Britanski laburisti v najnovejši anketi tesno za petami konservativcem

  • Napisal  B.S.
Spodnji dom britanskega parlamenta Spodnji dom britanskega parlamenta Foto: flickr

Britanski laburisti so se tik pred četrtkovimi parlamentarnimi volitvami v Veliki Britaniji močno približali konservativcem. Kot kaže danes objavljena anketa inštituta Survation, konservativce premierke Therese May podpira 41,6 odstotka Britancev, laburiste pa 40,4 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V anketi, ki so jo po telefonu in na terenu izvedli prejšnji teden, je sodelovalo okoli 1100 ljudi.

Izračuni inštituta YouGov medtem konservativcem napovedujejo 42 odstotkov glasov oz. med 265 in 342 sedežev v 650-članskem spodnjem domu parlamenta. Laburisti bi po teh izračunih dobili 38-odstotno podporo, kar bi jim v parlamentu prineslo med 230 in 300 sedežev.

Analitiki sicer opozarjajo, da se izidi anket ne ujemajo z njihovimi napovedmi in pričakovanji strank. "Ne spomnim se nobene druge volilne kampanje, kjer bi bil tak razkorak med analitiki in nekaterimi anketami," je tvitnil eden od vodilnih britanskih političnih analitikov Matthew Goodwin.

Torijci imajo v spodnjem domu parlamenta trenutno 330 sedežev in večino 17 sedežev. Pričakovali so, da bodo to večino povečali na od 50 do 80 poslancev. Sredi aprila so konservativci v javnomnenjskih anketah pred laburisti vodili celo 22 odstotnih točk. A po predstavitvi volilnih programov konec maja je njihova prednost v anketah začela kopneti. Med razlogi za upad podpore konservativcem mediji omenjajo napoved Mayeve, da bodo nekateri starejši za svojo zdravstveno oskrbo plačevali več.

B.S.

nazaj na vrh