Papež Frančišek z mašo na cvetno nedeljo začel velikonočne slovesnosti

Papež Frančišek je na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval mašo na cvetno nedeljo. Foto: Edgar Jiménez/Wikipedia Papež Frančišek je na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval mašo na cvetno nedeljo. Foto: Edgar Jiménez/Wikipedia

Papež Frančišek je danes dopoldan na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval mašo na cvetno nedeljo. Verniki, ki so se zbrali, so papeža pozdravili z oljčnimi vejicami. Pred oltar bazilike svetega Petra se je tudi napotila procesija, v kateri je bilo približno sto mladih, škofov in kardinalov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Frančišek je med današnjo mašo mlade pozval, naj bodo dejavni. "Utišati mlade ljudi je skušnjava, ki je vedno obstajala. Pri vas je odločitev, da povzdignete glas. (...) In na vas je tudi, da ne molčite," je pozval papež.

Obrnil se je tudi na več kot 300 mladih z vsega sveta, ki bodo od ponedeljka do sobote v Vatikanu razpravljali na temo mladine. Zaključno izjavo, v kateri bodo zapisane ideje in težave, o katerih bodo mladi govorili, bo papežu v nedeljo predal mladenič iz Paname, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Papež bo v četrtek, ko je veliki četrtek, daroval krizmeno mašo, v kateri bo blagoslovil sveta olja. Prav tako bo v skladu s katoliško tradicijo umival noge, to bo storil zapornikom v rimskem zaporu Regina Coeli.

Na veliki petek bo nato sveti oče v baziliki sv. Petra vodil bogoslužje, s katerim se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti. Ob 21.15 se v rimskem Koloseju začel križev pot.

V soboto zvečer je nato v baziliki svetega Petra vigilija, v nedeljo sledi velikonočna maša z blagoslovom urbi et orbi.

nazaj na vrh