Decembrsko spletno nakupovanje dvignilo prodajo na drobno v ZDA

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Jamesdisher/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Prodaja na drobno se je v ZDA decembra predvsem na račun spletnega nakupovanja v primerjavi z novembrom povečala za 0,4 odstotka na 495,4 milijarde dolarjev. V celem lanskem letu je poskočila za 4,2 odstotka, kar je največja rast po letu 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prodaja na drobno se je decembra povečala kljub padcu prodaje v nakupovalnih središčih in pri drugih tradicionalnih trgovcih, poročilo ameriškega ministrstva za trgovino povzema AFP. Brez upoštevanja prodaje vozil so trgovci na mesečni ravni prodali 0,4 odstotka dobrin več, prodaja vozil pa je zrasla za 0,2 odstotka.

Največjo rast so zabeležili pri spletnih trgovcih, ki so v primerjavi z novembrom prodali za 1,2 odstotka več, glede na december leta 2016 pa a 13 odstotkov več dobrin.

Tradicionalni trgovci so imeli glede na poročilo ministrstva kljub praznični nakupovalni sezoni težave, saj so v nakupovalnih središčih na mesečni ravni zabeležili 1,1-odstotni padec prodaje. Še večji padec so zabeležili v športnih trgovinah, kjer je prodaja padla za 1,6 odstotka.

nazaj na vrh