Na Danskem prodali 20 ton jajc, okuženih s fipronilom

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Pixabay

Na Danskem so prodali 20 ton jajc, okuženih z insekticidom fipronil, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočila danska agencija za veterino in varnost hrane. Jajca naj ne bi bila nevarna za zdravje potrošnikov.

"Dansko podjetje Danaeg Products je od belgijskega dobavitelja dobilo skupno 20 ton kuhanih in olupljenih jajc. Večinoma so jih prodali barom, kavarnam in podjetjem za catering, najverjetneje pa jih v danskih trgovinah niso prodajali v večjem obsegu," so sporočili iz agencije.

Dodali so, da jajca glede na teste, opravljene na Nizozemskem, kljub okuženosti s fipronilom niso nevarna za zdravje potrošnikov. Je pa vsebnost fipronila v njih vseeno višja od vrednosti, dovoljenih v EU, so pojasnili.

Danska je za zdaj zadnja v vrsti evropskih držav, kjer so v prehranski verigi odkrili jajca, okužena s fipronilom.

Nekaj ur pred obvestilom danskih oblasti so tudi iz Avstrije sporočili, da sta dva trgovca na debelo gostinskim podjetjem po vsej državi prodala več sto kilogramov kuhanih in olupljenih jajc iz Nizozemske.

Kontaminirana jajca so do zdaj odkrili tudi že v Romuniji, na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, na Švedskem, v Švici, Franciji, Veliki Britaniji in Luksemburgu. Po vsej Evropi so s polic trgovin umaknili na milijone jajc.

Zdravju potencialno nevarna jajca sicer večinoma prihajajo iz Nizozemske, pa tudi Belgije in Nemčije. Zaradi škandala so oblasti zaprle več perutninskih farm na Nizozemskem in v Belgiji.

Belgijska in nizozemska policija sta danes v skupni akciji v Belgiji izvedli več racij. Ob tem so pridržali dva osumljenca, oba direktorja družbe, ki naj bi uporabljala fipronil na perutninskih farmah. Sumijo ju, da sta ogrožala javno zdravje z dobavo in uporabo fipronila v kokošnjakih, do povedali na nizozemskem tožilstvu.

Doslej zbrani podatki kažejo, da je škandal zakuhalo nizozemsko podjetje Chickfriend, ki so ga kmetje najeli za zdravljenje kokoši, ki jih je napadel zajedavec rdeča pršica. Fipronil naj bi Chickfriendu dobavljal belgijski dobavitelj, ki so ga mediji izpostavili kot podjetje Poultry-Vision, pri vsem skupaj pa naj bi sodelovalo še eno, doslej še neidentificirano nizozemsko podjetje.

Fipronil je pogosto uporabljen v proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov. Vendar pa ne sme biti uporabljen za zdravljenje živali, ki so namenjene za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko namreč ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.

V Sloveniji doslej kontaminiranih jajc še niso odkrili. Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo pred dnevi obvestili, da bi se oporečna jajca iz Nizozemske lahko pojavila v Sloveniji v izdelkih proizvajalca Eipro-Vermarktung iz Nemčija in dobavitelja v Slovenijo Transgourment iz Avstrije.

Kot so zagotovili v upravi, sta nemški proizvajalec in avstrijski dobavitelj vsa jajca, ki bi lahko vsebovala fipronil, v Sloveniji umaknila iz prodaje. Umik sta izvedla ne glede na to, da živilo na zalogi ni pripadalo sporni seriji, ki jo je v obvestilu navedel dobavitelj. Trenutno razpoložljivi podatki ne nakazujejo, da bi bila sporna serija proizvoda distribuirana v Slovenijo, so dodali.

nazaj na vrh