Rajoy danes v Barcelono na prvi obisk po odvzemu avtonomije

  • Napisal  STA, G. B.
Španski premier prihaja v Barcelono. Španski premier prihaja v Barcelono. Foto: EPP / Wikipedia

Španski premier Mariano Rajoy naj bi danes prvič po odvzemu avtonomije Kataloniji obiskal Barcelono. Dan potem, ko je v Barceloni kakih 750.000 ljudi zahtevalo izpustitev priprtih katalonskih voditeljev, želi z obiskom podpreti svojo Ljudsko stranko pred predčasnimi regionalnimi volitvami, ki bodo prihodnji mesec.

Rajoy naj bi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v Barcelono prispel ob 11. uri ter se udeležil predstavitve kandidata svoje stranke na volitvah 21. decembra. Ne načrtuje pa javnih nastopov.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah naj bi sicer katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost regije, na predčasnih volitvah osvojile največ glasov, bi pa lahko ostale brez absolutne večine. Slavila bi koalicijska stranka ERC, medtem ko bi bila stranka predsednika Carlesa Puigdemonta četrta.

Stranke ERC odstavljenega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa, Puigdemontova PDeCAT in skrajno leva CUP bi glede na anketo, objavljeno v katalonskem časniku La Vanguardia, osvojile 46 odstotkov glasov oziroma med 66 in 69 sedežev v regionalnem parlamentu. Za absolutno večino v 135-članskem parlamentu je potrebnih 68 poslanskih mandatov.

Konservativna Ljudska stranka premierja Rajoya, Socialistična stranka Katalonije in sredinska stranka Ciudadanos bi skupaj osvojile 44 odstotkov glasov, kar je pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah leta 2015.

Preostalih deset odstotkov bi prejela stranka Catalunya en Comu, ki nasprotuje neodvisnosti, a podpira zakonit referendum o tem vprašanju, anketo La Vanguardie povzema AFP. Glede na anketo konservativnega časnika La Razon pa bi stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, osvojile zgolj 65 poslanskih mandatov.

nazaj na vrh