Trump naj bi danes ali v petek uvedel carine na uvoz jekla in aluminija

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Donald Trump (foto: arhiv Demokracije) Donald Trump (foto: arhiv Demokracije)

Predsednik ZDA Donald Trump bo predvidoma do konca tedna uvedel napovedane višje carine na uvoz jekla in aluminija, pri čemer je možno, da bo to odvisno od države do države glede na interese nacionalne varnosti ZDA, je v sredo napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

 

Ameriški mediji so v sredo navajali neimenovane predstavnike administracije, ki so napovedovali podpis razglasa o višjih carinah danes okoli 18. ure po srednjeevropskem času, drugi so menili, da se zaradi potrebnih pravnih preverjanj to ne bo zgodilo pred petkom.

Za zdaj je zanesljivo le to, da bodo ZDA uvedle neke vrste višje carine za jeklo in aluminij, ni pa še jasno kdaj in za koga. V Beli hiši naj bi razpravljali tudi o tem, da Mehiki in Kanadi ponudijo 30-dnevni odlog teh "sankcij" z možnostjo podaljšanja, če bosta "pridni" pri sporazumu Nafta.

Trump je sporazum o prosti trgovini Severne Amerike označil za katastrofo in predstavniki treh držav so se do nedavnega pogajali o spremembah, po grožnji s carinami pa so se ta ustavila. Trump želi koncesije od obeh sosed za zmanjšanje zunanjetrgovinskega primanjkljaja ZDA.

nazaj na vrh