Papež Frančišek v Vatikanu sprejel Merklovo

  • Napisal  B.S.
Papež Frančišek Papež Frančišek Foto: Aleteia Image Department/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Papež Frančišek je danes v Vatikanu na zasebni avidenci sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. V središču pogovora naj bi bile ključne točke vrha držav G20, ki bo pod vodstvom Merklove v začetku julija potekal v Hamburgu. To so med drugim prosta trgovina, podnebne spremembe, migracije in boj proti revščini.

Napredek na omenjenih področjih je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pod predsednikovanjem Donalda Trumpa Združenim državam pod vprašajem. To je Trump med drugim že dokazal z napovedjo odstopa ZDA od pariškega podnebnega sporazuma.

Stališča papeža in nemške kanclerke so si v marsičem zelo podobna, zgodovina odnosov Merklove z vodstvom katoliške cerkve pa že precej dolga. Prvič je kot vodja stranke CDU v Rim pripotovala maja 2003, ko jo je sprejel papež Janez Pavel II., Frančišek pa jo je nazadnje sprejel maja lani.

Merklova je ob tokratnem papeževem sprejemu po navedbah dpa z nasmehom dejala, da je hvaležna, da je lahko spet v Vatikanu.

Zasebne avdience so običajno deležna zveneča imena iz sveta politike, znanosti, umetnosti in športa. Običajno traja 15 minut, lahko je tudi daljša. Nemška kanclerka in sveti oče sta se danes pogovarjala dobrih 40 minut. Kot ob tem poroča dpa, je Merklova od papeža dobila moralno podporo pred pričakovano težavnim vrhom G20. Oba tudi družijo enotna stališča glede boja proti revščini v Afriki in terorizmu ter podnebnim spremembam.

Nemška kanclerka je ob tem poudarila, da si želi prizadevati za "svet, v katerem ne bomo gradili zidov, ampak jih rušili, ter za svet, kjer bodo vsi deležni blagostanja, bogastva, časti in dostojanstva". Na tej osnovi naj bi tudi tekle razprave na skorajšnjem vrhu G20, je napovedala.

Papež je nemški kanclerki med drugim izrekel sožalje ob smrti bivšega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki ga je Frančišek označil za velikega državnika.

Po nenapisanem pravilu papež visokih političnih predstavnikov ne sprejema v predvolilnem času, da bi s tem ohranil vatikansko nevtralnost.

Konec maja je Frančišek na zasebni avdienci sprejel tudi Trumpa.

B.S.

nazaj na vrh