Britanska ministra predlagala prehodno obdobje po brexitu

  • Napisal  STA, G. B.
Britanska ministra predlagala prehodno obdobje po brexitu Foto: Wikipedia

Britanska ministra Philip Hammond in Liam Fox sta v današnjem prispevku za britanski časnik Sunday Telegraph predlagala prehodno obdobje po izstopu iz EU, ki je predviden za marec 2019. Ob tem sta poudarila, da bo Otok zapustil enotni evropski trg takoj po brexitu. Britanska vlada bo v prihodnjih dneh predstavila podrobnejše stališče za pogajanja.

"Želiva, da naše gospodarstvo v tem obdobju sprememb ostane močno in dinamično. To pomeni, da morajo biti podjetja prepričana, da niso na robu prepada, potem ko bomo po samo 20 mesecih zapustili unijo," sta zapisala minister za finance Hammond in minister za mednarodno trgovino Fox.

"Zato meniva, da bo omejeno prehodno obdobje pomembno za zaščito nacionalnih interesov in zagotovitev stabilnosti podjetij," sta poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Med tem prehodnim obdobjem bo Velika Britanija izven carinske unije. Bo tretja država in ne bo del evropskih pogodb, sta pojasnila ministra, ki se dolgo nista strinjala glede potrebe po prehodnem obdobju. Dolžine tega obdobja nista podala.

Britansko ministrstvo za brexit je sicer napovedalo, da bo v prihodnjih dneh predstavilo dokumente s podrobnejšimi stališči za pogajanja, v katerih bo govora o ločitvi z EU, pa tudi o prihodnjem odnosu. Ena od pomembnejših tem dokumentov bo tudi meja med Severno Irsko in Irsko.

EU sicer zagovarja postopen pristop. Najprej je treba po njenem mnenju doreči ločitvena vprašanja, kot so pravice državljanov, finančna poravnava in meja na irskem otoku. Šele nato se je mogoče pogajati o prihodnjih odnosih.

Pogajanja med Londonom in Brusljem, ki so se začela junija, sicer doslej niso prinesla konkretnejših rezultatov. EU je veliko Britanijo tudi večkrat pozvala, naj poda podrobnejše stališča. Tretji krog pogajanj je predviden za konec meseca.

nazaj na vrh