi bilo tako, kot natolcujete vi, potem bi pa še sama začela verjeti v čudeže rdečkarjev, kajti pri tolikih »naključnih« ponovitvah vselej istega scenarija gre torej lahko le še za višjo silo, čemur bi mi rekli božja pomoč, za vas pa bi bilo to prekletstvo, kajne?.

Petra Janša pred Vrhovnim sodiščem RS: Gospod Masleša, do kdaj še?Objavljamo govor, ki ga je danes pred Vrhovnim sodiščem RS imela novinarka Demokracije Petra Janša. Govor je toliko bolj zanimiv, saj govori tudi o zgodbah, ki smo jih še nedavno objavljali v Demokraciji, predvsem o tridesetletni kalvariji gospe Cvete Stepanjan.

 

"Dober dan, dragi prijatelji. Danes nisem tu le v svojem imenu, ampak v imenu vseh, ki se jim godi v nebo pijoča krivica na sodiščih. To niso zgodbe, ki jih piše življenje. To so zgodbe ljudi, ki jih piše slovensko krivosodje, prestreljeno z miselnostjo totalitarizma - ta pa je odličen humus za mafijske rabote. Velik del slovenskega pravosodja se tako brezsramno igra z usodami državljanov, ker se lahko. »Od botrov posvečeni« v sodbe zapišejo le voljo Popit – Bavconovega preročišča, ki kazensko pravo razumejo kot orodje za odstranjevanje razrednega sovražnika. S pomočjo pravosodja ali bolje krivosodja pa ohranjajo tudi monopole v gospodarstvu, šolstvu, kulturi, medijih, diplomaciji, itn. Sicer pa lahko skoraj vsak dan vidite, po čigavih standardih sodijo, tamle, na drugi strani ceste, ko nam nekaj odposlancev Popit Bavconovega preročišča maha z jugoslovanskimi zastavami in poveličuje diktatorja Tita, zaradi katerega je trpelo in umiralo na tisoče ljudi.

Nova slovenska zaveza: Spomin na julij 1942„Sedanjost je polna preteklosti in nosi v sebi prihodnost.“ (Leibniz) Tisti, ki čutimo neurejenost in težo sedanjosti, smo še posebej poklicani, da skušamo sedanjost globlje razumeti. Pri tem nam je v oporo, če ne pozabimo, kaj se je dogajalo v sledi časa, po kateri nam je hoditi.

Borovnica: V Borovnici in okolici so že avgusta 1941 vzporedno z novimi partijskimi celicami ustanovili odbore OF. Njihov vpliv je prišel do izraza, ko je v začetku maja 1942 samo z Brega in s Pakega odšlo kar 32 moških v partizane. Ko so ti malo prej na Zabočevem vpričo sedmih majhnih otrok ubili podobarja Mihelčiča in njegovo ženo, češ da sta izdajala Italijanom, so ljudje še verjeli, da je nekaj že moralo biti. Ko pa so v nedeljo, 12. julija, sredi popoldneva pred domačo hišo ustrelili očeta Vičiča in 14-letno hčerko Ivo, nato pa še štiri Lončarjeve: očeta, mater, sina Franca in 18-letno Vando, so se zamislili. Vičiča so poznali kot človeka, ki ni nikomur skrivil lasu. In da bi ženske in otroci bili izdajalci? (Zaveza št.11, str. 10)

V noči na 29. junij 1942 so partizani med Borovnico in Verdom napadli vlak, osvobodili pri tem okrog 300 internirancev – večinoma ljubljanskih dijakov – in se nato z njimi umaknili proti Krimski jami. Na hitro so opravili nekakšno anketo in jih razdelili v tri skupine. Izmed tistih, ki so se javili, da hočejo iti domov, so jih 12 obsodili na smrt in verjetno se je njihova pot končala v Krimski jami. Kakšna osvoboditev! Rešijo te italijanske internacije, kjer bi imel vsaj skromno možnost preživetja, in ubijejo, ko se želiš vrniti domov. In da bi zabrisali sledove umora, te vržejo v globoko kraško brezno. (Zaveza št. 25, str. 13)

Odbor 2014 danes znova pred sodiščem, med govorniki tudi novinarka Demokracije»Danes mineva že 38. dan odkar je Slovenija država, kjer je prisotno sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janeza Janše in njegove družine. Nespoštovanje načel pravne države nas posledično postavlja ob bok državam, ki niso demokratične, ne pa ob bok državam zahodnocivilzacijskega kroga držav,« je v sporočilu za javnost št. 41 zapisal Odbor 2014. »Ker imamo v Odboru 2014 upanje, da bodo načela pravne države kmalu uresničena, vas vabimo, da se nam danes, ob 17.00, pridružite pred Vrhovnim sodiščem, kjer bomo prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. Pri prižiganju svečk se nam bodo med drugim pridružili: Petra Janša (novinarka Demokracije, op. C. R.), Justin Stanovnik, Alenka Žagar Slana in Aleš Primc.«

V nadaljevanju pa objavljamo dva včerajšnja govora in sicer govor Barbare Benčan in Mateja Zorka.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnje dodano

Zadnji komentarji

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)