Zakon o brexitu prestal prvo glasovanje v britanskem parlamentu

  • Napisal  L.K.
London. London. Foto: Vir: Twitter

Britanski poslanci so v zgodnjih jutranjih urah potrdili zakon, ki končuje nadvlado evropske zakonodaje nad nacionalno, s čimer se je država pomaknila še korak bližje k brexitu. Gre sicer za prvo glasovanje o zakonu, o katerem bodo poslanci še razpravljali.

Zakon predvideva razveljavitev pogodbe iz leta 1972, na podlagi katere je v državi začela veljati evropska zakonodaja. Obenem predvideva prenos približno 12.000 obstoječih evropskih uredb v nacionalno zakonodajo, poroča STA.

Gre za naslednji korak v uresničevanju lanskoletne odločitev Britancev na referendumu, da zapustijo EU. Po 13 urah razprave je zakon podprlo 326 poslancev, 290 jih je glasovalo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativna vlada premierke Therese May je uspela doseči njegovo potrditev s podporo zavezniške severnoirske unionistične stranke (DUP). Mayeva je izid označila za zgodovinsko odločitev, ki v luči brexita prinaša jasnost in gotovost.

"Čeprav nas čaka še veliko dela, ta odločitev pomeni, da lahko nadaljujemo pogajanja na trdnih temeljih in še naprej spodbujamo poslance iz vseh koncev Združenega kraljestva, nad sodelujejo v podpori tega ključnega zakona," je v izjavi sporočila premierka.

Opozicijski laburisti so zakonu nasprotovali, češ da njegova določila o lažjem prenosu evropske zakonodaje predstavljajo nesprejemljivo razširitev pooblastil izvršne veje oblasti.

Številne uredbe EU naj bi bile namreč potrebne določenih prilagoditev in zakon vključuje uporabo pooblastil za ministre, da jih dopolnjujejo brez celovitega nadzora s strani parlamenta. Laburistični poslanec Chris Bryant je dejal, da tovrstna pooblastila vodijo v "nevarno spiralo avtokracije".

Sedem poslancev laburistov je kljub temu glasovalo za zakon. Čeprav je ta prestal prvo oviro, so tudi poslanci konservativcev posvarili, da bodo lahko v naslednjih tednih obravnave terjali dopolnila, še piše AFP.

nazaj na vrh