ZDA razočarane nad potrditvijo poljskega zakona o holokavstu

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Američani niso zadovoljni z zakonom o holokavstu, ki ga je sprejel poljski parlament. Američani niso zadovoljni z zakonom o holokavstu, ki ga je sprejel poljski parlament. Olek Remesz / Wikipedia

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je v torek izrazil razočaranje, ker je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal zakon, ki prepoveduje označevanje nacističnih taborišč za poljska oziroma prepoveduje pripisovanje nacističnih zločinov poljski državi.

 

State Department je že pretekli teden, ko je bil zakon še v postopku, opozoril, da bo imel posledice za odnose z ZDA. "ZDA so razočarane, ker je poljski predsednik podpisal zakon, ki uvaja kazenske sankcije za pripisovanje nacističnih zločinov Poljski," je sporočil Tillerson. Zakon sedaj gre še pred ustavno sodišče, ki bo odločilo, ali je v skladu s svobodo govora.

"Sprejetje tega zakona škoduje svobodi govora in akademskim raziskavam," je sporočil Tillerson, ki je Poljsko spet označil za trdnega zaveznika ZDA in priznal, da je izraz "poljska taborišča" boleč in zavajajoč. Ne glede na to je treba v boju proti zgodovinskim netočnostim ščititi temeljne svoboščine. ZDA po njegovih besedah verjamejo, da so odprta razprava, znanstvena študija in izobrazba najboljše sredstvo zoperstavljanja zavajajočemu govoru.

State Department je že v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi zakona na Poljskem in dodal svarilo, da lahko zakon poslabša strateške interese Poljske in odnose z drugimi državami, vključno z ZDA in Izraelom. "Delitve, ki bodo nastale, lahko koristijo le našim tekmecem," menijo v ameriški administraciji, ki jo že leto dni vodi Donald Trump.

nazaj na vrh