Okoljski ministri EU o nacionalnih podnebnih ciljih do leta 2030

  • Napisal  K. K.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Estormiz/Wikimedia Commons; PD

Okoljski ministri EU bodo danes v Luksemburgu poskušali doseči načelni dogovor o nacionalnih ciljih za uresničitev skupne ambicije za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za vsaj 40 odstotkov do leta 2030. Dogovor je pomemben za utrditev vodilne vloge EU v boju proti podnebnim spremembam po ameriški košarici pariškemu dogovoru.

Osnova je dogovor voditeljev članic EU iz oktobra 2014, da bo unija do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov zmanjšala za vsaj 40 odstotkov glede na leto 1990.

Širši okvir ukrepanja pa je mednarodni pariški dogovor, ki svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

V tem kontekstu se zdaj članice unije pogajajo o zavezujočih nacionalnih ciljih. "V glavnem gre za to, kako nasloviti specifična vprašanja držav, ne da bi ob tem ogrozili skupno ambicijo," so bistvo razprave ponazorili viri pri EU.

Gre za dva kosa zakonodaje - uredbo o porazdelitvi prizadevanj ter uredbo o rabi zemljišč, spremembi rabe zemljišč in gozdarstvu, ki pokrivata podnebno ukrepanje v sektorjih, ki niso vključeni v sistem trgovanja z izpusti (ETS).

ETS pokriva pretežno industrijo. Sektorji zunaj ETS, zlasti promet, stavbe, kmetijstvo in odpadki, predstavljajo 60 odstotkov vseh izpustov v EU. Cilj zmanjšanja izpustov v sektorjih zunaj ETS je sicer 30 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2005.

Okoljski ministri naj bi danes dosegli načelni dogovor, ki bi omogočil začetek pogajanj z Evropskim parlamentom. Slovenijo bosta zastopali državni sekretarki na okoljskem in kmetijskem ministrstvu Lidija Stebernak in Tanja Strniša.

Dogovor je pomemben za utrditev vodilne vloge EU v boju proti podnebnim spremembam, potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal pariškemu dogovoru. EU bo v petek tudi potrdila stališča za podnebno konferenco, ki bo novembra v Bonnu.

nazaj na vrh