Izjemen mraz zajel velik del Evrope

  • Napisal  B.S.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija

Izjemen mraz je zajel velik del Evrope. Iz Nemčije poročajo o najhladnejši noči te zime, temperature krepko pod ničlo in sneženje se ta teden obetajo tudi Veliki Britaniji. Podobne vremenske razmere vladajo tudi na Balkanu.

V velikem delu Nemčije se je živo srebro to noč spustilo od 10 do 15 stopinj pod ničlo. Najhladneje je bilo v Turingiji, na Saškem, Bavarskem in v Baden-Württembergu, medtem ko je bilo nekoliko topleje na severovzhodu države, kjer pa je vseeno snežilo. Najnižjo temperaturo, minus 27 stopinj Celzija, so izmerili na najvišji gori Nemčije Zugspitze.

Vremenoslovci tudi v prihodnjih dneh napovedujejo podobne razmere - temperature naj bi se v noči na sredo spustile še nižje kot minulo noč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izjemen mraz in sneg ta teden pričakujejo tudi po vsej Veliki Britaniji. Zaradi vetra bo občutek mraza podnevi kot ob temperaturah med 10 do 15 stopinjami pod ničlo, kar britanski vremenoslovci primerjajo z občutki mraza na severu Norveške in na Islandiji.

Sneženje bo od danes postopoma zajelo celotno državo. Do srede zvečer v nekaterih predelih vzhodne Anglije in Severne Irske pričakujejo prek 20 centimetrov snega, na Škotskem do deset centimetrov, poroča BBC.

O hudem mrazu poročajo tudi iz Italije, sneg, veter in hladno vreme se obetata tudi Balkanu. V Srbiji bo danes najvišja temperatura dosegla dve stopinji Celzija pod ničlo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

nazaj na vrh