Europol: Trgovina z drogami v Evropi letno obrne 24 milijard evrov

  • Napisal  Demokracija
Kokain Kokain Foto: arhiv Demokracije

V trgovina z nedovoljenimi drogami v Evropi se letno obrne najmanj 24 milijard evrov, ocenjuje Europol v zadnjem strateškem poročilu o tem, kako trgovina z mamili vzdržuje organizirani kriminal v Evropski uniji.

Trgovina z nedovoljenimi substancami je največji črni trg v Evropi. Kar tretjina skupin organiziranega kriminala je vpletenih v proizvodnjo mamil in trgovanje z njimi, navaja poročilo, ki je bilo objavljeno v sredo.

Z dobički iz te trgovine kriminalci financirajo tudi druge kriminalne aktivnosti, tudi terorizem.

Med najbolj razširjenimi drogami v EU sta sicer marihuana in kokain, vendar pa hitro raste tudi trg s sintetičnimi drogami. V zadnjih petih letih so na primer v Evropi odkrili 620 novih psihoaktivnih snovi, so razkrili v Europolu.

Predvsem je v porastu trgovanje z zelo učinkovitim opiatom fentanil, ki je 10.000-krat močnejši od morfija. Od leta 2016 je na trg prišlo 14 novih drog s to učinkovino. Uporaba je zaradi njene moči precej nevarna. Samo v Veliki Britaniji je v prvih osmih mesecih letošnjega leta zaradi zlorabe te droge umrlo več kot 60 ljudi, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

nazaj na vrh