Iraška vojska začela ofenzivo na zadnje območje v rokah IS, našli tudi grobišče žrtev IS

  • Napisal  STA, G. B.
Se islamistom bliža konec? Se islamistom bliža konec? Foto: VOA / Wikipedia

Iraška vojska je danes na zahodu države začela ofenzivo za zavzetje še enega zadnjih območij pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS), je sporočil poveljnik operacije. Gre za kraj Rava, ki leži v dolini reke Evfrat, približno 90 kilometrov vzhodno od meje s Sirijo.

Na tem območju so na sirski strani režimske sile in njihove zaveznice ta teden iz rok IS že iztrgale mesto Albu Kamal, a so se nato skrajneži vrnili in v siloviti protiofenzivi ponovno zavzeli polovico mesta.

V mestu se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi danes nadaljujejo spopadi. Kot navaja Sirski observatorij za človekove pravice, je borcem Islamske države uspelo ponovno zavzeti že skoraj celotno mesto. Režimske sile naj bi potisnili na južno in vzhodno obrobje mesta.

So pa iraške sile minuli teden zavzele mesto Al Kaim, ki leži tik ob Albu Kamalu, a na drugi, iraški strani meje.

Kot je sporočil poveljnik operacije, general Abdelamir Jarala, so danes v novi operaciji že zavzeli kraj Rumana, ki leži nasproti Al Kaima, in bližnji most na Evfratu, poleg tega pa še 10 drugih vasi na območju.

Zavzetje Rave, ki leži nižje ob reki, bi pomenilo zadnji poraz IS v Iraku in usodni udarec kalifatu, ki ga je Islamska država leta 2014 razglasila v zavzetju obsežnega dela ozemlja v Iraku in Siriji.

Po navedbah koalicije proti IS, na čelu katere so ZDA, je skrajna skupina izgubila že 96 odstotkov ozemlja, ki je bilo nekdaj pod njenim nadzorom. Skrajneži nadzorujejo le še nekaj puščavskih območij na meji med Irakom in Sirijo, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Iraku našli množična grobišča z več sto žrtvami IS

V bližini iraškega mesta Havija, nekdanje utrdbe skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), so našli več množičnih grobišč z najmanj 400 domnevnimi žrtvami IS, je v soboto sporočil guverner iraške province Kirkuk Rakan Said.

Grobišča so našli v vojaškem oporišču al Bakara, približno tri kilometre jugozahodno od Havije. Tam je "IS vzpostavila območje za usmrtitve", je še povedal guverner z nafto bogate province na severu Iraka. "Usmrtili so najmanj 400 ljudi," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Nekateri so po njegovih besedah nosili rdeče zaporniške uniforme, drugi pa so bili v civilnih oblačilih.

Iraški general Mortada al Luvaibi je povedal, da so grobišča našli ob pomoči lokalnih prebivalcev. Tamkajšnji kmet Saad Abas je za AFP pojasnil, da so v času triletne okupacije videli pripadnike IS, ki so na območje vozili zapornike ter jih nato postrelili.

Havijo, ki leži približno 240 kilometrov severno od Bagdada, so iraške sile iz rok skrajnežev IS osvobodile oktobra. Iraška vojska je sicer v soboto na zahodu države začela ofenzivo za zavzetje še enega zadnjih območij pod nadzorom IS Rava, ki leži v dolini reke Evfrat. V Iraku so odkrili številna množična grobišča z žrtvami skrajne skupine.

 

nazaj na vrh