Tillerson: Ministrstvo nemudoma začelo uresničevati predsednikovo odločitev o selitvi v Jeruzalem

  • Napisal  Demokracija
Državni sekretar Rex Tillerson Državni sekretar Rex Tillerson Foto: Twitter

Po odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela in selitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem kritike iz sveta ne pojenjajo. Varnostni svet ZN se bo v petek zato tudi sestal na nujnem zasedanju. State Department medtem že začenja priprave na selitev.

Čeprav bo do dejanske selitve veleposlaništva po Trumpovih besedah prišlo šele čez nekaj let, pa je State Department nemudoma začel s procesom implementacije odločitve. Suhoparno poročilo State Departmenta sicer ni omenjalo zgodovinske narave Trumpove poteze, ampak le navedlo nekaj dejstev in izrazilo prepričanje, da na Bližnjem vzhodu obstaja priložnost za trajni mir.

Državni sekretar Rex Tillerson, ki je na obisku v Evropi, je iz Nemčije v sredo zvečer sporočil enako kot njegovi sodelavci iz State Departmenta. Potrdil je, da bo ministrstvo "nemudoma začelo" uresničevati predsednikovo odločitev o selitvi. Ob tem je izpostavil, da "je najvišja prioriteta varnost Američanov", zato so "skupaj z drugimi zveznimi agencijami implementirali močne varnostne načrte za zaščito varnosti Američanov v prizadetih regijah". Zatrdil je tudi, da so se pred sredino napovedjo posvetovali s številnimi "prijatelji, partnerji in zavezniki".

A medtem se v svetu bolj ali manj vsi z izjemo Izraela - med njimi tudi več evropskih držav, ameriških zaveznic v regiji in mednarodnih organizacij z Združenimi narodi na čelu - na sredino napoved Trumpa odzivajo s kritiko in izrazi zaskrbljenosti ter celo pozivi, naj jo umakne. Vrstijo se ocene, da je treba status Jeruzalema urediti v okviru mirovnih pogajanj, katerih cilj je ustanovitev dveh držav, ter svarila, da je treba zdaj na vsak način preprečiti izbruh nasilja.

Po sinočnjih reakcijah, med drugim generalnega sekretarja ZN ter Egipta, Jordanije, Turčije, Sirije in Irana, so se ponoči oglasili še številni drugi. Savdska kraljevina je ponoči potezo Bele hiše označila kot "neupravičeno in neodgovorno" ter v nasprotju z "zgodovinskimi in trajnimi pravicami palestinskega naroda", Trumpa pa pozvala, naj jo prekliče. Turški premier Binali Jildirim je Trumpa označil kot neodgovornega, saj da je v bližnjevzhodni regiji "odprl Pandorino skrinjico".

"Zvezna vlada tega stališča ne podpira, saj je treba status Jeruzalema izpogajati v okviru rešitve dveh držav," je v imenu nemške kanclerke na Twitterju sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je poleg tega ocenil, da Trumpova odločitev predstavlja veliko tveganje, da se bo konflikt med Izraelom in Palestinci zdaj še zaostril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"EU vse akterje na kraju samem in v regiji poziva k miru in zadržanosti, da se prepreči zaostrovanje," je pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in izrazila globoko zaskrbljenost. Kot je ponovila, morajo biti izpolnjene zahteve obeh strani v bližnjevzhodnem konfliktu, rešitev glede statusa Jeruzalema pa dosežena v okviru pogajanj o dveh državah.

"Ta odločitev krši mednarodno pravo in vse resolucije ZN. Za vsako ceno moramo preprečiti nasilje," je bil medtem sinočnji odziv francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Tudi britanska premierka Theresa May je bila jasna, da se njena vlada z odločitvijo Trumpa ne strinja, saj ta nikakor ne bo pripomogla k bližnjevzhodnim mirovnim pogajanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je podobno sporočil, da so v Rimu "alarmirani" in obenem zavezani "evropskemu in mednarodnemu konsenzu".

Osem držav je poleg tega že zahtevalo sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN zaradi Trumpove poteze in ta je tudi že bila sklicana. Potekala bo v petek zjutraj po lokalnem času oziroma ob 16. uri po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije. Na seji bo med drugim zbrane nagovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ta je že sinoči ostro kritiziral Trumpa in posvaril, da "načrta B" ni ter da je dogovor o Jeruzalemu moč doseči izključno z neposrednimi pogajanji med Izraelom in Palestinci.

Je pa napoved uresničitve določil ameriškega zakona iz leta 1995, ki vladi nalaga selitev veleposlaništva v Jeruzalem, pričakovano naletela na navdušenje v ameriškem kongresu, kjer ima Izrael več zaveznikov, kot jih je imel prejšnji predsednik Barack Obama. Republikanci niso zamudili priložnosti za izrekanje pohval zunanji politiki Trumpa. Potezo so hvalili kot že zdavnaj potrebno in ponavljali Trumpova zagotovila, da to, kar je storil, z ničimer ne ovira mirovnih prizadevanj.

Trumpu je ploskal tudi predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose Bob Corker iz Tennesseeja, s katerim se sicer sploh ne marata in sta se pred tedni zapletala v spor na Twitterju. "Jeruzalem je prestolnica Izraela in lokacija veleposlaništva mora odražati to dejstvo," je dejal vodilni demokrat v Corkerjevem odboru Benjamin Cardin iz Marylanda, podobno pa so menili tudi drugi.

Resda je bilo tudi nekaj izrazov nelagodja, ki jih je prenesla voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi iz Kalifornije. Opozorila je, da lahko selitev veleposlaništva v Jeruzalem v tem trenutku, ko ni mirovnega sporazuma med Izraelom in Palestinci, po nepotrebnem sproži množične proteste, poveča napetosti in oteži pot do trajnega miru.

nazaj na vrh