V Nemčiji lani 280.000 novih prosilcev za azil

  • Napisal  STA, G. B.
V Nemčiji lani 280.000 novih prosilcev za azil Foto: Twitter

V Nemčijo je lani prispelo 280.000 novih prosilcev za azil, je danes povedal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. To je kar je dve tretjini manj kot leta 2015, ko je Nemčija sprejela 890.000 novih prosilcev. Minister se je na novinarski konferenci skliceval na začasne podatke nemškega urada za migracije in begunce.

"To kaže, da so se ukrepi, ki sta jih sprejeli vlada in EU, prijeli," je povedal de Maiziere.

Lani spomladi je EU s Turčijo sklenila dogovor o ustavitvi migrantskega toka, zaprla pa se je tudi tako imenovana balkanska migrantska pot. De Maiziere je ocenil, da jim je s temi ukrepi uspelo begunski tok nadzorovati in usmerjati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav je lani v Nemčijo prispelo precej manjše število novih iskalcev azila, so letos skupno prejeli približno 745.000 prošenj za azil. Kar je približno 270.000 več kot leta 2015. Večji del prošenj so vložili migranti, ki so v Nemčijo prispeli že leta 2015. Zaradi preobremenjenosti urada za migracije in begunce namreč večina migrantov ni mogla takoj zaprositi za azil.

Največ prosilcev prihaja iz Sirije, kjer premirje kljub začasni prekinitvi ognja še vedno ni na vidiku. Sledijo jim Afganistanci, Iračani, Albanci in Eritrejci.

Kot ocenjuje dpa, bo manjše število prosilcev vplivalo tudi na parlamentarne volitve, ki naj bi potekale predvidoma septembra. Kanclerko Angelo Merkel, ki se bo na volitvah potegovala za nov mandat, so pogosto kritizirali ravno zaradi njene begunske politike, saj naj bi bila preveč odprta do beguncev.

Vendar je vlada v preteklem letu sprejela različne ukrepe za zmanjšanje števila migrantov. Med drugim so več držav označili za varne, med njimi nekatere države Zahodnega Balkana, podobne ukrepe pa nameravajo uvesti tudi za nekatere države severne Afrike.

nazaj na vrh