Teroristični napad v Manchestru bi lahko preprečili

  • Napisal  L. K.
London London Foto: Vir: Twitter

V Londonu so danes objavili neodvisno poročilo, ki razkriva, da bi lahko letošnji teroristični napad v Manchestru, v katerem je umrlo 22 ljudi, preprečili. Napadalec je bil namreč zanimiv za varnostne sile, a so zamudili priložnosti, da bi ga zaustavili, razkriva poročilo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napadalec Salman Abedi je bil pod drobnogledom obveščevalne službe trikrat, nazadnje samo nekaj mesecev pred napadom. Za konec maja je bilo tudi načrtovano srečanje obveščevalne službe, na katerem naj bi ocenili, kako nevaren je 22-letni Abedi. Samo devet dni pred tem je Britanec libijskega porekla na koncertu ameriške pop zvezdnice Ariane Grande izvedel teroristični napad, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Tik pred napadom se je Abedi tudi vrnil iz Libije, a ker ni bil na seznamu nobene varnostne službe, ga tudi niso preiskali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo tudi ugotavlja, da je bil drug napadalec Khalid Massod, ki je pred Westminsterskim mostom z avtomobilom zapeljal v pešce in pred britanskim parlamentom do smrti zabodel policista, v času napada prav tako zanimiv za varnostne sile. Prav tako razkriva, da je Massod v dneh pred napadom tako osebno kot prek svetovnega spleta ogledoval kraj kasnejšega napada in na YouTubu iskal teroristične videoposnetke. Pred napadom je prek WhatsAppa s številnimi tudi delil "džihadistične dokumente".

Poročilo je tudi razkrilo, da je bil Khurat Butt, ki je bil na čelu tričlanske skupine napadalcev, ki je junija na območju Londonskega mostu umorila osem ljudi, glavna tarča preiskave MI5 do leta 2015 dalje, a so preiskavo pod imenom Operacija Hawthorn dvakrat prekinili zaradi pomanjkanja virov in so jo ponovno začeli zgolj dan pred napadom.

Italijan maroškega porekla Youssef Zaghba, prav tako eden od napadalcev na Londonskem mostu, je poskušal potovati v Sirijo in je bil od marca na seznamu EU, a je poročilo razkrilo, da so ga italijanske oblasti dale med podatkovno bazo, ki se nanaša na hude zločine, in ne na tveganja za nacionalno varnost.

Britanska notranja ministrica Amber Rudd, ki je v parlamentu predstavila poročilo, je posvarila pred tem, da bi kakršnokoli krivdo pripisali delu obveščevalnih služb.

"Enotni moramo biti v tem, da je krivda preprosto pri tistih, ki so letos na strahopeten način umorili 36 nedolžnih ljudi, in tistih, ki so jih k temu opogumili," je dejala.

Danes objavljeno poročilo vsebuje 126 priporočil za varnostne službe, vključno z učinkovitejšo uporabo podatkov, širšo delitev znanja ter izboljšanje internega sodelovanja.

Velika Britanija je bila letos že petkrat prizorišče terorističnega napada. Skupno je umrlo 36 ljudi. Štirje od petih napadov so se zgodili v Londonu. Prav tako so v zadnjih 12 mesecih v Veliki Britaniji preprečili devet terorističnih napadov.

nazaj na vrh