Pentagon: Ubit voditelj IS v Afganistanu

  • Napisal  STA, G. B.
Pentagon: Ubit voditelj IS v Afganistanu Foto: VOA / Wikipedia

Ameriške sile so ubile vodjo skrajne skupine Islamska država v Afganistanu, je v petek sporočil ameriški Pentagon. Tako je veja že tretjič v letu dni izgubila voditelja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Abu Sajed je umrl 11. julija v napadu na sedež veje Islamske države IS-K v severovzhodni afganistanski provinci Kunar. Ob njem je umrlo še več drugih džihadistov, v izjavi navaja Pentagon.

"Smrt voditelja ene od teh skupin jih oslabi," je novinarjem dejal prvi mož Pentagona Jim Mattis. "Vsekakor gre za zmago na naši strani, ki jih bo upočasnila. To je prava smer," je dejal.

Veja IS-K se je pojavila leta 2015 ter zavzela velike dele provinc Nangarhar in Kunar blizu meje s Pakistanom. ZDA so sicer v zadnjem letu že dvakrat "obglavile" njeno vodstvo - julija 2016 so ubile Hafiza Saida in konec letošnjega aprila v skupni akciji z afganistanskimi posebnimi silami še Abdula Hasiba.

"Nadaljevali bomo, dokler jih ne uničimo. Za IS-K v Afganistanu ni varnega zavetja," je poudaril prvi mož ameriških sil v Afganistanu, general John Nicholson.

Po navedbah Pentagona skupina sicer trenutno v Afganistanu šteje manj kot 1000 članov.

nazaj na vrh