Po spodletelem puču v Grčijo prihaja vse več Turkov

  • Napisal  STA, G. B.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Domenico Salvagnin / Wikipedia foto: Domenico Salvagnin / Wikipedia

Po spodletelem državnem udaru v Turčiji leta 2016 se je v Grčijo zateklo in tam zaprosilo za azil več tisoč Turkov. Število turških prosilcev za azil pa se povečuje iz leta v leto. Samo v letošnjem letu je za azil v Grčiji zaprosilo 4.425 turških državljanov, poročanje grških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

 

Grške oblasti predvidevajo, da bodo prihodnje leto zabeležile še več prošenj turških državljanov za azil v Grčiji.

Leta 2016 je za azil v Grčiji zaprosilo 189 Turkov, naslednje leto 1.827. Večina turških prosilcev za azil je navedla, da jih po spodletelem državnem udaru v Turčiji politično preganjajo.

Še več Turkov, ki so se zatekli v Grčijo, je državo zapustilo in za azil zaprosilo v kakšni drugi državi. Neznano ostaja število prosilcev za azil, ki so umrli bodisi v Egejskem morju bodisi ob poskusu prečkanja obmejne reke Evros (po turško Meric) na meji med Grčijo in Turčijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odgovornost za poskus državnega udara pripisal v ZDA živečemu turškemu kleriku Fethullahu Gülenu. Po uradnih podatkih so v Turčiji vse od spodletelega poskusa državnega udara poleti 2016 do sredine novembra letos prijeli približno 218.000 oseb, več kot 140.000 javnih uslužbencev pa so odpustili.

Güllen že vrsto let živi v izgnanstvu v ameriški zvezni državi Pennsylvania in zanika kakršnokoli udeležbo pri poskusu državnega udara.

nazaj na vrh