Nemčija: države morajo sprejemati nazaj svoje državljane, ki jim je bil v Nemčiji zavrnjen azil

  • Napisal  STA. L. K.
Nemčija: razvojne pomoči ne bo, če države izvora ne bodo jemale nazaj svojih državljenov,ki so bili zavrnjeni v Nemčiji. Nemčija: razvojne pomoči ne bo, če države izvora ne bodo jemale nazaj svojih državljenov,ki so bili zavrnjeni v Nemčiji. Foto: Vir: Twitter

Nemčija je državam, ki ne želijo sprejemati oseb, ki so jim bile v Nemčiji zavrnjene prošnje za azil, zagrozila, da jim ne bo več nudila razvojne pomoči. "Tisti, ki ne sodelujejo dovolj, ne morejo računati na pomoč," je v pogovoru za tednik Der Spiegel dejal podkancler Sigmar Gabriel.

Notranji minister Thomas de Maiziere je po poročanju nemške televizije ARD izjavil, da predlog popolnoma podpira, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorilo v veliki meri velja Tuniziji, od koder je bil napadalec, ki je decembra lani na božičnem sejmu v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 12 ljudi.

Anisu Amriju so nemške oblasti zavrnile prošnjo za azil, a je Tunizija nato naprej zanikala, da je njen državljan. Dokumente, ki bi omogočili vrnitev, so iz Tunisa poslali šele dva dni po napadu.

V Nemčiji je na tisoče oseb, večinoma iz Severne Afrike, ki so jim bile zavrnjene prošnje za azil, a jih ne morejo vrniti v njihove domovine, ker nimajo dokumentov.

Nemške oblasti zdaj preučujejo možnost, da bi osebe, ki se bodo izkazale za sumljive, a jih ne bodo mogli takoj vrniti, do izgona iz države pridržali.

nazaj na vrh