Najmanj 24 mrtvih v zračnem napadu na tržnico v Jemnu

  • Napisal  B.S.
Zračni napad Zračni napad Foto: AF.mil

V zračnem napadu na tržnico v Jemnu, ki ga je izvedla koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, je bilo po navedbah zdravniških virov ubitih najmanj 24 civilistov. Napad, izveden v soboto zvečer, je bil usmerjen proti tržnici v jemenski severni provinci Sada, utrdbi uporniških Hutijev nedaleč od meje s Savdsko Arabijo.

Koalicija pod vodstvom Savdijcev poročil o smrti civilistov še ni komentirala, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Savdska Arabija z zaveznicami se sicer proti upornikom, povezanim z Iranom, v Jemnu bori že več kot dve leti.

Po navedbah prič je bila tržnica središče za preprodajalce kata, rastlinskega poživila, ki je v Jemnu v široki uporabi, v Savdski Arabiji pa prepovedan.

Oktobra lani je v bombardiranju pogrebne vežice v jemenski prestolnici Sana umrlo 115 ljudi, več kot 600 jih je bilo ranjenih. Takrat je koalicija incident pripisala "napačnim informacijam", ki naj bi jih prejela s strani jemenskih zaveznikov.

Jemen je prizorišče spopadov med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki jih podpirajo sile arabske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, in uporniškimi Hutiji, ki so leta 2014 zavzeli prestolnico Sana. Konflikt se je še dodatno razvnel marca 2015, ko so Hutiji napredovali proti mestu Aden, zaradi česar je koalicija proti njim sprožila vojaško operacijo.

V zadnjih dveh letih je bilo v konfliktu po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 8000 ljudi, več deset tisoč jih je bilo ranjenih.

B.S.

nazaj na vrh