Nemčija bo poostrila protiteroristično zakonodajo

  • Napisal  B.S.
Po napadu v Berlinu Po napadu v Berlinu Foto: Reuters

Nemški pravosodni minister Heiko Maas in notranji minister Thomas de Maiziere sta danes v Berlinu napovedala nov sveženj strožjih ukrepov v zvezi z nadzorom, ki vključuje tudi zaporne kazni za skrajne islamiste, ki bi bili grožnja javni varnosti ter elektronske zapestnice za skrajneže v Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med ukrepi, ki so odziv na decembrski napad s tovornjakom na božični tržnici v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi, so tudi pospešene deportacije ilegalnih migrantov.

"Pravna država, ki se zmore braniti, je najboljši odgovor na dejanja in sovraštvo teroristov," je poudaril Maas ob predstavitvi ukrepov.

Ob tem je napovedal, da bo Nemčija vršila "nujen pritisk", vključno s sankcijami v zvezi s pomočjo državam, ki ne sprejmejo vrnjenih državljanov, ki jim je Nemčija zavrnila prošnjo za azil. Z ukrepi "na vseh političnih področjih" pa bo Berlin vršil pritisk na države, ki niso odvisne od pomoči Nemčije.

Tunizijca Anisa Amrija, ki naj bi izvedel napad v Berlinu, so nemške oblasti nameravale deportirati, a ga niso mogle, saj iz Tunizije niso prejele potrebnih dokumentov.

V skladu s poostreno zakonodajo bo tudi omejeno gibanje prosilcev za azil, ki se predstavljajo pod lažnimi identitetami. Po napadu v Berlinu se je namreč izkazalo, da se je Amri predstavljal s kar 14 imeni.

Vlada kanclerke Angele Merkel se po valu beguncev, ki so lani prišli v Nemčijo, sooča s pozivi k hitrejšemu vračanju prosilcev za azil v njihove domovine. Pritiski na vlado so se še okrepili po poletnih napadih na Bavarskem ter vrsti izgredov, povezani s prosilci za azil v Nemčiji.

B.S.

nazaj na vrh