Venezuelski poslanci znova poskušajo odstaviti predsednika Madura

  • Napisal  B.S.
Protesti proti Maduru Protesti proti Maduru Foto: Twitter

Venezuelska nacionalna skupščina je v ponedeljek sprejela resolucijo, ki pravi, da je predsednik države Nicolas Maduro opustil svoje dolžnosti. Gre za novega v vrsti poskusov odstavitve predsednika oziroma razpisa predčasnih predsedniških volitev, ki ne bo uspel, saj ima Maduro na svoji strani vrhovno sodišče.

To je že pred skoraj pol leta vse ukrepe nacionalne skupščine razglasilo za neustavne in bo enako storilo tudi z zadnjo deklaracijo. Maduro ima na svoji strani tudi vojsko in volilni svet oziroma komisijo.

Ustava sicer pravi, da lahko skupščina predsednika odstavi, če ugotovi, da je opustil svoje dolžnosti. V tem primeru morajo v 30 dneh pripraviti nove volitve. Vendar pa ustavo razlaga vrhovno sodišče.

Država, bogata z nafto, se zaradi nizkih cen črnega zlata sooča z veliko krizo. Inflacija je ponorela, ljudje pa nimajo hrane in zdravil. Zaradi tega prihaja do nasilnih demonstracij in ropanj.

Maduro za krizo krivi zaroto na čelu z ZDA, proti njej pa se je nazadnje spopadel s tiskanjem dodatnega denarja z več ničlami. Doslej mu je uspelo le ustvariti dodatno zmešnjavo in nemire, ker je odredil umik starih bankovcev, še preden so jih ljudje lahko zamenjali za nove.

Naslednik pokojnega Huga Chaveza vztraja na oblasti in želi dokončati sedanji mandat, ki mu poteče šele leta 2019. Opozicija, ki obvladuje parlament, pa je prepričana, da država toliko časa ne bo preživela.

B.S.

nazaj na vrh