ZDA uvedle sankcije proti šefu ruske zvezne policije

  • Napisal  B.S.
Odnosi ZDA-Rusija se zaostrujejo Odnosi ZDA-Rusija se zaostrujejo Foto: en.kremlin.ru

Ameriško finančno ministrstvo je v ponedeljek seznam sankcij proti Rusom, ki so obtoženi kršenja človekovih pravic, povečalo za pet oseb, med njimi pa je sedaj celo vodja ruskega preiskovalnega odbora - ruske različice ameriškega FBI - Aleksander Bastrikin, in sicer zaradi zastrupitve Aleksandra Litvinenka leta 2006.

Na seznam so med drugim dodali še poslanca ruske dume Andreja Lugovoja in nekdanjega vojaškega častnika Dimitrija Kovtuna. Oba dolžijo, da sta leta 2006 v Londonu s polonijem zastrupila nekdanjega ruskega obveščevalca Litvinenka, ki je po odhodu iz Rusije leta 2000 postal eden najbolj glasnih kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Litvinenko je zaradi zastrupitve umrl.

ZDA so leta 2012 sprejele poseben zakon za sankcije proti ruskim uradnikom, ki jih obtožujejo kršenja človekovih pravic in drugih zločinov. Zakon nosi ime po Sergeju Magnickemu, nekdanjem protikorupcijskem pravniku Rusije, ki je v umrl v zaporu leta 2009 v sumljivih okoliščinah. Na seznamu sankcij, ki zajemajo zamrznitev premoženja in prepoved potovanj v ZDA, je sedaj 44 Rusov.

B.S.

nazaj na vrh