Trump odločno zanikal, da ima Rusija kočljive informacije o njem

  • Napisal  STA, G. B.
Donald Trump očitno le ni prorusko usmerjen, kot namigujejo njegovi nasprotniki. Donald Trump očitno le ni prorusko usmerjen, kot namigujejo njegovi nasprotniki. Foto: Michael Vadon / Wikipedia

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je na svoji prvi novinarski konferenci po lanskem juliju odločno zanikal nepotrjene informacije o tem, da ima Rusija o njem kočljive informacije. Napadel je medije, ki so te informacije objavili in prepustil besedo odvetnici, ki je opisala kako se bo izognil konfliktu interesov.

Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih informacij poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu ter da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama.

Trump zavrača obtožbe

Trump in njegov odvetnik sta že sinoči to označila za popolno laž in izmišljotino, Trump pa je na novinarski konferenci CNN označil za medij, ki širi lažne novice in novinarju televizije ni dovolil zastaviti vprašanja. Obtožbe je zavrnil tudi s trditvijo, da ga vsi poznajo kot človeka, ki se boji bacilov in kaj takega potemtakem ne bi počel.

Prvič doslej je dovolil možnost, da so Rusi morda res vdrli v računalnike demokratov, pri čemer je odgovornost za to naprtil demokratom, ker se niso zavarovali tako dobro, kot so se republikanci. Ameriški obveščevalci sicer poročajo, da so Rusi vdirali v računalnike obeh strank, vendar WikiLeaksu v objavo predajali le kočljive informacije o demokratih.

Trump je zagotovil, da nima nobenih interesov v Rusiji in celo dejal, da bo ostrejši do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot bi bila Hillary Clinton. "Ali lahko res kdo verjame, da bi bila Clintonova bolj ostra do Putina od mene?" je vprašal Trump.

Na novinarski konferenci se je razen Rusije našlo nekaj časa tudi za druge teme, kot je Trumpov načrt za odpravo zdravstvene reforme predsednika Obame. O tem je dejal, da jo bodo ukinili in potem hitro našli nekaj veliko boljšega.

Trump je novinarsko konferenco začel v svojem slogu, s prilaščanjem zaslug za nova delovna mesta in ohranitev proizvodnje v ZDA po njegovi zmagi 8. novembra. Zagotovil je tudi, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl". Prav tako bo na meji z Mehiko zgradil zid in ne ograjo, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje. Če ne v gotovini pa kako drugače.

Vmes je napovedal tudi imenovanje trenutnega namestnika ministra za veteranske zadeve Davida Shulkina na položaj ministra, kar pomeni, da bo na čelu ministrstva, ki ga je med kampanjo kritiziral kot katastrofalno vodenega, obdržal Obamovega človeka.

Besedo je predal odvetnici iz pravniške firme Morgan Lewis Sheri Dilon, ki je nanizala ukrepe, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik ZDA ločil od svojih poslovnih interesov in jih predal svojim otrokom. "Če po osmih letih ugotovim, da niso dobro opravili dela, jih bom odpustil," se je pošalil.

Kandidat za državnega sekretarja ZDA Rusijo označil za nevarno

Rex Tillerson, kandidat za novega državnega sekretarja ZDA v novi administraciji Donalda Trumpa, je na senatnem zaslišanju v odboru za mednarodne odnose nemudoma razblinil vse dvome o njegovih zvezah z Rusijo, ki jo je označil za nevarno ZDA. Prav tako je zavračal ugibanja, da se bodo ZDA umaknile iz sveta.

Glavni izvršni direktor naftnega velikana ExxonMobil je bil doslej nasprotnik sankcij proti Rusiji zaradi odnosa do Ukrajine, ker je podjetje zaradi tega izgubljalo denar. Senatorjem je zagotovil, da se zaveda, da bo kot državni sekretar ZDA v drugačnem položaju.

Tillerson ni skušal zanikati obtožb, da so se Rusi vpletali v ameriške predsedniške volitve, ampak je dejal, da so bila dejanja Rusije, s čimer ni mislil le na ameriške volitve, v nasprotju z ameriškimi interesi in so sprožila preplah med zavezniki. Kljub temu pa si želi sodelovanja z Rusijo na številnih področjih.

Tillerson se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pozna že 20 let, od njega pa je leta 2013 prejel odlikovanje red prijateljstva. "Na odnose z Rusijo moramo gledati z odprtimi očmi. Rusija danes predstavlja nevarnost, vendar ni povsem nepredvidljiva v prizadevanjih za svoje interese. Zavzela je Krim, podprla sirske sile, ki surovo kršijo pravila vojskovanja. Naše Nato zaveznice so upravičeno zaskrbljene," je dejal na zaslišanju.

Floridski republikanec Marco Rubio ga je naravnost vprašal ali meni, da je Putin vojni zločinec, glede na bombardiranje bolnišnic v čečenski prestolnici Grozni in glede na to, da njegovi politični nasprotniki padajo mrtvi po celem svetu. Tillerson je odvrnil, da sam izraza vojni zločinec ne bi uporabil, ker nima dovolj informacij. Rubio ga je spomnil, da so te informacije javne, vendar Tillerson ni spremenil izjave.

Dodal je le mnenje, da se ljudem, ki govorijo v prid svobodi v zatiralskih režimih, takšne stvari - umori - pač dogajajo, o tem kdo je odgovoren, pa je treba imeti več informacij.

Tillerson si je v nastopu pred senatorji privoščil zunanjo politiko vlade predsednika Obame. Menil je, da ni uresničila dobrih namenov, ki jih je razglašala in ZDA so se umaknile s ključnih območij ter pošiljale mešane signale tako zaveznikom kot nasprotnikom in med slednje šteje tudi Rusijo.

Sankcije proti Rusiji zaradi zavzetja Krima bi Tillerson ohranil, čeprav je menil, da so gospodarske sankcije šibko sporočilo. Sam bi se na rusko zavzetje Krima odzval tako, da bi pozval Ukrajino, naj pošlje vse razpoložljive enote na rusko mejo, državi pa bi zagotovil pomoč v orožju in zračnim nadzorom. "Ko Rusija uporabi silo pričakuje takšen odgovor. Treba ji je pokazati, da tako ne gre," je dejal Tillerson.

V nastopu je pokazal, da mu je globalna podoba jasna. Dejal je, da Kitajska postaja globalna gospodarska sila, ruske aktivnosti zanemarjajo ameriške interese, radikalni islam je nezakoniti izraz muslimanske vere, Iran in Severna Koreja pa sta grožnji, ker zavračata mednarodne norme.

V nasprotju s Trumpom in republikanci je Tillerson dejal, da so podnebne spremembe resen in dejanski pojav, ki potrebuje ukrepanje. Tillerson je zagovornik Pariškega podnebnega sporazuma, Trump pa je med kampanjo podnebne spremembe označil za prevaro v korist Kitajske.

Tillersonov nastop v senatu, ki so ga prav tako prekinjali protesti, kot dan prej na zaslišanju kandidata za pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, je odvrnil veliko skrbi senatorjev obeh strank glede Trumpovih izjav o Putinu in obtožb o vpletanju v ameriške volitve.

Prav tako glede nasprotujočih si Trumpovih izjav med kampanjo o ameriški vlogi v svetu. Glede na nastop v senatnem odboru se vsaj v State Departmentu obeta kontinuiteta zunanje politike, ki je po drugi svetovni vojni zaznamovala vlade obeh strank.

nazaj na vrh