Šarčeva vlada ne upa solirati - Slovenija glede Venezuele podpira izjavo EU

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Venezuelo še vedno zapuščajo begunci... (foto: Getty Images / AFP / Wikipedia) Venezuelo še vedno zapuščajo begunci... (foto: Getty Images / AFP / Wikipedia)

S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so sporočili, da se Slovenija v celoti pridružuje sobotni izjavi visoke predstavnice EU Federice Mogherini o razmerah v Venezueli. Ta izjava poziva k izvedbi svobodnih, transparentnih in poštenih predsedniških volitev v skladu z mednarodnimi demokratičnimi standardi in venezuelskim ustavnim redom.

 

"Slovenija se v celoti pridružuje izjavi visoke predstavnice Mogherini v imenu EU o razmerah v Venezueli z dne 26. januarja 2019," so za STA v soboto sporočili z MZZ.

Ta izjava med drugim poudarja, da predsedniške volitve maja lani niso bile svobodne, poštene in verodostojne ter nimajo demokratične legitimnosti. EU zato poziva k izvedbi novih predsedniških volitev.

"V odsotnosti najave organizacije novih volitev s potrebnimi zagotovili v prihodnjih dneh bo EU sprejela nadaljnje ukrepe, vključno o vprašanju priznanja državnega vodstva v skladu z 233. členom venezuelske ustave," poudarja izjava.

"EU ponavlja globoko prepričanje, da je mirna in vključujoča demokratična rešitev edina pot iz sedanjega političnega zastoja," so še sporočili z MZZ v odgovoru na vprašanje, ali Slovenija podpira osemdnevni rok za razpis volitev v Venezueli, ki ga je v soboto venezuelskem predsedniku Nicolasu Maduru postavila Španija, pridružile pa so se ji še Francija, Nemčija, Velika Britanija in Nizozemska.

Te države so sporočile, da bodo v primeru, da volitev v postavljenem roku ne bo, kot začasnega venezuelskega predsednika priznale Guaida.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je ultimat zavrnil. Ponovil je, da Maduro ostaja legitimni predsednik.

nazaj na vrh