Nemčija bo zaostrila protiteroristično zakonodajo

  • Napisal  STA. L. K.
Berlin. Berlin. Foto: Wikimedia Commons / Public Domain

Nemški pravosodni minister Heiko Maas je po vrsti terorističnih napadov, ki so lani prizadeli Nemčijo, danes predstavil načrte za zaostritev nemške protiteroristične zakonodaje. V skladu s predlaganimi ukrepi bi lahko priprli džihadiste, ki bi predstavljali grožnjo za javno varnost.

"Želimo izpopolniti pogoje, da bi lahko tudi tiste, ki bi predstavljali potencialno grožnjo, priprli za več kot 18 mesecev", kot je mogoče sedaj, je Maas povedal za nemško javno televizijo. Tiste, ki bi jih priprli, pa bi nato vrnili v njihovo domovino, ministrove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrepi vključujejo tudi uvedbo elektronskih naprav, s katerimi bi izboljšali nadzor nad domnevnimi teroristi, ki prebivajo v Nemčiji. O predlogu bo Maas v torek razpravljal z nemškim notranjim ministrom Thomasom de Maizierom, ki je sicer že pred tem predstavil vladne načrte za prenovo varnostnega aparata države. Ostro nasprotovanje proti slednjim so izrazile oblasti posameznih dežel, ki bi jim v skladu s predlogom odvzeli nekatere pristojnosti.

Srečanje bo namenjeno pogovoru o nadaljnjih ukrepih po terorističnem napadu na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je decembra lani umrlo 12 ljudi, okoli 50 pa jih je bilo ranjenih. Domnevni napadalec, 24-letni Tunizijec Anis Amri, ki je bil povezan s skrajno skupino Islamska država, bi moral biti deportiran v domovino. Amrija, ki je imel 14 različnih identitet, so nadzorovale tudi zvezne varnostne oblasti, a so nadzor opustile.

nazaj na vrh