V velikem gozdnem požaru na Portugalskem več deset mrtvih

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Donarreiskoffer/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

V velikem gozdnem požaru v osrednjem delu Portugalske je umrlo najmanj 25 ljudi, še 16 jih je bilo ranjenih. Večina žrtev je zgorela v avtomobilih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila portugalska vlada.

Velik požar je izbruhnil popoldne na območju občine Pedrogao Grande ter se hitro razširil. S plameni se bori več sto gasilcev, Španija je na pomoč poslala dve gasilski letali.

"Žal se zdi, da je to največja tragedija na področju gozdnih požarov v zadnjih letih," je pojasnil premier Antonio Costa. Kot je dodal v izjavi na sedežu civilne zaščite v bližini Lizbone, bi se število žrtev lahko še povečalo.

"Prioriteta sedaj je reševanje ljudi, ki bi lahko še vedno bili ogroženi."

Kot je dodal notranji minister Jorge Gomes, je 22 ljudi zgorelo v svojih avtomobilih, potem ko so se znašli ujeti med plameni na cesti med krajema Figueiro dos Vinhos in Castanheira de Pera. Še trije so umrli zaradi vdihavanja dima.

Še 16 ljudi, vključno s petimi gasilci, je bilo ranjenih, od tega dva huje. Nekaj posameznikov so oblasti evakuirale, o obsegu škode pa zaenkrat še ni poročil.

Po besedah Coste bodo oblasti kmalu razglasile obdobje nacionalnega žalovanja. Predsednik države Marcelo Rebelo se je medtem odpravil na kraj tragedije, kjer se bo srečal s prizadetimi in družinami žrtev. Številni Portugalci so že odprli vrata svojih domov tistim, ki so zbežali pred uničujočimi plameni.

Portugalska je na udaru močnega vročinskega vala. V soboto so temperature v več regijah presegle 40 stopinj Celzija. Po vsej državi je ponoči izbruhnilo kakih 60 gozdnih požarov, na terenu je bilo okoli 1700 gasilcev.

B.S.

nazaj na vrh