Na Portugalskem divja 80 požarov

  • Napisal  Demokracija
Požar na Portugalskem Požar na Portugalskem Foto: Twitter

Na Portugalskem, kjer so po krajši ohladitvi znova narasle temperature, danes divja 80 gozdnih požarov, s katerimi se bori skoraj 3000 gasilcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah tiskovne predstavnice portugalske civilne zaščite Patricie Gaspar se razmere najverjetneje ne bodo umirile najmanj do nedelje, saj vremenoslovci napovedujejo do 39 stopinj Celzija in močan veter, ki bo pogosto spreminjal smer.

Najobsežnejši je gozdni požar blizu mesta Abrantes v osrednjem delu Portugalske. Gasi ga okoli 650 gasilcev z več kot 200 gasilskimi vozili in devetimi letali za gašenje. Ogenj je uničil več počitniških hišic, zaradi požara je zaprtih več cest, je sporočila županja Abrantesa. Zaradi ognja in dima so evakuirali štiri okoliške vasi.

Zaradi požara blizu kraja Mealhada na severu Portugalske pa je zaprt 30-kilometrski odsek avtoceste med Lizbono in Portom, največjima portugalskima mestoma.

Policija je prijela 61-letnega moškega, ki ga sumijo, da je podtaknil požar pri kraju Lordelo v osrednjem delu Portugalske.

nazaj na vrh