OZN: IS ostaja grožnja kljub številnim uspešnim vojaškim akcijam

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: VOA; PD

Skrajna skupina Islamska država (IS) še naprej "motivira in omogoča" svetovne napade in pretaka sredstva k svojim podpornikom, kljub številnim uspešnim vojaškim akcijam na njihov tako imenovani kalifat v Siriji in Irak, je razvidno iz poročila Združenih narodov, ki je bilo objavljeno v četrtek.

Skupina strokovnjakov je 24-stransko poročilo pripravila za Varnostni svet ZN, v njem pa so zapisali, da je težko izslediti pogoste pošiljke manjših količin denarja, ki jih IS pošilja v tujino, s temi sredstvi pa so teroristi okrepili svoje mednarodne napore, kar je vidno predvsem zaradi številnih napadov v Evropi, povzema poročilo francoska tiskovna agencija AFP.

Največ sredstev skrajneži dobijo s prodajo nafte in davki, ki jih mora plačevati lokalno prebivalstvo, ki je pod nadzorom IS.

V poročilu so opozorili, da se je IS začel širiti predvsem v jugovzhodni Aziji, pri čemer so izpostavili Filipine, kjer je v dveh mesecih krvavih spopadov z islamisti umrlo že skoraj 700 ljudi.

Strokovnjaki so še zapisali, da je število tujih borcev, ki potujejo v Irak in Sirijo, upadlo ter da tudi se finančno stanje teroristične organizacije počasi slabša, kar pa je predvsem posledica vojaškega posredovanja proti njim. Posebno pozornost pa bi bilo treba nameniti radikaliziranim mladoletnikom, ki se vračajo domov po naprednem urjenju pri IS. Ta skupina potrebuje "posebno pozornost in strategijo, ki upošteva zakonsko zaščito, ki pripada mladoletnikom".

V poročilu so komentirali tudi vztrajen upor borcev IS v Mosulu, ki je sedaj osvobojen, in pojasnili, da ima očitno IS še vedno nadzor nad svojimi ljudmi in da struktura ni popolnoma razpadla. Opozorili so, da IS ostaja "pomembna vojaška grožnja". IS naj bi se naučil predelovati drone za vsakdanjo uporabo tako, da jih lahko uporabljajo za bombardiranje.

Poročilo omenja tudi Al Kaido. Po ocenah strokovnjakov ta teroristična mreža ohranja največ moči v zahodni in vzhodni Afriki ter na Arabskem polotoku, predvsem v Jemnu.

Skupina strokovnjakov je opozorila Varnostni svet in članice, da je bilo plačevanje odkupnin za talce Al Kaidi in IS nezakonito, saj je to prepovedano v okviru sankcij ZN proti obema terorističnima skupinama.

nazaj na vrh