Oster protest Hrvaške zaradi črnogorskega spomenika morilcu Račiću

  • Napisal  STA, K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Christine Zenino/Wikimedia Commons; CC-BY-2.0

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je danes na pogovor poklicalo črnogorskega veleposlanika na Hrvaškem Bora Vučinića in ostro protestiralo zaradi postavitve spomenika Punišu Račiću v njegovi rojstni vasi v Črni gori. Račić je leta 1928 v jugoslovanski skupščini umoril tri in ranil dva hrvaška poslanca.

Zagreb zahteva odstranitev spomenika in pričakuje, da se bodo pristojne črnogorske ustanove v duhu dobrososedskih odnosov ogradile od spomenika, je v sporočilu za javnost zapisalo hrvaško zunanje ministrstvo.

Spomenik Račiću so postavili v četrtek v vasi Slatina pri Andrijevici na severovzhodu Črne gore. V občini Andrijevica je večina prebivalstva srbske narodnosti. Spomenik je postavila bratovščina Račić ob podpori vaščanov Slatine.

Na spomeniku je zapisano, da je bil Račić "znamenit ljudski poslanec". Na Hrvaškem ga imajo za atentatorja, ki je streljal na poslance Hrvaške kmečke stranke (HSS) v jugoslovanski skupščini junija 1928.

Račić je kot poslanec Narodne radikalne stranke umoril dva hrvaška poslanca, še tri pa ranil. Med ranjenimi je bil tudi eden najbolj priljubljenih hrvaških politikov prejšnjega stoletja in utemeljitelj HSS Stjepan Radić, ki je zaradi poškodb umrl nekaj tednov po napadu.

Atentat je sprožil množične proteste na Hrvaškem in zapečatil usodo parlamentarne demokracije v takratni kraljevini SHS. Odprl je tudi vrata uvajanju diktature takratnega kralja Aleksandra I. Karađorđevića, ki je 6. januarja 1929 ukinil jugoslovansko ljudsko skupščino.

Račić je bil obsojen na 20 let zapora, a je kazen prestajal na "odprtem oddelku". Partizani so ga prijeli v Beogradu leta 1944 ter obsodili na smrt in ustrelili.

Hrvaški sabor je razglasil 20. junij kot dan spomina na Radićeve "junijske žrtve".

nazaj na vrh