Na Madžarskem bodo parlamentarne volitve 8. aprila, zmaga se nasmiha Orbanu!

  • Napisal  M. B.
Zborovanje Orbanove stranke Fidesz leta 2012 v madžarski prestolnici Budimpešta. Zborovanje Orbanove stranke Fidesz leta 2012 v madžarski prestolnici Budimpešta. Foto: Derzsi Elekes Andor/Wikipedia

Parlamentarne volitve na Madžarskem bodo 8. aprila, je danes sporočil madžarski predsednik Janos Ader. Stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana se obeta že tretji mandat na čelu države, predvsem pa upa na vnovično osvojitev dvotretjinske večine, potrebne za ustavne spremembe, ki jo je stranka izgubila na nadomestnih volitvah leta 2015.

Na zadnjih volitvah spomladi leta 2014 je Fidesz osvojil 45 odstotkov glasov, kar mu je prineslo 133 od 199 sedežev v parlamentu. Ta rezultat je stranki omogočil ohranitev dvotretjinske večine, ki jo je osvojila že ne volitvah 2010, in ji je omogočala spremembe ustave. To večino je nato Orbanova stranka izgubila na nadomestnih volitvah leta 2015.

Za glavnega konkurenta Fidesza na prihajajočih volitvah velja skrajno desni Jobbik, ki pa naj vendarle ne bi mogel ogroziti vladajoče stranke. Glede na napovedi naj bi osvojil 20 odstotkov glasov, medtem ko jih Fideszu napovedujejo okoli 50 odstotkov.

Liberalne in leve stranke v državi so razdeljene in jih najedajo notranji spori, nova volilna pravila, uvedena leta 2012, pa niso naklonjena majhnim strankam, če tem ne uspe oblikovati zavezništev.

Veliko o političnem dogajanju na Madžarskem v času tranzicije pa lahko izveste iz knjige poljskega novinarja Igorja Janke z naslovom Naprej! Zgodba o Viktorju Orbanu, predsedniku madžarske vlade, ki je lani izšla v slovenščini pri naši založbi Nova Obzorja.

Knjigo lahko naročite na spletni strani http://www.vseknjige.si/

nazaj na vrh